Helsingin IFK kiinnostaa kotona ja vieraissa — Mikkelissä HIFK:ta kannattivat helsinkiläiset ja muutama paikallinenkin

IFK:n kannattaminen yhdistää perheitä ja sukuja. Väri siirtyy sukupolvelta toiselle.

Jaakko Avikainen

HIFK:n kannattajia kolmessa polvessa. Eeva Luukkonen ja Marika Saven Puumalasta sekä Gun Saven (keskellä) Kirkkonummelta tunnustavat IFK:n punaista väriä.
HIFK:n kannattajia kolmessa polvessa. Eeva Luukkonen ja Marika Saven Puumalasta sekä Gun Saven (keskellä) Kirkkonummelta tunnustavat IFK:n punaista väriä.

Jos jääkiekosta puhutaan, Jukuri-kannattajien jälkeen Mikkelin seudulta löytyy todennäköisesti eniten Helsingin IFK:n väriä tunnustavia. Mikä tässä helsinkiläisten suomenruotsalaisten joukkueessa oikein kiehtoo ympäri maata?

— Ehkä se on sitä, kun HIFK:ta niin moni vihaakin, niin se on vastapuolta siihen, sanoo HIFK:n kausikortin omistava helsinkiläinen Jani Haapiainen.

— Moni kyllä tunnustaa meidän seuran väriä, aina kun liikkuu jossain Suomessa, näkyy HIFK-pipoja ja muita. Mikkelissä ainakin faneja riittää.

Haapiainen on käynyt lapsuudenystävänsä Kai Särkän kanssa HIFK:n otteluissa 90-luvulta alusta lähtien. Nykyään molemmat omistavat kausikortit ja käyvät myös useissa vierasotteluissa kauden aikana.

— Isä hommasi minulle pelipaidan ja otin kaverin mukaan Helsingin jäähalliin. Parhaimmat muistot ovatkin yhteisiltä fanireissuilta. Ja tietysti mestaruudesta, kertoo Haapiainen.

HIFK-kannattajat kolmessa polvessa Gun Saven, Marika Saven ja Eeva Luukkonen skoolaavat Jukurien vieraskannattajille jakamalla pommacilla.

Savenin suvussa IFK-kannatus on siirtynyt äidinmaidossa, Marika Saven kertoo, että hänen 94-vuotias isoisänsä Vantaalta täydentää vielä neljännen sukupolven. Gun Saven kertoo seuranneensa HIFK pelejä jo 50-luvulta saakka, suomenruotsalaiselle Savenille HIFK oli luonteva vaihtoehto.

— Isän ja veljen mukana tuli kuljettua peleissä. Talvella jääpalloa ja jääkiekkoa ja kesällä jalkapalloa. Jonkin verran tuli käytyä myös käsipalloa katsomassa. Ihan mukava harrastuhan tämä on.

Jaakko Avikainen

Helsinkiläiset Jani Haapiainen ja Kai Särkkä sanovat, että HIFK jakaa vahvasti mielipiteitä ja juuri se tekee seurasta niin rakastetun.

Mestaruus mielessä

Mikkelin peliin Gun Saven sai seuraa Puumalassa asuvista tyttärestään ja tyttärentyttärestään. Marika Saven totesi, että hänen IFK-sydän sai uutta verta muutama vuosi sitten.

— Mies, joka ei jääkiekkoa niin paljon seuraa, niin totesi, että ihan sama mikä joukkue voittaa, kunhan ei ole IFK, niin siinä vaiheessa totesin, että nyt on pidettävä seuran puolia enemmän.

Apuja kotona tulee myös tyttäreltä, joka seurasi ottelua suosikkipelaajansa Miro Heiskasen paidassa. Paitaa koristavat useat HIFK-pelaajien nimikirjoitukset.

Marika Saven sanoo, että perhe käy katsomossa pelejä Mikkelissä, Lappeenrannassa, Helsingissä ja jopa Oulussa, kun perheestä löytyy myös yksi Kärppien kannattaja.

— Kun Mikkeliin tuli liigakiekko, niin kyllä vahvisti myös tätä harrastusta, sanoo Marika Saven.

Kolmikko lähtee yhdessä seuramaan ottelua katsomosta.

— Kyllä tämän seuran takia kannattaa tulla Kirkkonummelta asti, toteaa vielä Gun Saven.

Haapiainen ja Särkkä siirtyvät toiveikkaina seuraamaan ottelua Kalevankankaan katsomoon.

— Mestaruushan se on mielessä ennen jokaista kautta, vaikka harvemmin niitä tulekaan. Turha sitä on muuten kauteen lähteä, kiteyttää Särkkä.