Puumalasta Ruotsin saaristoon — Saimaa Swimrun toimi hyvänä valmistautumisena MM-kisoihin

Myös uudet harrastajat pääsivät lajiin mukaan Puumalassa.

Hanna Knaappila

Mikkeliläisveljekset Ville ja Jaakko Mäkelä voittivat Puumalan miestensarjan.
Mikkeliläisveljekset Ville ja Jaakko Mäkelä voittivat Puumalan miestensarjan.

Miesten parikilpailun ja sekasarjan voittajaparit hakivat Puumalassa kisatussa Saimaa Swimrunissa vauhtia viikon päästä kisattaviin lajin MM-kilpailuihin eli 80 kilometrin mittaiseen Tukholmassa kilpailtavaan Ö till ö –kisaan.

Puumalassa selvittiin huomattavasti lyhyellä matkalla, kun parikilpailussa taivallettiin 19 kilometriä. Matka sai kuitenkin puristettua mehut kilpailijoista ja harrastelijoista. Yleisen sarjan voittoon ylsi veljespari Ville ja Jaakko Mäkelä ajalla 1.56,02. Mäkelät ovat keskittyneet tänä kesänä parantamaan uintitekniikkaansa ja viime vuoden hopeatila kirkastuikin kultamitaliksi.

— Hyvä treeni kun sai aallokossa uida. Keskitytään nyt Ö till ö –kilpailuun, jossa on tarkoitus parantaa omaa aikaa, sanoo Ville Mäkelä.

— Täällä polut ovat aivan mahtavia, kangasmaastoa, jossa voi tykittää aivan niin kovaa kuin haluaa, totesi Jaakko Mäkelä kisasta.

Mäkelän veljeksillä on multisport-tausta ja laskevat kilpailleensa yhdessä 150 kertaa. uintijuoksua Mäkelät ovat harrastaneet kolme vuotta.

— Ensimmäistä kertaa saatiin osallistumisoikeus Ö till ö-kisaan vähän vahingossa ja siitä se innostus oikeastaan lähti. Siellä on ihmisiä ja urheilijoita jotka ovat jo seuraavalla tasolla, niin siellä näkee missä menee. Lisäksi kun reitti on aina sama, niin aikaa voi verrata edellisvuoteen.

Suomessa on hyvät olosuhteet

Puumalan kilpailuun osallistui 111 kilpailijaa. Suomessa olisi Ville ja Jaakko Mäkelän mukaan hyvät olosuhteen lajien leviämiselle.

— Suomessa ei tarvitse kauaksi mennä, kun löytyy polku ja se turvallinen järvi.

Myös sekasarjan voittajapari ja yleisen sarjan kakkonen Saara Grönholm ja Sampo Hyppölä ovat lähdössä kisaamaan Ö till ö-kilpailuun.

Mikkeliläiset veljekset Olli ja Ville Miettinen ehtivät maaliin yleisen sarjan seitsemäntenä ajalla 2.37,22. Olli Miettinen on tutumpi kasvo pyöräilykilpailussa, mutta veljekset olivat päättäneet lähteä kokeilemaan veljesprojektina uutta lajia.

— Siihen nähden että ei ole oikeastaan yhtään ehditty harjoittelemaan yhdessä, niin meni ihan hyvin.

Olli totesi, että hänellä ei oikein uintiosuudet kulkenut ja Ville valitteli että jalka loppui lopussa, mutta veljekset kuitenkin vakuuttivat että hyvä fiilis jäi.

— Ei ole poissuljettu että ensi vuonna osallistuttaisiin, mutta priorisoidaan nyt vielä muut lajit, naurahti Olli.

Naisten sarjan voiton otti viime vuoden tapaan venäläispari Marina Ivanova ja Larisa Diakova ajalla 2.30,03. 10 kilometrin yksilökilpailun nopeimmat olivat Lauri Simolin ajalla 1.07,40 ja Anna Haapanen 1.12,44.

Luetuimmat