Italialaisravuri Vernissage Grif kisaa St Michelissä ensimmäisen kerran Suomessa – Mikkelin raviradan toimitusjohtaja Kari Tiainen: "Mikä olisi sen hienompaa kuin että poika parantaisi isänsä ennätystä"

Italialaisori Vernissage Grifin isällä Varennella on hallussaan Mikkelin rataennätys, 09,3.

Antero Teittinen

Arkistokuva. Italialaisravuri Varenne juoksi maailmanennätysajan, 09,3, vuonna 2002 St Michelissä. Tuo ennätys on sittemmin rikottu, mutta se pitää vielä hallussaan Mikkelin rataennätystä.
Arkistokuva. Italialaisravuri Varenne juoksi maailmanennätysajan, 09,3, vuonna 2002 St Michelissä. Tuo ennätys on sittemmin rikottu, mutta se pitää vielä hallussaan Mikkelin rataennätystä.

Italialaisvalmentaja Alessandro Gocciadoron ori Vernissage Grif osallistuu St Michel -ravitapahtuman päälähtöön.

– Kiinnostus osallistua ilmaistiin heidän suunnaltaan ja siihen päätettiin tarttua. Vernissage Grif juoksi kesäkuun lopussa Torinossa rataennätyksen tuloksella 09,4. Se oli todella vahvannäköistä menoa, sanoo Mikkelin raviradan toimitusjohtaja Kari Tiainen.

Italialaisori voitti kesäkuussa kaikki kolme kilpailuaan. Vernissage Grif ei ole aikaisemmin kilpaillut Suomessa, joten Mikkelin raviradalla on sen ensilähtö maassa.

– Hevonen tulee Suomeen maata pitkin ja voi myös olla, että se kisaa muissakin Pohjoismaissa.

Vernissage Grifin isä Varenne ravasi vuoden 2002 St Michelissä maailmanennätysajan, 09,3. Tuo ennätys on sittemmin rikottu, mutta tulos on edelleen Mikkelin rataennätys.

– Mikä olisi sen hienompaa kuin että poika parantaisi isänsä ennätystä. Italialaishevosten manageri Jori Turja totesi, että Vernissage Grif tulee rikkomaan ainakin rataennätyksen, joten ehkä tulee joitain uusiakin pohja-aikoja, Tiainen sanoo.

Gocciadoron piiskan käyttö kummastuttanut Pohjoismaissa

Italialaisen Alessandro Gocciadoron käyttäytymistä ohjissa on kummasteltu Pohjoismaissa aiemmin ja myös tänä vuonna.

Toukokuussa Gocciadoro määrättiin kuukauden ilmoittamiskielto Ruotsissa ja puolen vuoden ajokielto, kun ohjastaja Marco Pedrazzini piiskasi tamma Zarina Bi:tä Örebrossa verryttelyajossa. Gocciadoro ei itse ollut paikalla Ruotsissa.

Tapauksen katsottiin vaikuttaneen negatiivisesti raviurheilun julkisuuskuvaan. Svensk Travsportin ravituomioistuin kuitenkin kumosi päätöksen.

– Gocciadoron kunnia palautettiin tuomion kumoamisella. Hänellä on tallissaan hyviä hevosia, joilla on useita hyviä tuloksia. Päätettiin St Michelissä mennä urheilusuoritukset edellä, Tiainen kertoo.

Kovatasoiseen lähtöön etsitään vielä kahta osallistuja – tieto ensi viikon maanantiana

Vernissage Grifin lisäksi St Michel -ajon vahvistettuja osanottajia ovat ruotsalaiset Makethemark, Antonio Tabac ja Missle Hill sekä suomalainen Next Direction Lisäksi Elian Web on kutsuttu paikalle, mutta osallistumista ei ole vielä vahvistettu.

– Näillä tiedoilla päälähtöön olisi kaksi paikkaa auki, joista ainakin toinen tulee olemaan Suomesta. Keskusteluja on käynnissä, mutta tähän väliin ei vielä ole muuta kerrottavaa, Tiainen sanoo.

St Michelin lopullinen lähtölista valmistuu ensi viikon maanantaina. Voittajalle on luvassa 70 000 euroa, ja rataennätyksen rikkomisesta lohkeaa 10 000 euron bonus. St Michel -ravitapahtuma järjestetään 18.–19. heinäkuuta Mikkelin raviradalla.

– Osa katsomosektoreista ja päivistä on jo myyty loppuun. Kaikki liput tapahtumaan myydään etukäteen, jotta tiedetään paljonko yleisöä on tulossa paikalle. Näin ravit saadaan järjestettyä turvallisesti.