Stora Tunalle seuran ensimmäinen Jukolan viestin voitto

Tampereen Pyrintö oli paras suomalainen joukkue Kangasalan kesäyössä. Mikkelin Navi 23:s.

Sakari Kekki

Voittajajoukkueen Stora Tunan miehet ottivat riemuiten vastaan ankkurinsa Emil Svenskin.
Voittajajoukkueen Stora Tunan miehet ottivat riemuiten vastaan ankkurinsa Emil Svenskin.

Jukolan viestin historiankirjoihin saatiin viikonloppuna uusi voittaja, kun ruotsalaisseura Stura Tuna OK tuuletti seitsenosuuksisen suurviestin voittoa. Stura Tunan suoritus oli historiallinen myös toisesta syystä: joukkueessa oli mukana neljä saman perheen veljestä.

Kangasalan kesäyössä käytiin vaiherikas kilpailu, jossa kärjen tilanne vaihteli läpi yön ja lopulliset ratkaisut tapahtuivat vasta viimeisellä osuudella. Stora Tunan voiton takeena oli tasainen joukkuesuoritus, jonka myötä joukkue pysyi koko viestin ajan kärkiviisikossa ja oli enimmillään reilun minuutin päässä kärjestä.

Lopullisesti Jukolan voiton ratkaisi Sturan Tunan ankkuri Emil Svensk, joka karkasi osuuden alkuvaiheessa kilpakumppaneiltaan.

— Suunnistus tuntui hyvältä ja pääsin karkuun alkuvaiheessa. Loppumatkalla tuli muutamia pieniä virheitä, mutta ne eivät enää haitanneet, Svensk kertasi suoritustaan.

Stura Tuna on ollut perinteinen menestyjä naisten Venlojen viestissä, mutta nyt myös miesten taso on noussut.

— Olemme kaikki kavereita keskenänne, joten on todella hienoa voittaa täällä heidän kanssaan. Ja vieläpä veljieni kanssa yhdessä, ankkuri-Svensk iloitsi.

Sakari Kekki

Parhaan suomalaisjoukkueen Tampereen Pyrinnön suunnistajat saattelivat ankkurinsa Florian Howaldin kolmantena maaliin.
Parhaan suomalaisjoukkueen Tampereen Pyrinnön suunnistajat saattelivat ankkurinsa Florian Howaldin kolmantena maaliin.

Sveitsiläinen huippusuunnistaja Matthias Kyburz ankkuroi norjalaisen IL Tyrvingin maaliin 1.58 voittajan jälkeen. Tampereen Pyrintö oli kolmas vain 18 sekuntia IL Tyrvingille jääneenä.

Pyrinnön seitsikko teki hämäläisessä korpimaastossa odotetun tasaisen suorituksen. Ankkuri Florian Howald pääsi ankkuriosuudelle muutaman sekunnin johtoasemassa, mutta joutui taipumaan matkan aikana Svenskille ja Kyburzille.

— Minulla oli vaikeuksia pysyä toisten vauhdissa. Yritin rauhoittaa tilanteen ja tehdä omaa suoritusta. Maalissa olin pettynyt kolmanteen sijaan, mutta olen tyytyväinen joukkueeseen. Tämä on minulle kuin toinen perhe ja olen onnellinen suorituksestamme, Howald totesi.

Salla Turpeinen

Joonas Ahola jätti loppukirillä taakse maailmanmestari Gustav Bergmanin. Olavin Rastin Pekka Vilska näki ratkaisun aitiopaikalta.
Joonas Ahola jätti loppukirillä taakse maailmanmestari Gustav Bergmanin. Olavin Rastin Pekka Vilska näki ratkaisun aitiopaikalta.

Otin omia reitinvalintoja enkä mennyt letkojen mukana, koska halusin edetä rauhassa. — Joonas Ahola

Navi ylsi 23:ksi

Mikkeliläisen Navin suoritus Jukolan viestissä oli nousujohteinen. Joonas Ahola ankkuroi joukkueen maaliin 23:ntena.

— Joukkueelle kertyi pitkin viestiä pieniä virheitä. Meillä on maailmanluokan yömiehet, mutta tänään heillä oli vähän vaikea yö. Joukkueen nousu on kuitenkin vahva osoitus meidän nuoren joukkueen potentiaalista, Ahola analysoi.

Navin joukkueen kuudella ensimmäisellä osuudella suunnistivat Juho Korpi, Olli-Markus Taivainen, Janis Tamuzs, Pau Llorens Caellas, Peter Bray ja Topias Ahola. Ankkuri Joonas Ahola pääsi matkaan sijalla 31.

— Ainut tavoitteeni oli tehdä ehjä suoritus. Otin omia reitinvalintoja enkä mennyt letkojen mukana, koska halusin edetä rauhassa, kertoi 8 sijaa nostanut Ahola.

Loppukirissä mikkeliläinen kuittasi kovan päänahan voittamalla ruotsalaisen maailmanmestarin ja muutaman viikon takaisen maailmancupin voittajan Gustav Bergmanin.

— Kun sain Bergmanin kiinni, huomasin hänen olevan selvästi väsynyt. Päätin, että tämä on minun paikkani ja lopussa pistin pellit auki.

Salla Turpeinen

Navin joukkue pääsi toisena vuotena peräkkäin iloitsemaan Jukolan palkintosijoituksesta.
Navin joukkue pääsi toisena vuotena peräkkäin iloitsemaan Jukolan palkintosijoituksesta.

Navin joukkue oli tyytyväinen Jukolan hämäläiseen suunnistusmaastoon ja kartoittajan työhön Valkeisvuoren jylhillä kallioilla.

— Maasto ja kartta vastasivat kaikkia odotuksia. Se oli sellaista aitoa suunnistusta, sanoi Ahola, joka suuntaa energiansa seuraavaksi suunnistuksen MM-katsastuksiin.

Muista alueen joukkueista Anttolan Urheilijoiden ykkösjoukkue oli 104:s, Navin kakkosjoukkue 116:s, Navin kolmosjoukkue 260:s ja Anttolan Urheilijoiden kakkosjoukkue 364:s. Navin kakkos- ja kolmosjoukkueen sijoitukset olivat seurahistorian parhaat, mikä kuvaa hyvin seuran kokonaistason nousua.

Jukola-viikonloppuun osallistui Kangasalla ennätysmäärä joukkueita: 1 721 Venla- ja 1 964 Jukola-joukkuetta. Ensi vuonna Jukolan viesti suunnistetaan napapiirillä Rovaniemellä.