Vammat vievät liikaa lahjakkuuksia yleisurheilusta

Itäsuomalaisten kärkiurheilijoiden lihastasapainot kartoitetaan savonlinnalaisvoimin.

Soila Puurtinen

Fysioterapeutti Petri Kukkamäki ja jalkaterapeutti Merja Kukkamäki tarkastelevat eri kulmista liukulaudalla taiteilevaa keihäänheittäjä Toni Sirviötä Savonlinnan OMT-fysioterapian tiloissa.

Keihäänheitossa, kuten monessa muussakin urheilulajissa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Suorituksessa on mukana koko kroppa päästä varpaisiin.
Jos joku lenkki ketjussa pettää, jää potentiaalia käyttämättä. Suomeksi se tarkoittaa sitä, että keihäs ei lennä niin kauas kuin se ketjun toimiessa saumattomasti olisi mahdollista.
Savonlinnalainen fysioterapeutti Petri Kukkamäki on yhdessä jalkaterapeuttivaimonsa Merjan kanssa aloittanut itäsuomalaisten kärkiurheilijoiden lihastasapainon kartoitukset.
Perusteellisen testauksen avulla pyritään selvittämään urheilijan kykyä käyttää kehoaan optimaalisesti. Näin yritetään löytää mahdolliset rakenteelliset sekä toiminnalliset häiriöt ja poikkeamat liikeketjussa.

Yksi testattavista on ollut Sulkavan Urheilijoita edustava keihäänheittäjä Toni Sirviö.
Esimerkiksi jokakeväisten nivusvaivojen taustalta kartoituksessa löytyi toimintahäiriö lantion seudulta ja siihen on nyt harjoitteet olemassa jolla ongelmaa yritetään poistaa.
–  Joka kertahan se ärsyttää kun otat jumppamaton esiin ja alat tehdä harjoitteita. Motivaatio kuitenkin löytyy siitä, kun tiedostaa, että nämä asiat tekemällä saa mahdollisesti sen kepinkin lentämään pidemmälle, Sirviö hymähtää.

Hankkeen aloittivat jokunen vuosi sitten fysioterapeutti Jari Malinen ja urheilulääkäri Timo Kuusisto. Kukkamäet pyydettiin mukaan, kun Suomi osoittautui liian suureksi alueeksi yhdelle fysioterapeutille ja lääkärille.
– Taustalla on yhteinen huoli siitä, että nuorista urheilijoista turhan moni on remontissa. Lahjakkuuksia on, mutta niitä hukataan liian paljon vammojen vuoksi, Suomen yleisurheilumaajoukkueen ja Antti Ruuskasen fysioterapeuttina toimiva Petri Kukkamäki sanoo.
Lihastasapainokartoituksella selvitetään urheilijan kehon hallintaa sekä kuormittumista ja pyritään tehostamaan suoritusta sekä ennaltaehkäisemään urheiluvammoja tai pienentämään vammariskiä.
– Valitettavan vähän tulee vastaan urheilijoita, joilla ei ole mitään korjattavaa.  Aina sieltä vähintään jotain pientä löytyy. Urheilu itsessään on tekijä, joka aiheuttaa urheilijoille eniten vammoja, Kukkamäki summaa.

Sirviölle erilaiset testaukset ovat tulleet uran aikana tutuiksi. Vastaan on tullut sekää hyvää että huonoa. Kukkamäkien kehittelemän kartoituksen kattavuutta Sirviö kehuu vuolaasti.
Muun muassa alaraajojen biomekaanisissa tutkimuksissa on nyt kiinnitetty Tonin mukaan ensimmäistä kertaa huomiota myös jalkateriin.
– Ne jäävät aina liian vähälle huomiolle, vaikka jalkaterien päällä tehdään tosi isoja juttuja, Merja Kukkamäki muistuttaa.
Sirviö uskoo, että ongelmakohtia korjaamalla luodaan edellytykset hyvälle tekniikalle ja sitä kautta vähemmille vammoille.
– Keihäänheittäjä uhraa kehonsa aika tavalla ryhtyessään vakavasti harrastamaan tätä lajia.
Kukkamäki haluaa uskoa, että näillä toimilla urheilijoiden ura jatkuisi pitempään ja eläkkeelle jäätäisiin terveempinä.

Petri Kukkamäen mukaan lihastasapainokartoitukset olisi syytä aloittaa jo 14–15-vuotiaille urheilijoille.
– Mitä nuorempana asioihin päästään käsiksi, sen aikaisemmin liikemallit pääsevät kehittymään oikeiksi.
Suomen kärkikeihäänheittäjiin kuuluva 23-vuotias Sirviö on samaa mieltä.
– Jos tämän ikäisenä huomaa virheitä, niin niistä on vaikeampi päästä eroon kuin nuorempana. Rahaa liitolla kyllä on, mutta niitä ei ymmärretä laittaa aina oikeisiin asioihin, Sirviö kritisoi ennaltaehkäisyn unohtamista.
Viime kädessä vastuu viestin perillemenosta on urheilijalla ja tämän valmentajalla.
– Se on ihan sama mitä me sanomme, jos urheilija ei ota viestiä vastaan, Petri Kukkamäki muistuttaa.
Merja Kukkamäen mukaan urheilijat ovat olleet todella motivoituneita.
– Itsellänikin on tietoisuus lisääntynyt. Asioita tulee tehtyä, kun tietää, että niistä on hyötyä, Sirviö sanoo.

Jarmo Pesonen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.