Jalkapallon Kakkosen lohkojakoa ei esitetä muutettavaksi — C-lohkoa täydennetään pohjoisesta, mikäli kiinnostuneita löytyy

PS Kemi ja Jyväskylän JJK eivät pelaakaan Kakkosessa ensi kesänä. Otteluohjelmat tulevat helmikuun aikana.

AOP / Matti Raivio

PS Kemin Keaton Isaksson, Marek Kaljumäe ja maalivahti Oskari Forsman koettivat pitää HJK:n Sebastian Dahlströmin pois pahanteosta. Viime kesänä PS Kemi pelasi Veikkausliigaa, mutta ensi kaudella ylin Kemissä pelattava sarjataso on peräti kolme porrasta pääsarjaa alempi Pohjois-Suomen Kolmonen.
PS Kemin Keaton Isaksson, Marek Kaljumäe ja maalivahti Oskari Forsman koettivat pitää HJK:n Sebastian Dahlströmin pois pahanteosta. Viime kesänä PS Kemi pelasi Veikkausliigaa, mutta ensi kaudella ylin Kemissä pelattava sarjataso on peräti kolme porrasta pääsarjaa alempi Pohjois-Suomen Kolmonen.

Tiistai-iltana Suomen Palloliitto joutui kovan paikan eteen, kun Kakkosen C-lohkosta lähti samalla ovenavauksella kaksi hiljattain vasta Veikkausliigassa pelannutta joukkuetta.

Jyväskylän JJK:n taustayhtiö JJK Keski-Suomi Oy ja kemiläistä edustusfutista pyörittänyt PS Kemi Oy nostivat kädet pystyyn talousvaikeuksien vuoksi.

Molemmat seurat jatkavat yhdistystensä voimin pelaamista omien piiriensä Kolmosessa.

Kakkosen täydennysmenettely mahdollistaisi vielä lohkojenkin muuttamisen, mutta palloliiton kilpailupäällikkö Peter Lundström ei halua lähteä sille linjalle.

— Esitän, että lohkojakoja ei muuteta. Sille ovat taloudelliset, urheilulliset ja inhimilliset perusteet, sillä joukkueet ovat jo valmistautuneet pelaamaan lohkoissa, joissa ne ovat, Lundström perustelee.

Jos joku joukkue siirtyisi A- tai B-lohkosta C-lohkoon, muuttuisivat esimerkiksi vierasmatkojen suunnat. Lopullisesti asian kuitenkin päättää palloliiton hallitus.

Näin ollen esimerkiksi Mikkelin Pallo-Kissat ja Mikkelin Palloilijat voivat valmistautua edelleen pelimatkoihin esimerkiksi Lappeenrantaan ja Kouvolaan.

Tilanne ei yllättänyt

Palloliitto osasi varautua tilanteeseen, sillä tunnusteluja täydentämisestä on tehty jo viikon verran. Lundström on ollut yhteydessä kaikkiin seuroihin, jotka menettelyssä kyseeseen tulevat.

Tilanne ei kuitenkaan ole helppo, sillä moni seura on ehtinyt jo rakentaa budjetin ja joukkueen Kolmosta ajatellen.

— Muutama seura on jo sanonut ei. Kolmelta odotan vastausta sunnuntaihin asti, Lundström sanoo.

Kakkosen lohkojaon vahvistamisen jälkeen täydennys on tehtävä ensisijaisesti niistä piireistä, joiden alueelta Kakkosen sarjapaikasta tapahtuva luopuminen tapahtuu. C-lohko käsittää joukkueita Itä-Suomen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Suomen ja Vaasan piireistä.

Palloliiton piirit ovat toiminnassa vielä tämän vuoden, kunnes ne lakkaavat liiton uudistuksen myötä. Tilalle tulee neljä toiminta-aluetta.

C-lohkon osalta vaihtoehtoja on kolme. Jos täydennysmenettelyn kautta löytyy kaksi joukkuetta, muutoksia ei tarvitse tehdä. Mikäli lohko päädytään pelaamaan kymmenellä joukkueella, on Lundströmillä esittää muutama eri vaihtoehto, millä C-lohko viedään läpi.

— Jos joukkueita tulee 11, on päätettävä sekin, pelataanko sarja entisellään. Voi olla, että hallitus ei ota silloin täydennyksiä ollenkaan, pohtii Lundström.

Ensi kaudella Kakkosen lohkovoittajat nousevat suoraan Ykköseen, joka kasvaa kahdella joukkueella 12 joukkueen sarjaksi.

Otteluohjelmat tulossa

Kakkosen otteluohjelmat ovat jo työn alla. Tarkkaa päivää Lundström ei osaa sanoa, mutta helmikuun aikana ottelukalenteri on joka tapauksessa jo tiedossa.

Niiden valmistelua on viivästyttänyt muun muassa naisten jalkapalloliigan tilanne, sillä PK-35 Vantaan liigalisenssiasiat mutkistuivat.

— Teen parhaillaan A- ja B-lohkojen ohjelmien hienosäätöä. Kun C-lohko on valmis, aloitan sen ohjelman teon. Ohjelmat on tasa-arvonkin nimissä lähetettävä seuroille samaan aikaan, selvittää Lundström.

Otteluohjelman suunnittelussa on otettava huomioon muun muassa se, ettei otteluita satu päällekkäin. Lisäksi peliyhtiö Veikkaukselle on tarjottava riittävä määrä otteluita vakioveikkauksen kohteiksi tiettynä päivänä tiettyyn kellonaikaan.

— Esimerkiksi Klubi 04 ja HJK eivät voi pelata samana päivänä. Seuroilla on myös paljon toiveita otteluohjelmaan, joita yritetään huomioida, Lundström kertoo.

Esimerkiksi MP on esittänyt toiveen, että se voisi kohdata Urheilupuistossa Lahden Reippaan 24. elokuuta. Ottelun on määrä olla 90-vuotiaan MP:n juhlaottelu.

Luetuimmat