Miksi emme ole yhtä hyviä kuin ruotsalaiset? — Nuoret jääpalloilijat antoivat monessa asiassa tasoitusta vastustajille

Maat kohtasivat kahdesti viikonloppuna maaotteluissa Mikkelissä ja ruotsalaiset olivat jälleen parempia.

Jaakko Avikainen

Kampparien Aapo Pulkkinen oli Suomen joukkueen parhaimmistoa. Hän teki maalin ja syötti toisen ottelussa, jota ryyditti sankka lumisade.
Kampparien Aapo Pulkkinen oli Suomen joukkueen parhaimmistoa. Hän teki maalin ja syötti toisen ottelussa, jota ryyditti sankka lumisade.

Ruotsin 15-vuotiaat nuoret ovat vaikea voitettava Suomelle jääpallossa. Maat kohtasivat kahdesti viikonloppuna maaotteluissa Mikkelissä ja ruotsalaiset olivat jälleen parempia.


Lauantai-iltana Hänskissä numerot Ruotsin hyväksi olivat 7–1 (4–0) ja sunnuntaiaamun pelissä 4–2 (2–1).

Eron Ruotsi ja Suomen välillä Gustafsson näki olevan kovemmassa vauhdissa ja siinä, että ruotsalaiset luistelevat teknisesti paremmin.


Viimeisen vuoden aikana ikäluokan voitot ovat Ruotsille 6–0.

Viikonlopun otteluissa tuli taas kerran esille maiden lähtökohdat, pelaajamateriaali ja se, missä olosuhteissa jääpalloa päästään pelaamaan ja harjoittelemaan.


Ruotsin päävalmentaja Pär Gustafsson oli saanut kasata lopullisen 16 pelaajan ringin 300 pelaajasta. Suomi ja yksi sen valmentajista Lasse Pulkkinen koosti joukkueensa alunperin noin 50 pelaajasta. Suomen ryhmässä oli vielä ensikertalaisiakin kymmenen.


— Näki, että pojat jännittivät lauantain pelin alussa. Toisella jaksolla pystyimme jo toteuttamaan omiakin juttuja, kertoi Kampparien P17-nuoria valmentava Pulkkinen.


— Oli siinä meillä omat hyvät hetkemmekin.


— Kovempia pelejä ja leirejä pitäisi olla enempi. Nyt meillä on ollut yksi leiri. Kun maajoukkueessa pelipaikat ja pelityyli voivat olla erilaisia kuin seurajoukkueissa, näitä joudutaan hakemaan maajoukkueen pelien kustannuksella.

Sunnuntaina Suomi pelasi alusta asti paremmin, kun olosuhteet vielä sen sallivat. Toiselle jaksolle yltynyt lumisade teki pelaamisesta lähes mahdotonta. Lunta kentällä oli senttejä, eikä edes pitkänpallonpeluu tuntunut onnistuvan.


— Ei se Ruotsi tänään ollut sen ihmeempi kuin mekään, sanoi Pulkkinen.
Kamppareita auliisti turnausjärjestelyistä kehunut Gustafsson oli kohteliaasti samoilla linjoilla.


— Kaksi tasaista peliä. Olimme tehokkaimpia ja ehkä veimme pelejä, kertoi MM-kultaakin omalla urallaan voittanut Gustafsson.


Eron Ruotsi ja Suomen välillä Gustafsson näki olevan kovemmassa vauhdissa ja siinä, että ruotsalaiset luistelevat teknisesti paremmin.


Tämä taas juontaa juurensa olosuhteista. Ruotsin keskikenttä- ja hyökkääjäpelaajat tulevat hallipaikkakunnilta ja he voivat siten treenata syksystä lähtien jopa seitsemän kertaa viikossa.

Vauhdissa eron huomasi myös yksi Suomen ensikertalaisista, pääsääntöisesti Kampparien P15-nuorien Mustien joukkueessa pelaava Leevi Attenberg.


— Vauhti maaotteluissa oli paljon kovempi kuin kotoisissa sarjapeleissä. Ja pallotempokin oli kovempi, kertoi Attenberg.


— Ihan hyvät tunnelmat pelistä jäi. Oli hienoa päästä maajoukkueeseen ja pelaamaan kansainvälisiä pelejä.


Seurakaveri Aapo Pulkkisella kokemusta 15-vuotisten maajoukkueesta oli ennen Mikkelin otteluja neljän pelin verran.


Hän onnistui taas myös maalinteossa. Viime kevään MM-kisoissa Pulkkinen teki yhden maalin Ruotsin verkkoon ja nyt hän laukoi molemmissa otteluissa maalin.


Päätösottelussa maali syntyi rangaistuslaukauksella. Pulkkinen syötti myös Suomen toisen maalin ja palkittiin Suomen parhaana pelaajana.


— Olisin voinut pelata paremminkin, arvioi Kampparien P17-ryhmässä vakituisesti esiintyvä Pulkkinen omaa esitystään.


— Jos haluamme voittaa Ruotsin, meidän on voitettava kaksinkamppailut ja pelattava yhtenäisemmin.