Mikkelin Soutajat souti sekunnin erolla mestariksi — Vastustajat pitkittivät voittojuhlia protestilla

Matkalla mestaruuteen mikkeliläiset taistelivat tuulta vastaan ja kahinoivat kanssakilpailijoiden kanssa.

Taina Taskinen

Mikkelin Soutajat yllätti ja voitti sekajoukkueiden kirkkovenesoudun SM-kultaa.
Mikkelin Soutajat yllätti ja voitti sekajoukkueiden kirkkovenesoudun SM-kultaa.

Mikkelin Soutajien sekajoukkue yllätti niin itsensä kuin kanssakilpailijansa ja juhli kirkkoveneiden Suomen mestaruutta viikonloppuna Tampereen Pyhäjärvellä. Äärimmäisen tiukassa keskimatkan kisassa mikkeliläisten voitto kirjattiin sekunnin erolla Kouvolan Soutajiin 24 kilometrin matkalla.

Kolmanneksi sijoittui Takon Soutajien ykkösjoukkue kuusi sekuntia mikkeliläisille hävinneenä.

Mestaruus tuli puskista vähän samaan tapaan kuin HPK voitti jääkiekon liigamestaruuden. — Ilkka Manninen

Lopputaistelu oli kova, kun Kouvola kiri mikkeliläisten peesiin viimeisellä suoralla. Maaliviivalle venekunnat tulivat lähes rintarinnan eikä soutajilla ollut aluksi tietoa kumpi joukkue vei pitemmän korren. Rantaan tullessa selvisi, että Mikkelin Soutajat oli ylittänyt maaliviivan puoli venettä ennen kouvolalaisia.

Vähän niin kuin HPK

— Mestaruus tuli puskista vähän samaan tapaan kuin HPK voitti jääkiekon liigamestaruuden. Mestaruus yllätti meidätkin, kertoi Ilkka Manninen.

— Seitsemisen kilometriä ennen maalia alkoi näyttää sille, että voisimme voittaa.

Tuolloin MiSo ohitti kisaa johtaneen Takon Soutajat. Alkumatkan mikkeliläiset soutivat tamperelaisisäntien takana hyvissä asemissa kakkosina.

Viimeisillä kilometreillä ja varsinkin viimeisellä 500 metrillä Kouvola iski peesissä Mikkelin kantaan ja teki pari ohitusyritystä niissä onnistumatta.

Kultamitaleita sai odotella

Draamaa jatkui vielä kilpailun jälkeen, ja mikkeliläiset saivat odotella pitkään kultamitalejaan, kun neljänneksi sijoittunut Ikaalisen Soutajat teki MiSoa vastaan protestin ajolinjoista, jotka johtivat perämiesten kiivaaseen välienselvittelyynkin.

Kiistaa syntyi, kun yhdeksän joukkuetta haki paikkaansa ensimmäisellä suoralla ennen käännöstä.

Lopulta tunnin odottelun jälkeen tuomaristo ei nähnyt mikkeliläisten tehneen vääriä valintoja.

— Olimme sisäradalla ja johdimme kisaa, kun kaveri yritti tulla väkisin väliin, kuvasi Manninen vastalauseeseen johtanutta tilannetta.

— Ei se tilanne voittoa mitenkään ratkaissut.

Lyhyellä harjoittelulla mestariksi

Mikkelin Soutajien joukkue koostui pääasiassa seuran pienvenesoutajista, jotka halusivat haastaa itsensä kirkkovenesoudussa. Alla heillä oli ennen SM-kisaa vain kolme yhteistä harjoituskertaa.

Mestarit arvelivat hyötyneensä Pyhäjärvellä vallinneesta tuulisesta kelistä. Kilpailu käytiin kahtena 12 kilometrin lenkkinä, joista ensimmäiset kuusi kilometriä soudettiin vastatuuleen.

— Tuuliset olosuhteet olivat ehkä meidän etu. Pienvenesoutajat ovat tottuneet soutamaan kovassa aallokossa. Joukkueen henki oli myös äärimmäisen hyvä, arvioi perämiehenä toiminut Markku Kolehmainen.

Kolehmaisen ja Mannisen lisäksi mestaruutta juhlivat Mervi Hotokka, Sanna Piili, Jaana Valtonen, Vuokko Kolehmainen, Laura Salonen, Jaana Pettinen, Marita Loppukaarre-Markkanen, Jari Kuitunen, Jouni Kakkonen, Heikki Kääriäinen, Jarno Viljakainen, Reijo Parkkinen ja Rauno Kuokkanen.