Itsepuolustusta ei opita hetkessä — Kamppailualan osaajat ovat huolissaan sosiaalisessa mediassa markkinoiduista kursseista, jotka kestävät vain muutaman tunnin

Pelisilmää itsepuolustukseen saa monesta lajista. Kamppailu-areena Mikkelin peruskurssit tarjoavat tähän tilaisuuden.

Vesa Vuorela

Kamppailu-areena Mikkelin toiminnanjohtaja Teemu Lohtander on huolissaan lukuisista tarjolla olevista lyhyistä itsepuolustuskursseista.
Kamppailu-areena Mikkelin toiminnanjohtaja Teemu Lohtander on huolissaan lukuisista tarjolla olevista lyhyistä itsepuolustuskursseista.

Itsepuolustukseen opastavat kurssit ovat lisänneet suosiotaan viime vuosina. Tarjolla on monenlaista kurssia niin yksittäisten yrittäjien kuin sosiaalinen median kautta. Hyvin usein nämä ovat suunnattu naisille.

Hyvän ajatuksen taustalla muhii kuitenkin ongelma, kurssien lyhyys. Tämä askarruttaa Kamppailu-areena Mikkelin toiminnanjohtajaa Teemu Lohtanderia ja hallituksen jäsentä, turvallisuusalan kouluttajaa sekä tutkijaa Jyri Paasosta.

Yhden illan koulutus on vain herättelyä. Neljä tuntia ei riitä. — Teemu Lohtander

— Yhden illan koulutus on vain herättelyä. Neljä tuntia ei riitä, sanoo Lohtander.

— Mielikuvat eivät kohtaa reaalimaailmaa yhden illan aikana. Voi saada vääränlaisen turvallisuuden tunteen.

— Toki näiltäkin kursseilta voi saada hyviä kokemuksia ja jos haluaa panostaa omaan hyvinvointiinsa, voivat lyhyetkin kurssit houkutella aloittamaan pidemmän harrastuksen.

Aggressiivistakin mainontaa

Kaksikkoa huolestuttaa myös tapa, jolla muutaman tunnin kursseja markkinoidaan.

— Somessa on ollut paljon aggressiivistakin mainontaa. Rakennetaan uhkakuvia ja vääristellään turvallisuustilannetta, sanoo Lohtander.

Viimeaikaiset tutkimukset kertovat kuitenkin katuväkivallan, henkirikollisuuden ja vanhempien lapsiin ja nuoriin kohdistaman väkivallan vähentyneen. Lisääntynyt on puolestaan työpaikoilla tapahtuva väkivalta. Myös turvallisuusalan toimijoihin kohdistunut väkivalta on lisääntynyt. Esimerkiksi vartijoista ja järjestyksenvalvojista kolme neljästä kertoo joutuneensa uhkauksien kohteeksi viimeisen vuoden aikana.

— Enemmistön käyttäytyminen on tervettä ja rauhallista. 2–5 prosenttia aiheuttaa vakavia ongelmia, kaivaa Paasonen faktaa.

— 15–30-vuotiaat riehuvat eniten ja keski-ikäiset miehet tekevät eniten henkirikoksia.

— Uusin ilmiö on se, että naisten osuus väkivaltatapauksissa on kasvanut, kertoo Paasonen.

Myös jengirikollisuus on kasvanut ja paljon ongelmia aiheuttavat päihdeongelmaisetkin.

Itsepuolustusta voi treenata monin tavoin

Kamppailu-areena Mikkelin oma toiminta on pyrkinyt ja pyrkii edelleen vastaamaan näihin haasteisiin. Mikkelin alueen harrasteliigojen jälkeen Mikkelin toiseksi suurimman liikuttajan piirissä toimii 17 eri lajia, joissa harrastajia on noin tuhatkunta.

Itsepuolustukseen lajeista on keskittynyt krav maga, mutta muutkin, kuten esimerkiksi brasilialainen ju-jutsu, hokutoryu ju-jutsu ja bujinkan budo taijutsu ajavat hyvin asiaa.

— Laji voi olla myös vapaaottelu, nyrkkeily, judo, karate, taekwondo ja niin edelleen. Kaikissa niissäkin oppii itsepuolustusta, sanoo Lohtander.

— Minulta on usein kysytty, mikä laji olisi paras? Olen vastannut, että pääasia on liikkua. Kaikista saa pelisilmää, komppaa Paasonen.

Naisten kiinnostus lisääntynyt

Kamppailu-areena Mikkeli järjestää kolmen kuukauden pituisia peruskursseja kahdesti vuodessa, syksyllä ja keväällä. Osa syksyn kursseista on jo alkanut ja osaa alkaa lähiaikoina.

— Naisia on tullut kursseille yhä enemmän. Esimerkiksi karatessa naisia on noin 70 prosenttia, kertoo Lohtander.

— Ryhmiä meillä on eritasoisia kaikenkuntoisille. Kaikki ovat tervetulleita mukaan.

Uusimmat uutiset