Vapaaehtoistyön tekijälle merkittävä tunnustus — Anja Miettunen viihtyy jalkapallon parissa

Miettunen on ollut Mikkelin Kissojen toiminnassa mukana seuran perustamisesta lähtien.

Vesa Vuorela

Anja Miettunen on viihtynyt eri tehtävissä Mikkelin Kissoissa jo 35 vuotta.
Anja Miettunen on viihtynyt eri tehtävissä Mikkelin Kissoissa jo 35 vuotta.

Mikkeliläinen Anja Miettunen istuu tutussa paikassa Mikkelin Kissojen toimistolla. Takana on pitkä ura seuran eri talkootehtävissä, joka tunnustettiin myös Suomen Palloliitossa. Miettuselle myönnettiin SPL:n kultainen ansiomerkki jalkapallon hyväksi tehdystä työstä. Miettunen on toiminut vapaaehtoistyössä Mikkelin Kissojen perustamisvuodesta saakka.

— Vuonna 1981 lähdin mukaan ja olin ilmeisesti liian innokas. Nyt ei enää pääse pois, Miettunen naurahtaa.
Kultaisia ansiomerkkejä ei tiettävästi ole Etelä-Savossa myönnetty aikaisemmin naisille.

Miettunen on Mikkelin Kissat ry:n johtokunnan jäsen. Jalkapallokatsojille hän on tuttu ennen kaikkea kioskipöydän takaa. Aikaisemmin Miettunen on ollut muun muassa seuran naisjaoston vetäjä. Vastuulla ovat olleet myös pelaajasopimukset.

— Ajattelin jo, että jos melkein seitsemänkymppinen mummo on näitä tekemässä, niin eiköhän se olisi jo nuorempien hommaa. Mutta olin varmaan niissä sopivan tiukka. Kyllähän pelaajat joskus yrittivät vähän vedättää, nauraa Miettunen.

Jalkapallo ja maailma ovat muuttuneet MiKin perustamisvuodesta melkoisesti. Edes kahvinkeitto ja munkkien paisto peleihin eivät ole kuin ennen, sillä keittimet ovat nykyisin eri kokoluokkaa.

— Työvuorojen organisointi on nyt paljon helpompaa, kun sähköposti ja tekstiviestit kulkevat. Ennen ihmisiä piti tavoitella muuten.

Seurojen talkootyöläiset ja taustavoimat tuppaavat toisinaan jäämään varjoon, vaikka Suomen laajan urheiluseurakentän olemassaolon mahdollistavat suurelta osin juuri vapaaehtoista työtä tekevät. Miettunen kokee kuitenkin, että työtä arvostetaan.

— Kyllä esimerkiksi pelaajat ovat hyvillään, kun ennen vieraspeliin lähtöä teen ruoan tässä toimistolla.

Miettunen seuraa jalkapalloa myös vapaa-aikanaan. Siksi ansiomerkin mukana tullut vapaakortti kaikkiin Suomen rajojen sisällä pelattaviin jalkapallo-otteluihin päätyneekin kovaan käyttöön. Paikallinen jalkapallo kiinnostaa myös.

— Käyn aina esimerkiksi SavU:n tai MP:n pelissä, kun olen Mikkelissä. Silloin voi katsoa vain peliä, kun MiKin matsit menevät työn merkeissä.

Mikkeliläisen jalkapallon tulevaisuus saa Miettusen mietteliääksi. Kaupungin historia jalkapallossa on kunniakas, mutta horisontissa näkyy tummia pilviä.

— Pelaajia on liian vähän. Jos joku pystyy tuomaan torin laidalta yhden pelaajan takaisin jalkapallon pariin, se on hyvä. Yhtään pelaajaa ei saisi menettää. 15 ikävuodesta ylöspäin pelaajat alkavat uhkaavasti loppua. Osasyy siihen on varmasti sekin, että monia talvilajeja harjoitellaan nyt myös kesäisin, mitä ei ennen vielä tehty, pohtii Miettunen.

Ville Niskanen

Ville Niskanen