JPS löi Bandyliigan finaalissa Veiterän jatkoaikamaalilla — Jääpallon Suomen mestaruus ensimmäistä kertaa Jyväskylään

Veiterä vei pelin jatkoajalle loppuhetkien tasoitusosumalla.

Mika Strandén

JPS:n kova paine avausjakson alussa vei joukkueen nopeasti kolmen maalin karkumatkalle, kun Veiterä ei saanut peliään millään käyntiin.
JPS:n kova paine avausjakson alussa vei joukkueen nopeasti kolmen maalin karkumatkalle, kun Veiterä ei saanut peliään millään käyntiin.

Jääpallon Bandyliigan voittopokaali matkasi Jyväskylään värikkäiden vaiheiden jälkeen maalein 5—4 (3—1) jatkoajan jälkeen. Saku Hämäläinen käynnisti Jyväskylän seudun Palloseuran villit voitonjuhlat Lappeenrannan Kisapuistossa laukomalla pallon kulmalyönnistä maalin kattoon, kun käynnissä oli jatkoajan kolmas peliminuutti.

— Ihan älytön matsi. Eihän tuollaista olisi osannut kukaan kirjoittaa ennakkoon, JPS:n joukkueenjohtaja Toni Laatanaho kertoi puhelimitse Lappeenrannasta.

Mestaruus on JPS:lle seuran historian ensimmäinen.

— Aika kliseistä sanoa näin, mutta kyllä tässä on aika tyhjä olo. Vielä ei tajua, mitä on tullut tehtyä, Laatanaho sanoi.

Mestaruutta juhlii myös kolme mikkeliläislähtöistä pelaajaa: Sampsa Purhonen, Nikke Tuhkanen ja maalissa finaalin torjunut Iikka Lempinen. Lisäksi joukkueen valmentaja Janne Sairanen on saanut jääpallo-oppinsa Kamppareissa ja joukkueenjohtaja Laatanaho on kotoisin Mikkelistä.

Jatkoaika huipensi jännitysnäytelmän, joka sai vielä yhden käänteen aivan varsinaisen peliajan loppuhetkillä.

Puolustavana mestarina finaaliin lähteneen Veiterän maalivahti Topi Peuhkuri pysäytti kaksi JPS:n avopaikkaa ja tavoitti pitkällä avausheitolla Tomi Hauskan, joka tarjoili veljelleen Jannelle paikan pistää peli tasoihin.

— Ei sitä maalia sen enempää mietitty. Tauko tuli nopeasti, joten mentiin koppiin ja haettiin uusi lataus, Laatanaho sanoi.

Rankkarit eivät osuneet

Toista puoliaikaa hallinnut Veiterä nousi peliin mukaan, kun Tero Liimatainen kavensi pelin 2—3:een. Aleksi Niemi suti irtopallosta JPS:n jälleen kahden maalin karkumatkalle, mutta Liimatainen iski uudelleen.

JPS sai aloittaa ottelun myötätuuleen ja lisäksi Veiterä pelasi avauspuoliajan aurinkoa vasten. Lieneekö aurinko sokaissut hieman Peuhkuria, sillä Jaakko Hyvösen 2—0-osuma painui nuottaan todella kaukaa.

— Alku oli todella tärkeä. Peliin oli latauduttu hyvin ja valmistautuminen onnistui hyvin, joten alun lataus ei hukkunut mihinkään, vaan sillä rakennettiin pohjaa koko otteluun, kertasi Laatanaho.

JPS:llä oli mahdollisuus karata avausjaksolla jo neljän maalin johtoon, mutta Mikko Rytkösen rangaistuslaukaus osui tolppaan. Myös Veiterä tuhri rankkarin avausjaksolla, kun Tomi Hauska laukoi pallon pilkulta suoraan JPS-vahti Iikka Lempisen käsiin.

Näin pelattiin

Maalit: 4. Jaakko Hyvönen (Tuomas Rintala) 0—1, 16. Hyvönen (Mikko Rytkönen) 0—2, 29. Atte Hänninen (Ilari Nikula) 0—3, 36. Janne Hauska (Tero Liimatainen) 1—3, 48. Liimatainen (Aleksei Vorobjev) 2—3, 66. Aleksi Niemi (Saku Hämäläinen) 2—4, 70. Liimatainen (Aleksi Seppänen) 3—4, 90. Janne Hauska (Tomi Hauska) 4—4, 92. Saku Hämäläinen (Rintala) 4—5.

Jäähyt yhteensä: Veiterä 4x10 min=40 min, JPS 3x10 min=30 min.

Erotuomarit: Mats-Olof Gustafsson (Harri Pietiläinen, Sami Kaipia).

Yleisöä: 3 437.