Savon Sveitsi testaa taas polkijoiden kunnon — Juhlavuottaan viettävään Luonteri-pyöräilyyn odotetaan ennätysosanottoa

Perinteinen pyöräilytapahtuma juhlii kymmentä vuottaan elokuussa.

Taru Hokkanen

Viime vuonna nopeimmin pitkän lenkin, 95 kilometriä, kiersi Tommi Mikkonen. Hän taittoi matkan aikaan 3.17,44. Suurin osa polkijoista viihtyy reitillä 4—6 tuntia.
Viime vuonna nopeimmin pitkän lenkin, 95 kilometriä, kiersi Tommi Mikkonen. Hän taittoi matkan aikaan 3.17,44. Suurin osa polkijoista viihtyy reitillä 4—6 tuntia.

Perinteinen pyöräilytapahtuma Luonteri pyöräily juhlii kymmentä vuottaan elokuussa. Viime vuosina kuntoilutapahtuma on kerännyt runsaat 300 pyöräilijää. Juhla-ajoon järjestäjät odottavat jopa 400 osanottajaa.

— Ilmoittautuminen on lähtenyt hyvin käyntiin. Odotamme tapahtumaan 350–400 pyöräilijää, kertoo Johanna Vesanto tapahtuman järjestävästä Etelä-Savon Liikunnasta.

Perinteisesti moni on jättänyt ilmoittautumisensa viimeisiin päiviin ja näin tullee käymään tälläkin kertaa.

Ilmoittautuminen lauantaina 10.8. pyöräiltävään tapahtumaan päättyy netissä 7.8. Senkin jälkeen ilmoittautuminen on mahdollista paikan päällä lähtöpaikalla Anttolanhovissa. Osanottomaksut nousevat kuitenkin koko ajan. Vielä 15.7. asti mukaan pääsee halvimmalla taksalla 55 eurolla.

Kyseessä on nimen omaan kuntoilutapahtuma. Kilpaa ei ajeta, mutta aika otetaan. — Johanna Vesanto

Juhla-ajo pyöräillään tutuilla 95 ja 40 kilometrin reiteillä. Muutoinkaan hyväksi havaittua tapahtumaa eivät järjestäjät ole lähteneet muuttamaan. Uutta ovat oikeastaan vain kyltit teiden varsilla ja kaikille osanottajille jaettavat tekniset t-paidat.

— Kyseessä on nimen omaan kuntoilutapahtuma. Kilpaa ei ajeta, mutta aika otetaan, sanoo Vesanto.

Suurin osa polkijoista käyttää tapahtumaan 4–6 tuntia.

Luvassa sekä hineetä että rankempaa reittiä

Luonterin alue on Suomen mäkisintä maastoa ja sitä mainostetaan Savon Sveitsinä.

Pidempi reitti kulkee Siikakosken, Koikkalan ja Kuparonvirran lossin kautta takaisin Anttolanhoviin.

Lyhyemmällä reitillä alku on sama, kunnes tie kääntyy 10 kilometrin jälkeen Rahulaan ja edelleen Siiskolan kautta lähtöpaikalle.

— Lyhyt reitti on niin sanottu hinee reitti. Se sopii kaikille, perheille ja lapsille. Sen polkee pyörällä kuin pyörällä, kertoo Vesanto.

Pidemmällä reitillä haastetta on yllin kyllin, kovia ylämäkiä ja yksi todella vauhdikas alamäki noin 40 kilometrin kohdalta ennen Koikkalantien risteystä. Vaativuutensa takia lenkillä vaaditaan myös pyörältä ja pyörän renkailta enemmän.

— Mutta oli lenkki mikä oli, vauhti ei ole pääasia, vaan se, että lähdetään pyöräilemään, kertoo Vesanto ja vinkkaa osanottajia poikkeamaan vaikkapa Koikkalan toripäivillä, Ollinmäen viinitilalla tai pulahtamaan veteen Karihiekassa.

— Tai sitten voi vain ihailla kauniita maisemia, sanoo Vesanto.

Luonteri-pyöräily 10.8. Lähtö ja maali Anttolanhovissa. Ilmoittautuminen päättyy 7.8. Lisätietoa tapahtuman nettisivuilla.