Jalkapallon Ykkösestä 12 joukkueen sarja — Kakkosesta nousee jatkossa kolme joukkuetta

Ykköseen nousijat ratkeavat loppusarjoissa. Pudotuspelit jäävät pois.

Mikkelissä on pelattu edellisen kerran Ykköstä kaudella 2015. Mikkelin Palloilijoden Harrison Hanley ei pystynyt ohittamaan Ekenäs IF:n Johan Estlanderia ja Etchu Tabea.
Mikkelissä on pelattu edellisen kerran Ykköstä kaudella 2015. Mikkelin Palloilijoden Harrison Hanley ei pystynyt ohittamaan Ekenäs IF:n Johan Estlanderia ja Etchu Tabea.

Suomen jalkapallon sarjajärjestelmän muutokset jatkuvat. Aiemmin pääsarja Veikkausliigaan päätettiin lisätä pudotuspelit europaikkoja varten ja jakaa sarja loppukaudeksi kahtia.

Toiseksi korkein sarjataso Ykkönen laajenee vuodeksi 2020 kahdella joukkueella. Ensi vuonna sarjassa pelaa vielä kymmenen joukkuetta, mutta jatkossa Ykköstä väännetään 12 joukkueen voimin.

Muutoksen myötä Ykkösestä putoaa ensi vuonna vain yksi joukkue.

Vuodesta 2020 eteenpäin Ykkönen pelataan ensin kaksinkertaisena runkosarjana ja sen jälkeen alempana ja ylempänä loppusarjana. Ylemmän loppusarjan voittaja nousee Veikkausliigaan ja sijoille 2.—4. karsivat liigakarsintaan pääsystä. Kolme viimeistä putoaa.

Kakkonenkin uudistuu

Muutoksella on merkittävä vaikutus myös Kakkoseen, jossa Mikkelin Palloilijat ja Mikkelin Pallo-Kissat pelaavat. Kakkonen pysyy edelleen kolmen 12 joukkueen lohkon muodostamana sarjana, mutta jatkossa Ykköseen nousee kolme joukkuetta aiemman kahden sijasta.

Nousu ratkeaa jatkossa siten, että kaksinkertaisen runkosarjan jälkeen kunkin lohkon neljä parasta joukkuetta pelaavat yksinkertaisen loppusarjan, jonka voittaja nousee. Runkosarjan pisteet jäävät voimaan loppusarjaan.

Vuodesta 2020 eteenpäin muuttuu myös Kakkosesta putoaminen. Ensi kaudella Kolmoseen lähtevät jokaisen lohkon kaksi heikointa joukkuetta ja huonoin 10. sijalle jäänyt. Jatkossa sarjatasoa alemmas putoavat vain lohkojen kaksi huonointa.

Se, miten Kakkosen sarjajärjestelmän muutokset vaikuttavat Kolmoseen, selviää Palloliiton tiedotteen mukaan myöhemmin. Kolmosen pelitapaan tehtävät muutokset valmistellaan erillisessä prosessissa ensi vuonna.