Jasmin Kähärä sai SM-hopeaa ja itseluottamusta: "Oli kyllä rentoa ja helppoa menoa"

Mikkelin Hiihtäjien kilpailija jäi 12 sekuntia voittajasta.

Sakari Kekki

Mikkelin Hiihtäjien Jasmin Kähärän perinteisen hiihdossa oli rentoutta ja kepeyttä.
Mikkelin Hiihtäjien Jasmin Kähärän perinteisen hiihdossa oli rentoutta ja kepeyttä.

Mikkelin Hiihtäjien Jasmin Kähärä sivakoi hopealle pitkällä matkalla nuorten Suomen mestaruuskilpailussa Jyväskylässä sunnuntaina. Kähärän perinteisen hiihto Laajavuoren pöperöisillä laduilla oli kepeää ja jaksavaa.

– Oli kyllä rentoa ja helppoa menoa. Se yllätti itsenikin, hopeamitalisti hymyili.

Kähärä jäi 15 kilometrin matkalla 23-vuotiaiden sarjan voittaneesta Visa Ski Teamin Emmi Lämsästä 12 sekuntia. Kärkikaksikko erottui selvästi, sillä kolmanneksi hiihtänyt Nastolan Nasevan Rebecca Immonen jäi minuutin päähän.

Kilpailun kulku oli jännittävä, sillä Lämsä starttasi minuutin Kähärän perään ja oli ajanut ensimmäisen viiden kilometrin kierroksen jälkeen Kähärän lähes kiinni. Mikkeliläisen vauhdinjako oli kuitenkin nousujohteisempi, ja kahdella viimeisellä kierroksella Kähärän selkä karkasi Lämsältä.

– En katsonut kertaakaan taakse, missä Emmi tulee, mutta edessä oli mukavasti selkiä, joita yritin ottaa kiinni, Kähärä kertoi.

"Vauhdinjako onnistui hyvin"

Kähärä on aikaisemmin kokenut hyytyneensä pitkillä hiihtomatkoilla ja pyrki nyt aloittamaan rauhallisesti.

– Vauhdinjako onnistui hyvin. Lopussa oli voimia jäljellä.

Vuokatissa asuva Kähärä oli vähentänyt harjoittelua huomattavasti nuorten SM-kisoja kohti. Hiihdossa olikin uudenlaista keveyttä aiempaan verrattuna.

– Yritin psyykata itseäni positiivisesti tähän kisaan ja pysyä hyvällä mielellä. Kyllä tämä toi itseluottamusta normaalimatkoilla pärjäämiseen, kevättalven SM-kisoja odottava hiihtäjä totesi.

Mikkelin Hiihtäjien Noora Tivinen onnistui myös hyvin ja sijoittui sarjassa kahdeksanneksi. Eroa seurakaveri Kähärään tuli reilut kaksi minuuttia.

Edessä oli mukavasti selkiä, joita yritin ottaa kiinni. — Jasmin Kähärä

– Kaksi ekaa kierrosta sujui tosi hyvin, mutta kolmannella taisin vähän hyytyä. En osannut odottaa mitään tästä kisasta, kun edellisestä pitkästä matkasta on muutama vuosi aikaa, mutta kohtuullisestihan tämä nyt meni, Tivinen sanoi.

MH:n Anniina Neuvonen oli sarjan 19:s.

Mikkeliläinen, Savonlinnan Hiihtoseuraa edustava Helmiina Lantta hiihti 18-vuotiaiden 10 kilometrillä 14:nneksi. Puumalan Hiihtäjien Veera Kiljunen oli sarjan 40:s.

17-vuotiaissa Puumalan Pinja Yläharju oli 38:s. 20-vuotiaissa MH:n Sofia Tivinen oli 40:s.

Jesse Kähärällä kramppasi selkä

Nuorten miesten puolella Mikkelin Hiihtäjien Jesse Kähärä sijoittui 17-vuotiaiden 15 kilometrillä 15:nneksi. Mitalivauhti jäi 16-vuotiaalta Kähärältä kahden minuutin ja kymppisakki kolmen minuutin päähän.

– Selkä kramppasi heti ekalla kierroksella. Tosi vaikeata oli sen jälkeen. Pettynyt olen, Kähärä harmitteli.

Jesse Kähärä sai kuitenkin todeta olleensa sunnuntaina perheen vauhdikkain hiihtäjä, sillä nuoren miehen aika 15 kilometrillä oli 45 sekuntia kovempi kuin mitalisti-sisko Jasminilla.

– Hopeasomman finaaleiden vapaan sprinttiin tähtään seuraavaksi, se on talven pääkisani, mikkeliläinen tuumasi.

Juvan Urheilijoiden Matias Lantta ja Erno Kantanen hiihtivät 23-vuotiaiden miesten 20 kilometrin kilpailussa sijoille 25 ja 40.

Mikkelin Hiihtäjien kasvatti, Jämsän Petoteamia edustava Jussi Hyytiäinen sijoittui viidenneksi 20-vuotiaiden miesten 20 kilometrillä. Kangasniemen Kalskeen Matias Sippo oli sarjan 31:s.