Yleisurheilu ei katso ikää

Sulkavalainen Markku Savola innostui yleisurheilusta vähän vaille kuusikymppisenä. Savonlinnalainen Veli Salmi selätti pahat hermosäryt aloitettuaan harjoittelun aikuisiällä.

Timo Seppäläinen

Sulkavan Urheilijoiden Markku Savola (oik.) ja Savonlinnan Jyryn Veli Salmi ovat harvoja itäsavolaisia aikuisyleisurheilijoita.

Yleisurheilun kilpailukärpänen puraisi Markku Savolaa muutamaa vuotta vaille kuusikymppisenä.

Kunnostaan sulkavalainen oli toki pitänyt huolta koko ikänsä pääasiassa hiihtäen ja kuntosalilla käyden.

Yleisurheilukentällä mies ei ennen 2013 pidettyjä veteraanien SM-kisoja ollut kilpaillut.

– Melko kylmiltään siis innostuin SM-kisoissa yleisurheilua kokeilemaan, eikähän se menestys päätä huimannut, 60-vuotias Savola naurahtaa.

55-vuotiaiden sarjassa kilpaillut Savola jäi kuulantyönnössä viimeiseksi eli yhdeksänneksi. 200 metrillä kaksi kilpailijaa jäi kuitenkin selän taakse. Kisat olivat kuitenkin mahtava kokemus ensikertalaiselle.

– Tunnelma oli hieno ja porukkahenki loistava. Kun jäin kuulassa kolmen kierroksen jälkeen ainoana ulos finaalista, muut pyysivät tuomareilta, että olisin saanut jatkaa mukana.

SM-kisojen osallistumiskynnys on matala. Tulosrajoja ei tarvitse rikkoa, eikä lisenssiäkään tarvita. Riittää kun on Suomen Aikuisurheiluliittoon kuuluvan urheiluseuran jäsen.

Savolan innostus yleisurheiluun syttyi kesällä 2012 kun hän sulkavalaisen kaverinsa kanssa kokeili naisten 7-ottelun lajit.

Mitalin makuunkin on myös kiekkoa heittävä Savola päässyt.

– Kesällä 2014 olin kuulassa pronssilla.

Savolan ennätys satasella on 13,74. Viiden kilon kuulaa hän on pukannut 13,14 ja heittänyt kilon painoista kiekkoa 43,90.

– Ei minulla aika- tai metritavoitteita ole, mutta jos kaikkia tuloksia pystyisi petraamaan.

Tällä hetkellä Savola harjoittelee 25 tuntia kuukaudessa. Alkusyksystä hän lähestyi Tanhuvaaran keihäsprofessori Jarmo Hirvosta.

– Kysyin Hirvoselta joutaisiko tämä vähän takapiruna katsomaan tekemisiäni ja sain myöntävän vastauksen. Turhan ylevää on kuitenkin sanoa, että hän olisi valmentajani.

Hirvosen valvovan silmän alla Savolan kaverina treenaa myös Savonlinnan Jyryn Veli Salmi, joka ensi vuonna kilpailee 50-vuotiaiden sarjassa. Hänen lajinsa ovat kiekko, kuula ja kestävyysjuoksu.

– Tiukkoja ja hyviä treenejä on Jarmo meille pitänyt, Salmi kiittelee.

Salmi kilpaili yleisurheilussa 18-vuotiaaksi asti, mutta sitten työelämä ajoi urheilun edelle. Nelikymppisenä iskivät hermosäryt selkään. Uni ei tullut kuin vahvoilla lääkkeillä. Liike oli kuitenkin lääke.

– Jos olisin jäänyt sohvanpohjalle makailemaan, niin siellä olisin vieläkin. Vaikka palkintoja ei kisoista ole tullutkaan, niin aika paljon olen urheilun avulla voittanut. Terveys on kuitenkin se tärkein juttu, Salmi sanoo.

Ossi Tynkkynen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.