Mikkelin Hiihtäjien Vili Hämäläinen onnistui kuninkuusmatkalla

Valmentaja Reijo Jylhä löysi onnistuneet ratkaisut viidelle kympille.

Salla Turpeinen

Vili Hämäläinen sai kaudelleen hyvän päätöksen Aavasaksalla.
Vili Hämäläinen sai kaudelleen hyvän päätöksen Aavasaksalla.

Talven viimeinen SM-kilpailu toi vihdoin Mikkelin Hiihtäjien Vili Hämäläiselle tavoittelemansa sijoituksen. Hämäläinen hiihti Ylitorniolla miesten 50 kilometrin vapaan tyylin kilpailussa 14:nneksi.

Hyvin sujuneen kesäharjoittelun jälkeen Hämäläinen lähti toiveikkaasti kauteen tavoitteenaan sijoittua SM-kilpailuissa 20 parhaan joukkoon. Ylitorniolle asti kausi oli pelkkää pettymystä. Talven aiemmat SM-sijoitukset painuivat sijoille 52-61-38-34.

Ylitorniolla sitten tuli kunnon mukainen hiihto. Hämäläinen myhäilikin tyytyväisenä raskaan kuninkuusmatkan jälkeen.

— Nyt napsahti kohdalleen. Osasin kyllä odottaa tätä. Eilen tein valmistavan harjoituksen ja siitä jäi tunne, että tänään tulee talven paras hiihto kilpaladulla. Kaikki meni alusta lähtien nappiin.

— Kroppa toimi tosi hyvin koko matkan. Pystyin puolivälin jälkeen lyömään lisää vauhtia ja sijoutuskin koheni kymmenellä pykälällä. Viimeinen kierros otin rajusti. Kaikki jäi ladulle, ei ollut maalissa enää mitään annettavaa, Hämäläinen kertoi.

Huolellinen valmistautuminen

Kilpailuun Hämäläinen valmistautui huolella suksihuoltajansa Juha Rantasalon kanssa.

— Tultiin tänne jo hyvissä ajoin torstaina. Tehtiin tarkka analyysi ladusta ja lumesta. Lisäksi tehtiin tämän vuoden valmentajani Reijo Jylhän kanssa kovia ratkaisuja viikon takaisten Äänekosken SM-kisojen jälkeen.

— Kaikki onnistui tosi hienosti. Kun talven paras hiihto tuli vielä kuninkuusmatkalla, niin on kyllä kova into lähteä tulevaan harjoituskauteen, Hämäläinen sanoi.

Kevät hymyilee muutenkin Hämäläiselle.

— Opiskelu on harjoittelun ohessa edennyt Itä-Suomen yliopistossa niin, että toukokuun alkupuolella tulee johtamisen ja markkinoinnin kandin tutkinto valmiiksi. Haluan hoitaa sen alta pois, niin voin keskittyä täysillä hiihtoon.

— Eipä yhtään kaduta, että viime keväänä pohtimisen jälkeen päätin vielä jatkaa hiihtoa. Viisikymppiä näytti, että fyysisiä valmiuksia on riittävästi. Siihen on hyvä rakentaa. Hullun kovaa harjoitellaan ensi kesänä, Hämäläinen tuumasi.

MH:n muista miehistä Lauri Aleksi Laitinen oli 68:s, Juha Hyyryläinen 71:s ja Topi Huttunen 90:s.

Niskanen ja Pärmäkoski voittoihin

50 kilometrin kilpailun voitti odotetusti Puijon Hiihtoseuran Iivo Niskanen. Niskanen aloitti kilpailun maltilla ja nousi väliajoissa kärkipaikalle ensimmästä kertaa vasta 34 kilometrin kohdalla repien sen jälkeen reilusti eroa muihin.

Hopealle hiihtänyt Vuokatti Ski Teamin Juho Mikkonen jäi 1.50 Niskasesta. Kolmas oli kilpailua alussa hallinnut Pyhäjärven Pohdin Joni Mäki.

Vantaan Hiihtoseuran Matti Heikkinen päätti hiihto-uransa neljänteen sijaan. Pyhäjärven Pohdin Heikki Korpela oli viides ja Puijon Hiihtoseuran Perttu Hyvärinen kuudes.

Naisten 30 kilometrillä Ikaalisten Urheilijoiden Krista Pärmäkoski oli ylivoimainen. Toiseksi tullut Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Mononen jäi lähes puolitoista minuuttia voittajalle. Vieremän Koiton Kerttu Niskanen oli kolmas.

Luetuimmat