Kalevankankaan palloiluhallin rakentaminen lykkääntyy taas — Mikkeliläisseurat pettyivät pahoin

Uusi huoltorakennus nousee Hänninkentälle ensi vuonna.

Jaakko Avikainen

Rapistunut kuplahalli Kalevankankaalla saa toimia palloilijoiden treenikenttänä vielä vuoteen 2020 asti.
Rapistunut kuplahalli Kalevankankaalla saa toimia palloilijoiden treenikenttänä vielä vuoteen 2020 asti.

Mikkelin Kalevankankaalle suunnitellun palloiluhallin rakentaminen siirtyy vuodella.

Mikkelin kaupunkiympäristölautakunta esitti talonrakennusohjelmassaan nykyisen rapistuneen kuplahallin korvaamista uudella 3,7 miljoona euroa maksavalla hallilla ensi vuonna. Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen siirsi kuitenkin päätöksellään hankkeen vuodelle 2020.

Poliittisilla päättäjillä on vielä mahdollisuus sanoa viimeinen sanansa. — Kimmo Aholainen

— Kannan yksin vastuun tässä asiassa, totesi Halonen.

Budjettiesitys ei ole vielä lopullinen. Seuraavaksi talousarviota käsittelee kaupunginhallitus marraskuussa ja lopullisen päätöksen tekee kaupunginvaltuusto joulukuussa.

Epäoikeudenmukainen esitys

Keskiviikkona julkistettu talousarvion virkamiesesitys otettiin vastaan palloilupiirissä vastaan tyrmistyksellä. Jo vuonna 1982 pystytetyn ja 2002 edellisen syksyn romahduksen jälkeen uudelleen rakennetun kuplahallin korvaamisesta uudella on puhuttu vuosia, mutta taas kerran palloiluseurat joutuivat pettymään, kun talviharjoitteluun ei ole luvassa parannusta.

— Esitys on pettymys ja yllätys.Tuntuun jotenkin epäoikeudenmukaiselta, harmitteli Mikkelin Palloilijoiden puheenjohtaja Olli Heinikainen.

— Urheilu on outo paikka säästää. Säästöä tulee sitä enemmän, mitä enemmän ihmiset liikkuvat.

— Olemme koko ajan olleet siinä käsityksessä, että uusi halli rakennetaan. Ikävä juttu, jos esitys on tämä. Sitähän voidaan siirtää edelleen, sanoi Mikkelin Kissojen toiminnanjohtaja Kimmo Aholainen.

Myös suurta määrää tyttö- ja naisjalkapalloilijoita pyörittävässä Porrassalmen Urheilijat-62:ssa päätös nähtiin takaiskuna mikkeliläiselle jalkapalloilulle.

— Totta kai tämä päätös harmittaa. Lajin pelaajamäärät kasvavat koko ajan ja jos annamme puitteissa periksi, alkaa se näkyä lajin kehityksessä, sanoi PU-62:n puheenjohtaja Heini Hyvönen.

Viimeinen sana poliittisilla päättäjillä

Palloiluseuroissa elää kuitenkin pieni toivon kipinä, ettei Halosen esitys ole viimeinen. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Aholainen (sd.) lupasikin, että palloiluhallista kuten muustakin investointiohjelmasta puhutaan vielä, kun kaupunginhallitus käsittelee budjettia.

Kissojen toiminnanjohtaja Kimmo Aholainen luottaa siihen, että esitys voi muuttua.

— Poliittisilla päättäjillä on vielä mahdollisuus sanoa viimeinen sanansa. Uskon ja luotan siihen, että he sanovat mitä tässä kaupungissa rakennetaan, painotti Kimmo Aholainen.

Voisiko ulkopuolinen taho rakentaa hallin?

Päättäjistä kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Armi Salo-Oksa (kok.) otti tuoreeltaan kantaa hankkeen viivästymiseen.

— Jos hallia ei tehdä nyt, ei sitä tule tässä investointitilanteessa koskaan, sanoi Salo-Oksa ja pohti voisiko uuden palloiluhallin rakentamisen ja rahoittamisen toteuttaa joku ulkopuolinen taho, jonka jälkeen kaupunki vuokraisi hallin.

— Investointi on toki kallis, mutta olisiko mahdollista toteuttaa halli ulkopuolisen investorin rahoituksella? kyseli Salo-Oksa.

Homeinen, kostea ja kylmä halli

Jo neljästi kasaan lyhistyneessä kuplahallissa sen käyttäjät eivät näe juuri mitään hyvää. Ainoastaan kentän kumirouheinen pinta tyydyttää palloilijoita. Tilat ovat homeessa, sieltä puuttuvat wc- ja pukuhuonetilat ja talvella se on kylmä ja kostea. Vuorojakaan ei ole riittävästi.

— Välillä yhdelle joukkueelle voi olla käytettävissä yksi kahdeksasosa kentästä. Meillä ongelmana ovat pienemmät junnut. Ei heitä talvipakkasella voi laittaa treenaamaan Urpolan tekonurmelle, sanoo Hyvönen.

Ongelma on myös, ettei halli nykykunnossaan ja alimittaisena houkuttele vastustajia Mikkeliin.

— Yli 13-vuotiaat eivät voi kilpailla lokakuusta kevääseen. Sellaiset puoli vuotta joudumme harjoittelemaan olosuhteissa, jotka eivät vastaa lajin vaatimuksia, kertoo Aholainen.

Heinikainen komppaa Hyvöstä ja Aholaista. Olosuhteista johtuen seuran ykkösjoukkue ei treenaa kuplassa kuin silloin tällöin.

— Tilaa ja vuoroja on liian vähän, mutta tällä on nyt tultava toimeen.

Hänskin huoltorakennus rakennetaan

Rakennusohjelmassa pysyi Hänninkentän uusi huoltorakennus. Töiden Hänskissä piti alunperin alkaa jo tänä vuonna, mutta ne siirtyivät ensi kevääseen, koska hanke ei saanut valtionosuutta. Ensi vuodelle sitä on luvassa.

Huoltorakennuksen kustannusarvio on noin 2,5 miljoonaa euroa.

Kalevankankaan kuntoportaita aikaistetaan ensi vuoteen vuodesta 2020. Mäntyniemen reitille kaavailtu maastopyörärata siirtyy vuodelle 2020.