Kommentti: Turha odottaa ylikävelyä — Kannustuksen puutteesta Suomen voitto ei kuitenkaan jää kiinni

Kommentti: Turha odottaa ylikävelyä — Kannustuksen puutteesta Suomen voitto ei kuitenkaan jää kiinni

Nyt jäitä hattuun, ovat toistelleet niin aina ajan tasalla olevat Futisforum-keskustelupalstan kirjoittajat kuin pelaajatkin. Himoittu, odotettu arvokisapaikka on niin lähellä, että sen voi lähes tuntea. Tunnelma jalkapallon ympärillä on erilainen kuin kertaakaan aikaisemmin. Tuntuu, että ainakin merkittävä osa Suomesta pysähtyy ottelua seuraamaan.

Mikä mahtaa ollakaan meno Töölössä, kun joukkueet marssivat kentälle perjantaina kello 19?

Ero paperilla selvä

Liechtensteinin ja Suomen ero paperilla vaikuttaa selvältä. Liechtensteinin pelaajista osa pelaa toki FC Vaduzissa Sveitsin kakkostasolla, mutta tähän otteluun Suomi on selvä suosikki. Ennakkoasetelmiin ei kuitenkaan parane tuudittautua ja uskoa, että ottelu ratkeaa itsekseen Huuhkajien voitoksi.

Olen itse nähnyt Liechtensteinin ja Suomen kohtaamisia kahdesti aikaisemmin. Toissa kesänä Turussa pelattu harjoitusottelu oli suoraan sanottuna hirvittävää katsottavaa, sillä Suomen ideat eivät riittäneet sinipaitaisen bussin murtamiseen. Peli päättyi tasan 1—1.

Markku Kanervan prosessi Suomen pelin palauttamiseksi raiteilleen oli vasta alussa. Samalla nämä ottelut ovat hyvä muistuttaja siitä, että Liechtenstein on maa, joka pystyy parhaimmillaan yllättämään.

Forssell, Forssell… njet!

Kymmenisen vuotta sitten pelattiin MM-karsintaa Stuart Baxterin johdolla. Ottelusta on parhaiten jäänyt mieleen Youtubessa oleva kooste, jonka selostaja on venäläinen.

Michele Polverino murtautui läpi laidalta ja tarjoili Mario Frickille paikan, josta Liechtensteinin kaikkien aikojen pelaaja siirsi pallon tyhjään Suomen maaliin. Seurasi hurja taistelu, ja etenkin Mikael Forssell ei näyttänyt saavan palloa mistään ohi Peter Jehlen.

Venäläisselostajan sanat olivat paljon puhuvat: Forssell, Forssell… njet!

Kerran ”Miklu” sentään onnistui, joten peli tasoittui. Jonatan Johansson sinetöi nihkeän voiton toisella jaksolla.

AOP

Täyteen ahdettu stadion ja tätä hetkeä vuosia odottanut Pohjoiskaarre antavat tukensa Suomelle, kuten tapahtui EM-karsintapelissä Turun Kupittaalla.
Täyteen ahdettu stadion ja tätä hetkeä vuosia odottanut Pohjoiskaarre antavat tukensa Suomelle, kuten tapahtui EM-karsintapelissä Turun Kupittaalla.

Aikainen avausmaali olisi arvokas

Suomella on edessään perjantaina tilanne, jossa joukkue ei ennen ole ollut. Täyteen ahdettu stadion ja tätä hetkeä vuosia odottanut Pohjoiskaarre kyllä antavat tukensa. Se on suuri voimavara, mutta asetelma voi kääntyä myös itseään vastaan.

Suomen on oltava valmis viemään ja rakentamaan peliä itse, mikä ei ole joukkueelle luontaisin tapa pelata. Aikainen avausmaali olisi todella arvokas, sillä se vapauttaisi peliä ja sytyttäisi Töölön stadionin yleisön täyteen liekkiin. Mikäli maalinteko ei tahdo luonnistua, mitataan Suomen kärsivällisyyttä.