Kiteen Pallo juhlii, Juva kiittää — Molemmat hyötyvät vuosittaisesta kesäkuun ottelutapahtumasta

Kiteen Pallo haki jo viidentenä kesänä peräkkäin Superpesiksen kotivoiton Juvan Puistolasta.

Onni Ojala

 Kiteen Jesse Eskelinen ja Juhani Myyryläinen tuulettavat tekemäänsä paloa.
 Kiteen Jesse Eskelinen ja Juhani Myyryläinen tuulettavat tekemäänsä paloa.

Onni Ojala

Yleisöä saapui paikalle noin 1300 henkilöä.
Yleisöä saapui paikalle noin 1300 henkilöä.

Kiteen Pallo pelasi jo viidennen kerran putkeen yhden Superpesiksen kauden kotiotteluistaan Juvan Puistolassa. Kotipelin tuominen Etelä-Savoon tuntuu olevan KiPalle erittäin kannattavaa.

Sunnuntaisen pelin yleisömäärä 1327 oli KiPan kotipelien kauden paras. Kahden tunnin ja kolmen vartin mittainen kolmannen kotiutuskisan kierroksen vaatinut ottelu päättyi KiPan voittoon 2–1 (3–2, 2–3, 0–0, 7–5).

KiPan ykkönen oli vaihtolyöjä Topi Hurskainen (kärkilyönnit 9/12) ja kotiutuskisan sankari kolme juoksua siinä lyönyt Samu-Kalle Varonen.

— Taisi olla paras pelini täällä mailan varressa, mutta emmehän ole täällä hävinneet peliäkään, Hurskainen naureskeli.

Ei ole ihme, että KiPalle on tullut tavaksi pelata kesäkuun puolivälissä sunnuntainen kotiottelunsa Juvan Puistolassa.

Keli on pelejä suosinut, mutta ennen kaikkea yleisö on löytänyt tiensä katsomoon. Vuonna 2015 Kouvolan Pallonlyöjiä vastaan Puistolan katsojamääräksi ilmoitettiin 1843, 2016 Jyväskylän Kiriä vastaan 1368, 2017 Pattijoen Urheilijoiden vieraillessa 1520 ja vuosi sitten Oulun Lipon käydessä kylässä 1488.

KiPan koko kauden kotipelien katsojakeskiarvot eli lähinnä Rantakentän lukemat vastaavilla kausilla ovat olleet 1349, 1277, 1190 ja 1169. Jokainen kesä Juvan pelin lukema on siis ollut käytännössä 100–500 henkeä suurempi kuin KiPan kauden keskiarvo.

Onni Ojala

Topi Hurskainen tuo Kiteen ensimmäisen juoksun.
Topi Hurskainen tuo Kiteen ensimmäisen juoksun.

Onni Ojala

Kiteen Valentin Ikonen lyömässä.
Kiteen Valentin Ikonen lyömässä.

Juvalla löytyy yleisöä

Juvallekin pelistä jää muutakin kuin muisto.

— Sanoisin korvauksen pelin järjestelyistä olevan 10–15 prosenttia seuramme kausibudjetista. Lukemaan vaikuttavat eniten sää ja mahdollinen paikallisväri joukkueissa. KPL-ottelussa Puistolassa oli näistä otteluista surkein keli, mutta silloin (juvalaiskasvatti) Konsta Hyötyläisen pelaaminen Koplan joukkuessa toi katsojia, kertoo juvalaisen pesäpalloilun puuhamies Tuukka Martikainen.

— Kun Juva Rokkaa -tapahtumaa ei järjestetä, tämä peli on yksi eniten väkeä Juvalle tuovista kesän tapahtumista. Mielestäni tällä on suuri merkitys esikuvana nuorille, vaikka meillä onkin junioripuolella käynnissä vain pesiskoulu. Pelaamme siinä heinäkuussa pienpelisarjaa ja toivomme porukasta löytyvän ensi kaudeksi oikea juniorijoukkue, Martikainen sanoo.

Juvalainen väri koitoksessa jäi KiPan jokerietenijä Veli-Matti Sigvartiin, 23. Valkealassa syntynyt Sigvart pelasi juniori-ikäisenä Juvalla suomensarjaa kesät 2011–12. Sen jälkeen hän on kantanut miesten peleissä Kouvolan Pallonlyöjien kakkosjoukkueen (2013), Sotkamon Jymyn kakkosjoukkueen (2014–15), Haapajärven Pesä-Kiilojen (2014–15) sekä Superpesiksessä Jymyn (2015) ja KiPan (2016–19) paitaa.

Superpesiksessä lähinnä jokerin roolissa Sigvart on pelannut pudotuspeleineen 124 ottelua, joissa on lyönyt 1+6 ja tuonut 108 juoksua.

Juvalaiskasvateista Jani Ahonen, 27, oli KiPan palkkalistoilla kauteen valmistauduttaessa, mutta KiPa vuokrasi hänet Haminan Palloilijoiden pikaista paluuta Superpesiksen haaveilevaan joukkueeseen sarjatasoa alemmas.