Jukurien A-nuoret hankkivat maajoukkuepelaajan Tshekistä — Ryhmään on liittynyt kesän aikana myös muita lahjakkaita junioreita

Jukurien A-nuorten uudesta pelaajasta kaavaillaan vahvistusta edustukseen tulevaisuudessa.

Jaakko Avikainen

Jukurien A-nuorten joukkueessa on tapahtunut kesän aikana vaihtuvuutta. Viime kauden ryhmästä noin puolet jatkaa myös alkavalla pelikaudella.
Jukurien A-nuorten joukkueessa on tapahtunut kesän aikana vaihtuvuutta. Viime kauden ryhmästä noin puolet jatkaa myös alkavalla pelikaudella.

Mikkelin Jukurien A-nuoret tekivät viime viikolla uuden pelaajasopimuksen, kun Tshekin juniorimaajoukkueissakin pelannut Tomas Zeman liittyi mikkeliläismiehistöön seuraavaksi kahdeksi kaudeksi.

17-vuotiaan tuloa Mikkeliin viriteltiin jo pidemmän aikaa, sillä hänen agenttinsa otti Jukureihin yhteyttä jo kesken viime pelikauden. Kun Zeman ilmoitti halukkuutensa muuttaa Tshekistä Mikkeliin, Jukurien A-nuoret kutsui hyökkääjän huhtikuussa viikoksi näyttämään taitonsa.

Seuraava projekti on, että saamme hänestä miehen miesten pelejä ajatellen. — Marko Kauppinen

— Hän teki vaikutuksen meihin. Hän itse tykkäsi olla todella paljon Mikkelissä ja piti siitä, kuinka täällä valmennetaan ja ajatellaan jääkiekosta, Jukurien A-nuorten päävalmentaja Marko Kauppinen kommentoi.

Kauppinen kuvailee tshekkiläistä hyökkäysorientoituneeksi pelaajaksi, jolta löytyy taitoa. Zeman myös luistelee hyvin.

— Voisin kuvitella, että hän pystyy ensi vuonna A:n sarjassa näyttämään omia taitojaan hyvin. Hän on todella taitava ja osaa lukea hyvin peliä.

Fyysisyys ei ole vielä vahvuus

Yksi kehitettävä asia Zemanilta kuitenkin löytyy. Vaikka laitahyökkääjä onkin 185-senttinen, ei hän ole Kauppisen mukaan vielä fyysisesti siinä kunnossa kuin samanikäiset Jukuri-juniorit Mikko Kokkonen ja Henri Nikkanen ovat.

— Seuraava projekti on, että saamme hänestä miehen miesten pelejä ajatellen. Fyysisesti hän on vielä jäljessä heitä jäljessä, mutta taitotasoltaan hyvin lähellä, Kauppinen kuvailee.

Kaiken mennessä kohdalleen onkin mahdollista, että Zeman nähdään myös edustuksen mukana.

— Onko se ensi vuonna tai vuoden päästä, sitä ei kukaan tiedä. Sen aika näyttää. Nyt olemme kuitenkin vielä alkutaipaleella.

— On selkeä suunnitelma, että hänestä tulee ammattilaispelaaja. Se on meillä molemmilla lähtökohta, Kauppinen sanoo.

Pukukopin ovi on käynyt molempiin suuntiin

Jukurien A-nuorten edelliskauden ryhmästä noin puolet jatkaa myös tulevalla kaudella. Lähtijöistä osa kasvoi yli-ikäisiksi, mutta myös muutama pelaaja pääsi urallaan eteenpäin. Esimerkiksi Jani Nurkkala siirtyi pelaamaan Ruotsin 1. divisioonaan ja Aku Alho Jukurien liigajoukkueeseen.

Ovi on käynyt myös toiseen suuntaan, sillä Zemanin lisäksi joukkueeseen liittyi useampi laadukkaampi juniori, jotka lähtivät hakemaan vastuuta Mikkelistä.

A-nuoret vahvistuivat esimerkiksi KooKoon B-nuorten parhaalla pistemiehellä Aleksi Soijärvellä, Kärppien B:n kapteeni Kalle Matikaisella ja Bluesin B:n puolustaja Tom Grönbolmilla.

A-nuorten tämänhetkinen pelaajatilanne onkin Kauppisen mukaan hyvällä mallilla. Tilanteeseen kuitenkin vaikuttaa se, miten armeijan vahvuuteen siirtyneet pääsevät lomiltaan peleihin ja harjoituksiin.

Päätähtäimenä ammattilaisuus

A-nuorten Liigan loppusarjassa kahdeksanneksi viime kaudella jäänyt Jukurit on ainakin näillä näkymin askeleen viime kautta edellä. Vaikka sijoitustakin lähdetään toki parantamaan, ei se ole joukkueelle alkavan kauden tärkein asia.

— Kenellekään pelaajista A-nuoret eivät ole uran päätähtäin, vaan he tähtäävät ammattilaisiksi. Me yritämme auttaa heitä siihen, että pääsemme askel kerrallaan sitä kohti, Kauppinen sanoo.

Jukurien A-nuorten kausi alkaa harjoitusottelulla 3. elokuuta Jyväskylässä. Nuorten SM-Liigan kauden on määrä alkaa elokuun 29. päivä, jolloin Jukurit A saa kotikaukalossaan vastaansa HPK:n.

Kommentoidut