Kymmenet haastattelut, arkistofilmit ja valokuvat muotoutuivat 37-minuuttiseksi Kunniakierrokseksi — Juvan pesäpallosta kertova dokumentti saa ensi-iltansa

Juvan pesäpallon 1990-luvun menestysvuodet herättivät paljon muistoja.

Vesa Vuorela

Juha Wiberg oli yksi Juvan Pallon 1990-luvun tunnetuimmista pelaajista.
Juha Wiberg oli yksi Juvan Pallon 1990-luvun tunnetuimmista pelaajista.

Juvalta pois jo vuosia sitten muuttanut Lotta-Kaisa Riistakoski, 35, saapui avuksi pakkaamaan, kun myös vanhempien tie vei pois Etelä-Savon vanhasta emäpitäjästä. Samalla Riistakoski päätti hyvästellä vanhan kotikuntansa ja käveli Puistolan pesäpallostadionille.

Elokuisena iltapäivänä kenttä oli tyhjillään. Vaikka Riistakoski ei Juvalla asuessaan ollut erityinen urheilun ystävä, mieleen palasivat Juvan Pallon menestysvuodet ja kunnan vallannut pesäpallohuuma 1990-luvulla.

Tuolloin taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta valmistunut Riistakoski sai ajatuksen Juvan pesäpallosta kertovasta dokumentista. Nyt Riistakosken käsikirjoittama ja ohjaama dokumentti Kunniakierros on valmis ja se saa ensi-iltansa Juvalla lauantaina.

— Oli todella tunteikasta käydä läpi tapahtumia ja palata Juvalle. Kun on asunut muualla, osaa arvostaa aivan eri tavalla, mitä Juvalla sai kokea, ja mitä kaikkea se on vaatinut ja merkinnyt, Riistakoski toteaa.

Dokumentin tekoa varten Riistakoski sai ensimmäisen käsikirjoitusapurahan vuonna 2014. Neljän vuoden projekti on nyt esittämistä vaille valmis.

— Itse ajattelen, että elokuva on valmis vasta sitten, kun yleisö on sen nähnyt.

Neljän vuoden työ

Neljässä vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon. Riistakoski teki kymmeniä taustahaastatteluja, kävi läpi runsaasti arkistomateriaalia ja lehtileikkeitä. Dokumenttia varten löytyi yllättäviäkin videopätkiä.

— Antti Kilkiltä sain paljon materiaalia ja kaitafilmejä, joita hän on kuvannut, kiittelee Riistakoksi Juvan kunnan pitkäaikaista nuoriso- ja urheilusihteeriä.

Kilkin kaitafilmien lisäksi dokumentissa nähdään välähdyksiä vuodelta 1986, jolloin Juvan Pallo ratkaisi ensimmäisen nousun Ykköspesikseen Karjalan Mailaa vastaan.

Pääosassa ovat kuitenkin 1990-luvun vuodet. Juvalainen pesäpallo nousi Superpesikseen kauden 1995 päätteeksi. Tarina sai karun lopun sopupeliskandaalin myötä, mutta vuosiin ehti mahtua myös paljon ilon hetkiä.

Vesa Vuorela

Juvan Puistolan "hornankattilassa" riitti yleisöä, kun Juvan Pallo pelasi Superpesiksessä.
Juvan Puistolan "hornankattilassa" riitti yleisöä, kun Juvan Pallo pelasi Superpesiksessä.

— Juvalaiset ovat olleet todella avuliaita dokumentin teossa. Parasta matkan varrella ovat olleetkin ihmiset, vanhat tuttavat ja uudet tuttavuudet.

Aluksi 37 minuuttia pitkä Kunniakierros esitetään vain kutsuvieraille, mutta Riistakoski toivoo dokumentin leviävän laajempaan katseluun pian.

— Jossain vaiheessa toki myös Yle esittää sen. Tavoitteena on, että dokumentti saataisiin esitettäväksi Etelä-Savoon ja maakunnan ulkopuolelle, sillä uskon sen kiinnostavan ihmisiä. Ja on eri asia nähdä se valkokankaalta, vaikka monesta kodista löytyykin jo isoja televisioita.