Leuto alkutalvi ei haittaa — Mikkelin hiihtäjien nuorten ryhmä harjoittelee täysillä

MH:n nuorten hiihtäjien ryhmässä on parikymmentä aktiivista harjoittelijaa.

Vesa Vuorela

Ari Kylliäisen valmentamalla Mikkelin Hiihtäjien nuorten ryhmällä on kelpo olosuhteet ensilumenladulla.
Ari Kylliäisen valmentamalla Mikkelin Hiihtäjien nuorten ryhmällä on kelpo olosuhteet ensilumenladulla.

Vaikka lumi ja normaali talvi loistavat yhä poissaolollaan, ovat olosuhteet Mikkelin Rantakylän ensilumenladulla mallillaan. Alkuillasta hiihtäjiäkin riittää sen verran, että Mikkelin Hiihtäjien nuorten ryhmälle tuottaa aluksi hieman hankaluuksia mahtua ladulle. Tilaa kuitenkin löytyy, joten luistelutekniikan harjoitukset pääsevät vauhtiin.

Ainakin seurasta löytyy tekemisen meininkiä.

— Kun lumet tulevat, niin väkimäärä harjoituksissa kasvaa. Kesällä ringissä on maksimissaan kymmenen, talvisin kaksi kertaa enemmän. Määrä riippuu vähän myös talvesta ja siitä, miten tule menestystä. Idolit ovat tärkeitä nuorille, valmentaja Ari Kylliäinen tuumii.

Täksi talveksi voisi siis odottaa harrastajamäärien kasvua. MH:n kasvatti Jasmin Kähärä on menestynyt nuorten kisoissa ja Iivo Niskasen olympiakultakin on tuoreessa muistissa.

— Porukka on vaihtunutkin paljon. Vanhemmat ovat siirtyneet harjoitusryhmästä eteenpäin ja uusia on tullut tilalle, mutta näin urheilijan polun pitääkin toimia, näkee Kylliäinen.

Alakoululaisista täysi-ikäisiin

MH:n nuorten ryhmän ikäjakauma on alakoululaisesta aina täysi-ikäisyyteen asti. Tunnelma harjoituksissa on innokas ja iloinen.

— Mikkelissä on junnutyön tekemiseen hyvät puitteet. Kun saimme tykkilumiladun, emme enää jää jälkeen syksyllä, vaan pääsemme aloittamaan heti. Seuralla on perustoimintaan riittävät resurssit, Kylliäinen kertoo.

Taustajoukotkin ovat riittävät. Kylliäisen lisäksi nuoria hiihtäjiä valmentaa Lassi Pöntinen.

— Onneksi meillä on mukana hyviä talkoohenkisiä ihmisiä. Se tasaa kustannuksia. Myös liitto ja piiri ovat hyvin tukena, Kylliäinen kiittää.

Nuoret hiihtäjät ovat koolla vain kerran viikossa, mutta se on vain pintaraapaisu harjoittelusta.

— Jokaisen on kyllä harjoiteltava useampi kerta viikossa, hiihtäjille harjoitusohjelmia tekevä Kylliäinen lisää.

Nuorten ryhmän toiminta on ympärivuotista. Kylliäinen pitää tärkeänä, että hiihtäjät harrastaisivat monipuolisesti muutakin liikuntaa. Monelle kesälaji on yleisurheilu.

— Kaiken a ja o on monipuolisuus, jolla luodaan pohjaa ja tietotaitoa urheiluun. Monipuolinen harjoittelu nuorena auttaa vanhempana.

Hiihdon aloittamista miettivien paikka aloittaa lajin harrastus on tammikuussa, jolloin MH:n hiihtokoulu on suunniteltu aloitettavaksi. Hiihtokoulu kestää useamman kuukauden, joten tekemistä riittää koko kevääksi.

MH:n järjestämät hiihtokilpailut

15.12. 80. Porrassalmen Hiihdot Rantakylässä

20.1. Kansalliset ampuma-hiihtokilpailut Kyrönpellossa

16.—17.2. 36. Savonia-hiihto raviradalla.

21.2. koululaishiihdot Rantakylässä.

2.—3.3. nuorten SM-ampuma-hiihdot Kyrönpellossa

Luetuimmat