Säät viivästyttävät ensilumenlatua edelleen – Hänskissä pitäisi pelata keskiviikkona

Tornimäellä voidaan vain odottaa.

Vesa Vuorela

Hänninkentän jäädytys on edennyt suotuisasti.
Hänninkentän jäädytys on edennyt suotuisasti.

Mikkelin ensilumenlatua toivottiin osittain hiihtokuntoiseksi isänpäiväviikolle vielä lokakuun puolella, mutta säät viivästyttävät hiihtokansan kaudenavausta edelleen. Nyt töihin ollaan kuitenkin tarttumassa.

– Lauantaina aloitetaan lumen ajaminen. Isänpäivänä ei kehdata häiritä ajohommilla kaupunkilaisia, mutta sitten jatketaan. Työt ovat vieneet yleensä kahdeksan päivää, joten jotain tuntumaa hiihtämiseen voi päästä ottamaan seuraavana lauantaina, arvioi Mikkelin liikuntapaikkapäällikkö Pekka Turunen.

Jos lunta olisi alettu ajaa ladulle aiemmin, olisi se sulanut jo käsiin.

– Viime talvikin kun oli mitä oli, niin lumivarastomme ei ole huippua, Turunen lisää.

Muiden hiihtoreittien tilanne on säiden haltijoiden käsissä.

– Heti kun lunta tulee, aloitamme lumen painamisen tiiviiksi ja latujen tekemisen.

Hänskissä on jo jääpinta

Talviliikuntapaikoista lähimpänä aukeamista on Hänninkentän tekojää. Kenttää alettiin kastella jo lokakuun puolella ja jäädytys on edennyt hyvin.

– Kentässä on jo pieni jääpinta. Yksi määränpää on Kampparien ensimmäinen peli ensi viikon keskiviikkona ja siihen jää kyllä saadaan kuntoon, Turunen sanoo.

Urpolassa kaukalon laitojen pystyttäminen on aloitettu. Tekojään laitteiston asentamisen jälkeen kaupunki jää odottamaan, milloin jään tekemisen voi aloittaa. Tekojäätä ei vielä oteta käyttöön, sillä lupaprosessi on kesken.

– Jäädyttäminen aloitetaan muiden luonnonjäiden kanssa, toteaa Turunen.

Tornimällä odotetaan

Laskettelukeskus Ski Tornimäen uusi yrittäjä Heidi Kelho ei voi tässä vaiheessa tehdä muuta kuin tarkkailla sääennusteita.

– Jos minulla olisi kristallipallo, niin tietäisin milloin päästään rinteitä lumettamaan, Kelho naurahtaa.

– Saman tilanteen kanssa painivat tällä hetkellä monet Suomen hiihtokeskukset. Nyt pitää odottaa pakkasten tuloa, hän jatkaa.

Kelhon mukaan Tornimäellä on päästy laskettelemaan tavallisimmin itsenäisyyspäivän tienoilla. Se on mahdollista tänäkin vuonna, mikäli säät talvisiksi muuttuisivat.

– Tiedossa pitäisi olla noin viiden päivän yhtämittainen pakkasjakso, jotta lumitykit saataisiin laittaa käyntiin, Kelho sanoo.