Täysi tupa Suomen miesten takana – Lentopallofanit kansoittavat Saimaa-stadiumin loppiaisena

Suomi tarvitsee kolmen pisteen voiton Tanskasta.

Taru Hokkanen

Saimaa-stadiumilla kuvioitaan hionut Suomen miestenmaajoukkue on ollut hyvin tyytyväinen järjestelyihin. Päävalmentaja Tuomas Sammelvuo on valmis tuomaan ryhmänsä tulevaisuudessakin Mikkeliin.
Saimaa-stadiumilla kuvioitaan hionut Suomen miestenmaajoukkue on ollut hyvin tyytyväinen järjestelyihin. Päävalmentaja Tuomas Sammelvuo on valmis tuomaan ryhmänsä tulevaisuudessakin Mikkeliin.

Suomen ja Tanskan miesten Euroopan mestaruuskarsintaottelua kohtaan on suurta mielenkiintoa. Mikkelissä Saimaa-stadiumilla sunnuntaina pelattavaan peliin oli lippuja perjantaina myymättä enää pari sataa.

— Lippuja on myyty ennakkoon 2 100. Mökki on täynnä sunnuntaina, lupasi tapahtuman järjestelyistä paikallisesti vastaavan Mikkelin Passarien puheenjohtaja Lasse Turunen.

Lippuja on myyty ennakkoon 2 100. Mökki on täynnä sunnuntaina. — Lasse Turunen

Täysi tupa tarkoittaa sitä, että peliä tulee seuramaan 2 500 katselijaa. Näin toukokuun lopulla pelatun Kultaisen liigan ottelun Suomi–Tshekki -pelin katsojamäärä (2 053) ylittyy liki viidellä sadalla.

Turunen arvelee suuren yleisömäärän selittyvän Mikkelin keskeisellä sijainnilla ja sillä, että 150 kilometrin säteellä löytyy aktiivisia lentopallokaupunkeja.

— Kovin monessa kaupungissa ei ole vastaavia tiloja lentopallolle, eikä Mikkeliä ole kyllästetty vielä huippu-urheilulla, sanoo Turunen ja uskoo stadiumilla riittävän kannustusta.

— Jokaiselle istumapaikalle on jaettu läpsyttimet.

Jatkoa seuraa?

Kaksi huippupeliä lyhyen ajan sisään Mikkelissä on jo sinällään pieni ihme. Mahdollista on, että ottelut saavat jatkoa, sillä Suomen miesten lentopallomaajoukkue on ollut hyvin tyytyväinen olosuhteisiin Mikkelissä ja Saimaa-stadiumilla.

— Tulemme mielellämme jatkossakin Mikkeliin, lupaili päävalmentaja Tuomas Sammelvuo.

— Yleensä pääsemme treenaamaan pelihallissa kerran tai kaksi. Nyt saamme treenata lähes koko viikon.

— Mielettömät kiitokset järjestäjille. Kaikki on järjestynyt, mitä on pyydetty.

Onnistunut valmistautuminen

Mikkeliin maajoukkue kokoontui Sammelvuon johdolla keskiviikkona. Sitä ennen maajoukkue leireili joulukuun lopulla Kuortaneella apuvalmentaja Oskar Kaczmarczykin silmien alla.

Sammelvuo ja libero Lauri Kerminen saapuivat Mikkeliin Venäjältä, jossa heidät piti kiinni Kuzbass Kemerovon liigapelit.

—  Valmistautuminen tähän yhteen otteluun on varsin lyhyt, mutta se saatiin sellaiseksi kuin haluttiinkin, sanoi Sammelvuo.

— Pelaajat ovat suurin piirtein hyvässä kunnossa. Pelituntuma toki voi vaihdella.

Suomen harjoituksissa on hiottu hyökkäyspeliä, vastaanottoa ja syöttöjä.

— Syötöillä ja vastaanotolla veimme ensimmäisen Tanska-pelin. Teema on sama nyt, kertoi Sammelvuo.

—  Oma pelaaminen on tärkeintä. Keskittymisen pitää myös pysyä hyvänä läpi pelin.

Vain kolmen pisteen voitto riittää

Elokuussa Tanskassa Suomi voitti 3–1. Samat lukemat tai 3–0 -tulos riittänevät viemään Suomen EM-lopputurnaukseen. EM-karsintojen viimeiset kiharaiset ottelut pelataan keskiviikkona ja vasta tuolloin tiedetään, ketkä viisi parasta lohkokakkosta seitsemästä karsintalohkosta saavat EM-kisapaikan.

Suomi on kohdannut Tanskan aiemminkin, vuonna 2016 EM-karsintaotteluissa. Tuolloin Suomi haki Tanskasta 3–1 -voiton ja voitti kotonaan 3–0.

Perjantaina julkaistussa maailman rankingissa Suomi on 19:s ja Tanska 54:s. Euroopassa maat ovat sijoilla 11. ja 25.

Suomi on pelannut EM-kisoissa kaikkiaan 15 kertaa, joista vuodesta 2007 alkaen joka kerta. Jos Suomi selviytyy syyskuussa (12.–29.9.) Ranskassa, Sloveniassa, Belgiassa ja Hollannissa käytäviin EM-kisoihin, olisivat ne seitsemännet peräkkäiset.

Suomen paras sijoitus on neljäs sija Moskovasta 2007.

Krastins jää pois

Sammelvuon joulun alla nimeämästä Suomen miehistöstä jää pois Ranskassa Arago de Setessä leipäänsä hankkiva Elviss Krastins. Hän on toipunut virussairaudestaan, mutta ei ole vielä kahden treenin kerran jälkeen täydessä pelikunnossa.

Paluun maajoukkueeseen tekevät Savo Volleyn Lelu Ojansivu ja Antti Siltala. Edellisen kerran he ovat edustaneet Suomea vuoden 2017 EM-kisoissa.

Kristian Knudsenin valmentamassa Tanskan alustavassa miehistössä ovat samat 17 pelaajaa kuin avauskohtaamisessa.

Suomi-Tanska sunnuntaina kello 17. Saimaa-stadiumilla Mikkelissä.