Jälleen juvalaisjuhla montéssa — Hanna-Kaisa Kärkkäinen ja Ato Suomen mestareiksi

Edelliset kaksi kylmäveristen Suomen mestaruutta voitti Diktaattori.

Suomen Hippos / Iita-Maria Ahtiainen

Hanna-Kaisa Kärkkäinen ja Ato pääsivät nautiskelemaan Lahden kuninkuusravien tunnelmasta montén SM-finaalin ylivoimaisina voittajina.
Hanna-Kaisa Kärkkäinen ja Ato pääsivät nautiskelemaan Lahden kuninkuusravien tunnelmasta montén SM-finaalin ylivoimaisina voittajina.

Montén kylmäveristen Suomen mestaruus oli kolmatta vuotta peräkkäin juvalaisjuhlaa. Hanna-Kaisa Kärkkäinen ratsasti valmentamansa Aton voittajaksi Lahden Jokimaan radalla. Aton omistaa rantasalmelainen Leif Hedman.

— Onhan tämä aivan mahtavaa. Näiden takiahan tätä hommaa tehdään, että onnistuisi silloin kun on hyvä paikka, Kärkkäinen kertoi.

12-vuotias ruuna Ato oli väkivahva. Kilpailun asetelmat vaihtelivat koko 2 100 metrin matkan, mutta viimeisessä kaarteessa Kärkkäinen teki ratkaisun. Ato sai yliotteen lähtöä johtaneesta Voitto-Aatoksesta ja Jokimaan maalisuoralla eroa kertyi selvästi.

— Kyllähän siinä tuli tuuleteltua yleisön edessä, ja liikutuin. Kaarteessa en enää kuullut, missä kaverit ovat, kertasi raviurheilijan uransa viisi vuotta sitten aloittanut Kärkkäinen.

Kahta edellistä kylmäveristen Suomen mestaruutta on juhlinut juvalaisen Kari Seilosen valmentama Diktaattori, joka ei nyt ollut mukana kilpailussa.

— Vielä en tiedä, miten tätä voittoa juhlittaisiin. Tänään sitä ei kyllä ehdi tehdä, Kärkkäinen jutteli.

Voittoaika oli 1.28,5.

Atolla ennätys alla

Ato oli voittajakertoimien perusteella yksi ennakkoon tasaisen lähdön suosikeista. Ykkössuosikiksi oli ennakoitu Baletin Salamaa, joka kuitenkin tärveli mahdollisuutensa laukkailuihin.

Ato saapui Lahteen hyvässä kunnossa, joten voitto ei Kärkkäistä yllättänyt.

— Ato juoksi Mikkelissä mailin matkalla ennätyksensä (1.24,5), vaikka laukkasi. Tiesin, että hevonen on kyllä kunnossa.

Ennen Lahtea hevosta treenattiin kevyesti, jota Kärkkäinen piti parhaana ratkaisuna Atolle.

— Hevosta on uitettu ja hierottu parin viikon ajan.

Kärkkäiselle voitto on tähän astisen uran ylivoimaisesti merkittävin.

— Toivottavasti tämä toisi näkyvyyttä. Ainakin tämä käy hyvästä näytöstä siitä, mitä osaan tehdä, Kärkkäinen pohti.