Mestari Vili Hämäläinen veti Topi Huttusen hopealle

Maastohiihto: Pm-hiihdot lykittiin Rantasalmella loistokuntoisella ladulla.

Sakari Kekki

Vili Hämäläinen voitti miesten sarjan ja veti Topi Huttusen hopealle.
Vili Hämäläinen voitti miesten sarjan ja veti Topi Huttusen hopealle.

Mikkelin Hiihtäjien Vili Hämäläinen piti paikkansa Suur-Savon parhaana mieshiihtäjänä piirinmestaruuskilpailuissa lauantaina Rantasalmella.

Hämäläinen otti 9 kilometrin vapaan tyylin kilpailussa puoli minuuttia edellä lähteneen Juvan Urheilijoiden Topi Huttusen kiinni ja veti tämän hopealle.

Loppusuoralla Huttunen kiri niukasti Hämäläisen edelle ja miesten ero tuloksissa oli 29,9 sekuntia.

Juvan Urheilijoiden Jeremias Lipsanen hiihti pronssille 40,1 sekuntia voittajalle jääneenä. MH:n Matias Lantta oli neljäs 59,3 sekuntia kärjestä.

Rantasalmella oli tehty hyvää työtä ladun lumetuksessa. 1,5 kilometrin ensilumen ladulle oli saatu tykitettyä lisää lunta ja latu oli erinomaisessa kunnossa.

– Olosuhteet olivat mainiot. Ihan huippukuntoisella ladulla päästiin hiihtämään, kärkikolmikko kiitteli.

Alla kovaa treeniä

Hämäläinen tuli Rantasalmelle kahden viikon Kolin leiriltään.

– Aika hullun lailla tuli siellä treenattua. Herkkää ei kisahiihto ollut, mutta perusjaksaminen oli tosi hyvää. Tästä tuli loistava harjoitus kovan treenijakson päätteeksi.

– Topi lähti sopivasti eteen ja tavoite oli ottaa selkä kiinni. Hyvää vauhtia sitten porukassa pidettiin, Hämäläinen kertoi.

Ensi viikolla Hämäläinen matkaa Kari Variksen kanssa Italian Livignoon korkean paikan leirille.

Tästä tuli loistava harjoitus kovan treenijakson päätteeksi. — Vili Hämäläinen

– Tarkoitus oli viikon kuluttua hiihtää Engadin Skimaraton, mutta se on peruttu koronan takia. Sen sijaan saan nyt sitten reilun viikon hyvän sparrauksen Karin kanssa.

– Pyhäjärven Suomen cupiin kolmen viikon päästä ja huhtikuun alussa Ristijärven SM-kisoihin on tarkoitus päästä hyvään iskukuntoon, Hämäläinen sanoi.

Huttunen kiitteli Hämäläistä

Huttunen kiitteli Hämäläisen vetoapua noustessaan hopealle. Puolimatkassa Huttunen oli 10 sekuntia Lipsasta jäljessä.

– Sain mukavaa kyytiä Vilin kannassa ja pääsin siinä Jeremiaksen edelle. Tällä radalla peesihyöty vaikutti paljon. Tavoite oli kyllä pysyä Vilin edellä, mutta tänään Vili oli selvästi kovempi, Huttunen totesi.

Rovaniemellä viime viikot harjoitellut Lipsanen hiihti kärkiryhmän jäniksenä.

– Alussa en tiennyt, miten pojat hiihtää takana. Omaa tahtia sain vetää. En mitenkään hiipunut, mutta seuran mestaruus meni lopussa Topille, Lipsanen totesi.

Vilma Jylhä naisten nopein

Naisten 4,5 kilometrin matkalla piirinmestaruus meni Savonlinnan Hiihtoseuran Vilma Jylhälle 10,3 sekunnin erolla MH:n Noora Tiviseen. Joroisten Urheilijoiden Merja Eronen oli kolmas.

– Tarkoitus oli ottaa alku rauhallisesti ja kiihdyttää loppukohti, mutta kun sai numeron rintaan, niin menikin päinvastoin.

– Innostuin aloittamaan täysillä ja loppua kohti vauhti hiipui. No, hyvää oli se, että tuli testattua, kuinka pitkään jaksan kovaa vauhtia, Jylhä tuumasi.

Sunnuntaina Rantasalmella ratkotaan parisprintin piirinmestaruudet.