Navi veti pidemmän korren kovassa kisassa – Vuoden 2025 Jukolan viesti tuo jopa 50 000 ihmistä viikonlopuksi Mikkeliin

Talousvaikutuksen ennakoidaan olevan 7–10 miljoonaa euroa.

Kun Jukolan viesti suunnistettiin Mikkelissä 11 vuotta sitten, osanottajia oli 14 000. Vuonna 2025 heitä arvellaan olevan yli 20 000. Arkistokuva.
Kun Jukolan viesti suunnistettiin Mikkelissä 11 vuotta sitten, osanottajia oli 14 000. Vuonna 2025 heitä arvellaan olevan yli 20 000. Arkistokuva.

Mikkeliläisen suunnistusseuran Navin kova työ palkittiin maanantaina, kun se sai järjestettäväkseen maailman suurimman suunnistustapahtuman Jukolan viestin. Tapahtuma järjestetään Mikkelissä vuonna 2025.

Kisaisännyyden Naville myönsi Jukolan johtoryhmä, johon kuuluvat edustajat Kaukametsäläiset ry:stä, Suomen Suunnistusliitosta ja Puolustusvoimista.

Kerta on toinen Navin historiassa. Edellisen kerran Jukolan viesti suunnistettiin Mikkelissä 2009. Tuolloin kilpailukeskuksena toimi Mikkelin ravirata. Nyt kilpailukeskus rakentuu Suutarinen -yhtiöiden betonitehtaan alueelle Tikkalaan, noin 5 kilometriä Mikkelistä etelään.

Kilpailu järjestetään perinteisesti kesäkuussa viikkoa ennen juhannusta.

Alun perin Navi haki vuoden 2024 järjestelyvastuuta. Koronapandemia perui kuitenkin kuluvan vuoden viestin Rovaniemellä ja siirsi vuodella kaikkia tulevia viestejä eteenpäin.

Töita tehty jo kaksi vuotta

Tapahtuma on erittäin haluttu ja sen järjestelyoikeudesta käydään kovaa kilpailua. Navissa taustatyöt aloitettiin 2018 ja hakuprosessiin seura ilmoittautui keväällä 2019.

Viimeisessä vaiheessa vuosien 2025 ja 2026 järjestäjät valittiin neljän hakijan joukosta.

– Ei ollut varmaa, että saamme viestin järjestettäväksi, mutta usko siihen oli kova. Teimme sen luokan hakemuksen, että sitä oli vaikea sivuuttaa, kertoo Navin puheenjohtaja ja viestin järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Juha Paanila.

– Ollemme tehneet mahdottoman paljon töitä viestin eteen jo yli kaksi vuotta. Olimme kovassa seurassakin. Viestiä hakivat muun muassa Tampereen suurseurat Pyrintö ja KooVee.

– Viestiä ei myönnetä kenelle tahansa. Yksi vahvuutemme on se, että olemme pystyneet järjestämään SM-kilpailuja omalla porukalla. 2018 järjestimme SM-pitkät Neitvuorella ja ensi vuonna järjestämme taas SM-viestit.

Kaikkiaan Navi on järjestänyt toistakymmentä arvokisatapahtumaa 2000-luvulla sitten perustamisensa 2001. Nyt saatu järjestämisoikeus liittyy Navin pidemmän aikavälin strategiaan.

– Navin näytöt isojen tapahtumien järjestäjänä ovat koko vuosituhannen alun olleet vahvat. On mukavaa, että se palkitaan tällä tavalla. Olo on äärimmäisen huojentunut, toteaa Paanila.

– Siitä, että saimme viestin, kuuluu suuret kiitokset kaikille jo mukana olleille.

Tapahtuma kasvaa kasvamistaan

Jukolan viestin mittasuhteet ovat poikkeukselliset ja kasvavat vuosi vuodelta. Kun Navi järjesti tapahtuman 2009, osanottajia oli noin 14 000. Nyt Mikkeliin odotetaan yli 20 000 suunnistajaa. Heistä Jukolan viestiin osallistuu noin 2 000 joukkuetta ja naisten Venlojen viestiin noin 1 500 joukkuetta.

Kilpailukeskuksessa vierailee tapahtumaviikonlopun aikana yhteensä 40 000–50 000 ihmistä.

– 70 kilometrin säteellä kaikki majoituspaikat tulevat olemaan täynnä, kertoo Paanila.

Teimme sen luokan hakemuksen, että sitä oli vaikea sivuuttaa. — Juha Paanila

– Tämä on Mikkelille ja Etelä-Savolle iso ja erittäin merkittävä tapahtuma. Jukolan suora talousvaikutus alueelle on 7-10 miljoonaa euroa, laskee Paanila.

Iso potti alkaa karttua jo vuotta ennen tapahtumaa, kun viestiin osallistuvat seurat tulevat harjoittelemaan Mikkeliin viestiä vastaavissa olosuhteissa.

– Tapahtumalla on samanaikaisina seuraajina puoli miljoonaa suomalaista ja kumulatiivinen medianäkyvyys jopa 65 miljoonaa.

– Viime vuosina Ylen televisioimana Jukola-viikonlopusta on tuotettu suoraa lähetystä toistakymmentä tuntia, sanoo Paanila.

Talkoolaisia tapahtuman läpiviemiseen tarvitaan yli tuhat.

– Ilman muuta tulemme pyytämään apua eri osa-alueille.

– Tuhatta talkoolaista meiltä itseltämme ei löydy, mutta uskon, että mikkeliläiset innostuvat tapahtumasta, sanoo 400-jäsenistä seuraa johtava Paanila.

– Suurimmassa osassa tehtävistä ei edellytetä suunnistustaitoa vaan pärjätään muulla osaamisella.

Suutarinen kirsikka kakun päälle

Jukolan viestin saamista Mikkeliin ovat avittaneet monet tahot.

– Mikkelin kaupunki haluaa tämän kokoluokan tapahtumia kaupunkiin ja on luvannut edesauttaa järjestelyissä. Lisäksi monet maakunnan yritykset ovat osoittaneet tukensa tapahtumalle jo sen hakuvaiheessa, kertoo Paanila.

– Myös maanomistajat ovat suhtautuneet asiaan hyvin myönteisesti.

Siitä, että kilpailukeskus löytyi Tikkalasta, Paanila antaa erityiskiitokset Suutarinen-yhtiöt toimitusjohtaja Timo Suutariselle. Kilpailukeskus ja sen liikenteellinen saavutettavuus sekä sään kestävyys olivat painavia valintakriteereitä.

Kilpailukeskukseen rakennetaan kaikki tarvittava ravintolasta kenttäsairaalaan.

Yksistään majoitustilaa alueelle raivataan 10 hehtaaria.

– Timo Suutarisen tuki on ollut valtava hankkeellemme. Kirsikka kakun päälle, sanoo Paanila.

– Tarvitsemme kuitenkin vielä monien eri yritysten ja järjestöjen tukea. Tämä on monelta osin maakunnallinen hanke. Se ei rajoitu pelkästään Mikkeliin.

Tikkalasta löytyvät myös hyvät suunnistusmaastot, jotka alkavat aivan Suutarisen tehtaan vierestä.

– Etelä-Savon suunnistusmaastoja on pidetty erinomaisina, kertoo Paanila ja uskoo, ettei tuleva kertakaan tee poikkeusta.