Blogi: Mestis-muistikuvia, osa 3: tasonmittaus tuli ja meni

SM-liigan tasonmittaussarja oli kummajainen, kirjoittaa Ville Niskanen.

Kevään 2006 päätteeksi tuli melkoinen shokkiuutinen, kun Risto Dufva jätti Jukurit neljännen Mestiksen mestaruuden jälkeen. Asia olisi varmasti tapahtunut ennemmin tai myöhemmin, joten hommaa ei tarvitse enää sen enempää kelata. RD:n valmennusura toikin sittemmin miehen takaisin Mikkeliin, mutta se on taas toisen tarinan paikka. Sitä tarinaa aletaan kirjoittaa 16. syyskuuta alkaen.
Uuden valmentajan etsintä alkoi välittömästi ja pian Mikkelissä esiteltiinkin uusi jukuriluotsi. Reijo Ruotsalainen. Joukkuetta rakennettiin ja kaikki näytti olevan jo kuten ennenkin. Peli kulki, pisteitä tuli ja yleisö kävi hallilla entiseen malliin. Epämääräisiä soraääniä alkoi kuulua sydäntalvella ja lopulta Ruotsalainen sai potkut. Pelikin oli jo melkoisessa solmussa.
On vaikea sanoa, miksi suomalainen kiekkolegenda ei onnistunut. Sittemmin Ruotsalaisen valmennusura on koostunut apuvalmentajan tehtävistä. Erinäisiä versioita asiasta on kyllä kantautunut Juvallekin asti, mutta katupuheiden käsittely pysyköön jossain muualla.

Joka tapauksessa Pekka Lipiäinen kutsuttiin hätiin. Lipiäinen saikin Jukurit jonkunlaiseen vireeseen ja joukkueen kurssi oikeni. Hopeamitalit olivat tämän päälle kaikkiaan hyvä suoritus. Kajaanin Hokki ansaitsi mestaruutensa.

Lopulta kausi jäi kuitenkin mieleeni jostain aivan muusta.
Kun kevät alkoi, tiedossa oli tietenkin se, että finaalisarjan päätteeksi odottaisi vielä SM-liigan tasonmittaus. Ja kun sitten kävi niin, että finaalisarjaan pääsi Hokki, joka ei ollut ilmaissut halukkuuttaan liiganousuun, aukesi paikka tasonmittaussarjaan automaattisesti Jukureille. Jossakin varmastikin laskettiin sen varaan, että Mestiksen finaaliin ei voi päästä joukkue, joka ei ole liigahalukkuuttaan ilmoittanut.
Tämän ottelusarjan olisi kai pitänyt olla kauden todellinen huipentuma. Se olisi voinut ollakin sitä, minkä muutamat myöhemmät liigakarsinnat osoittivat. Sen sijaan kauden viimeisiin peleihin pääsi joukkue, jonka ei tarvinnut voittaa ratkaisevia otteluita ennen sitä. Ja oikean panoksen sijaan kaukalossa kohtasivat joukkue, joka ei voi pudota ja joukkue, joka ottelusarjan voittaessaan olisi päässyt... no, johonkin kokoukseen. Toki liigapaikkaa on puitu kabineteissa tämän jälkeenkin, mutta on systeemi sentään ollut Jukurien ja KooKoon tapauksessa selkeämpi.
Eipä ihme, että Kuopiossa kuulemma valiteltiin, kuinka vaikea tällaiseen ottelusarjaan on joukkuetta valmistaa!

Tämä ottelusarja tuntui suoraan sanottuna niin onnettomalta pelleilyltä, että se vei melkoisesti mielenkiintoa koko jääkiekkoon muutaman vuoden ajaksi. Jopa paljon parjaamani suljettu sarjakin oli moista parempi. Kaikesta päätellen jossakin kabineteissa oltiin samaa mieltä, sillä moista ottelusarjaa ei toista kertaa ole pelattu.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.