Kysyimme Mikkelin ja lähialueen seurojen johtohahmoilta, pitäisikö Liiga avata: SaiPan Marko Ek vaitonainen, Jukurien Hakkarainen ja KooKoon Kultanen monisanaisempia

Jääkiekkoliigan kaakkoissuomalaisten seurojen johtohahmot avaavat näkemyksiään Liigan kehittämisestä. Jukureiden Mikko Hakkarainen, SaiPan Marko Ek ja KooKoon Jarno Kultanen vastaavat.

Jaakko Avikainen

Jukurit on pelannut Liigassa kaksi kautta. Arkistokuva.
Jukurit on pelannut Liigassa kaksi kautta. Arkistokuva.

1. Onko Liigan pelillinen taso sukeltanut, kun joukkueita on tullut lisää?

2. Miten monta liigajoukkuetta olisi sopiva määrä?

3. Pitäisikö Liiga avata eli Mestiksestä pystyä nousemaan sinne pelaamalla?

4. Miten uudistaisit Liigaa ja Mestistä?

5. Jääkiekon sarjaseurat ry:n puheenjohtajan Tuomas Haanpään mielestä Liigassa on 80 pelaajaa, joiden ei pitäisi pelata siellä, mitä mieltä olet lausunnosta?

Mikko Hakkarainen, urheilutoimenjohtaja, Jukurit

1. — Ei se minun mielestäni ole sukeltanut, ei missään tapauksessa. Nuoria ja lahjakkaita pelaajia tulee lisää joka vuosi. Nämä ovat aina vähän vaikeita verrata, sillä peli kehittyy koko ajan, vauhtia tulee lisää ja pelin vaatimustaso kasvaa vuosi vuodelta. Kyllähän seurajoukkueiden CHL-menestys jostain kertoo, jos JYP voittaa mestaruuden.

2. — Kyllä se tällä hetkellä on hyvä määrä, mutta pitää olla ajan hermolla ja kehittää toimintaa Suomi-sarjasta ja Mestiksestä eli ihan alhaalta ylöspäin.

3. — Se on vaikea kysymys ja on seurojen taloudesta kiinni. Liiga vaatii paljon muuta, mutta ehkä pelillinen ero ei ole niin suuri kuin taloudellinen ero.

4. — Kokonaiskuva pitäisi saada selville, mitkä oikeasti ovat realiteetit Suomi-sarjassa ja Mestiksessä tulla ylöspäin tai mennä Liigasta alaspäin. Yhteistyötä on tehtykin Mestis-seurojen kanssa. Näen isona asiana, että saadaan pelaajapolku ylöspäin ja sitä kautta Liigaan pelaajia.

5. — Onhan se ihan eri asia kuin silloin, kun joukkueita oli 12. Pelipaikkoja on tullut lisää, mutta onko pelaajamäärä suhteessa kasvanut siitä, mitä se oli kymmenen vuotta sitten. Totta kai, mitä vähemmän seuroja ylhäällä on, sitä kovempi on vaatimustaso. Siellä on määrätty määrä pelipaikkoja ja kilpailu kovempaa, mutta en allekirjoita sitä, että Liigassa on 80 pelaajaa liikaa.

Marko Ek, toimitusjohtaja, SaiPa

1. — Ei se ole minun mielestäni sukeltanut. Liigan pelillinen taso on ihan hyvä. Sinne on tullut yksi joukkue lisää aikaisempaan verrattuna ja ottelut ovat erittäin tasokkaita ja hyviä pelejä.

2. — Sen osalta pyydän kääntymään yhteisen ystävämme Riku Kallioniemen puoleen. Liiga kommentoi näitä ja Riku istuu siellä huippukiekkojutussa. Me yksittäiset seurat emme ota kantaa siihen.

3. — Viittaan edelliseen. Liigan johtoryhmässä käsitellään asioita, mutta ulospäin se kuuluu Liigan ja liiton välisiin juttuihin ja sieltä tiedotetaan näistä.

4. — En tohonkaan kummempaa sano, kyllä se on Liigan asia kommentoida näitä asioita.

5. — Se on hänen mielipiteensä. Mielipiteitähän on paljon.

Jarno Kultanen, urheilujohtaja, KooKoo

1. — Mun mielestä ei. Totta kai se ottaa aikaa, että nousijajoukkueet pystyvät kasvamaan liigatasolle. Tämä kausi oli vähän poikkeuksellinen sen suhteen, että nousijajoukkueet olivat sarjan hännillä ja se tietysti antaa hyvän pohjan keskustelulle, jota nyt käydään. Jokainen nousijajoukkue pystyy pärjäämään paremmin.

2. — Nyt mennään viidellätoista, mutta ei absoluuttista määrää voi sanoa, mikä sen pitäisi olla. Miksei se voisi olla enemmänkin, kyllä ne pelaajat aina löytyvät. On vaikea sanoa, mikä se paras määrä on, 12, 14 vai 16. Alhaaltapäin ei Liigaan kyllä ole tunkua. Pääkaupunkiseutu varmasti pystyisi kantamaan yhden joukkueen lisää, ja mikä on pitkässä juoksussa Jokereiden tilanne, mutta he ovat vähintään viideksi vuodeksi sitoutuneet KHL:ään.

3. — Kun tämä systeemi on valittu, ei se riitä, että mennään kaksi tai neljä vuotta, vaan pitää mennä pitempi aikaväli. Ei ammattilaissarjassa ole välttämättömyys, että pystyy nousemaan tai tippumaan pelaamalla. Pitää ilman muuta tarkastella muitakin kriteereitä kuin pelkästään sitä, kuka jää liigassa viimeiseksi ja kuka voittaa Mestiksen.

4. — Liigan sisällä pitää löytää keinoja tasata taloudellisia ja urheilullisia tasoeroja. Lähtisin kehittämään Mestistä enemmänkin liiton ja Liigan tuella, jotta sarja voisi paremmin ja siitä pystyisi tekemään paljon mielenkiintoisemman ilman liigakarsintojakin. Se olisi mielenkiintoinen sarja siksi, että siellä pelaa nuoria lahjakkaita pelaajia ja kytkökset liigaseuroihin olisivat selvät. Pystyttäisiin brändäämään sitä enemmän kasvattajasarjana.

— Ei meidän pidä apinoida sen enempää NHL:ää kuin Ruotsiakaan, vaan kehittää systeemi, joka Suomessa toimii parhaiten.

5. — Se on liigapelaajia halventava lausunto. Jos Liigassa on hänen mielestään jo nyt 80 pelaajaa liikaa, miksi jollekin Mestis-joukkueelle pitäisi antaa mahdollisuus nousta Liigaan?