Lauri Friari teki historiaa Jyväskylässä – Maraton alle kolmen tunnin viidellä vuosikymmenellä ensimmäisenä suomalaisena

Maailmanlaajuisesti viidellä vuosikymmenellä kolmen tunnin alittaneita on vain muutama kymmenen.

Tero Lång

Lauri Friari juhli saavutustaan Jyväskylässä. Mikkelissä odotti sauna.
Lauri Friari juhli saavutustaan Jyväskylässä. Mikkelissä odotti sauna.

Mikkeliläinen Lauri Friari teki suomalaista kestävyysjuoksun historiaa Jyväskylässä juostulla Finlandia-maratonilla. Friari, 54, pysäytti kellot aikaan 2.57.26, joka tarkoittaa sitä, että Friari on alittanut maratonjuoksussa kolme tuntia viidellä eri vuosikymmenellä ensimmäisenä suomalaisena.

– Olihan siinä hieno tunne tulla maaliin. Kun kyseessä oli Finlandia-maraton, soi maaliin tullessa Finlandia, Friari tunnelmoi.

Jyväskylässä päästiin maratonreitille muutoin kelpo olosuhteissa, mutta Jyväsjärveltä puhallellut tuuli toi matkantekoon omat haasteensa.

– Toki matkalla oli myös myötätuulta, mutta vastainen syö voimia. Ja aina maratonin viimeiset viisi kilometriä ovat vaativat. Kun juoksee oman laaditun aikataulun mukaan, niin silloin menee mukavasti, Friari kertasi.

– Tulihan tuossa jäätyä ennätyksestä yli puoli tuntia, naurahti Friari.

Friarin ennätys on vuodelta 2001 Hampurista. Tuolloin Friari selvitti 42,195 kilometrin matkan aikaan 2.20.13.

Ensimmäinen alitus Piertarsaaressa

Friarin alitussarja alkoi Pietarsaaren maratonilla vuonna 1989. Tuolloin ajaksi kellotettiin 2.38.11. Friari voitti 1990-luvulla kaksi Suomen mestaruutta ja kaksi SM-hopeaa.

Niihin verrattuna pitkän uran varrella ovat alitukset ovat erilainen, mutta yhtä lailla hieno saavutus.

– Totta kai tämä on iso juttu ja aina kun suomalainen jotain saavuttaa, niin saunaan pitää ehdottomasti päästä. Niin kauan kuin jalka nousee, niin jatkan ilman muuta juoksemista.

Alunperin Friarin piti tavoitella aikarajaa jo keväällä, mutta koronavirus sotki kestävyysjuoksijoidenkin suunnitelmat.

– Olin osallistumassa Hampurin maratoniin keväällä. Se kuitenkin siirtyi syksyyn ja peruttiin uudelleen. Välillä kävi mielessä jo, että missä pääsisi juoksemaan.

Idea Juoksija-lehdessä

Kolmen tunnin alitussarjan alkupiste on reilu vuosikymmen sitten tehdyssä Juoksija-lehden haastattelussa. Lehden toimittaja Matti Hannus esitti tuolloin, että Friari voisi alittaa ajan neljännellä vuosikymmenellä peräkkäin. Se toteutui.

Suorituksellaan Friarista tulee osa maailmanlaajuisesti erittäin harvalukuista joukkoa.

– Viiden vuosikymmenen kolmen tunnin alittajista on pidetty listaa ja sillä oli pari vuotta sitten 42 nimeä, Friari sanoo.