"Olisihan se taas perhanan hienoa mennä välieriin" – HIFK sytyttää Kampparit ja kapteeni Kimmo Huotelinin

Tilastot puoltavat Kampparien voittoa HIFK:sta. Tilastot ovat kuitenkin vain puoli totuus, kun pudotuspelit käynnistyvät.

Taru Hokkanen

Kimmo Huotelin ja Kampparit valmistautuivat puolivälieriin Hänninkentällä.
Kimmo Huotelin ja Kampparit valmistautuivat puolivälieriin Hänninkentällä.

Taistelu jääpallon Bandyliigan mestaruudesta käynnistyy keskiviikkona puolivälieräotteluilla. Sunnuntaina päättyneen runkosarjan jälkeen voittaja Porvoon Akilles valitsi parikseen OLS:n, Veiterä WP 35:n, Narukerä JPS:n ja näin Kampparien vastustajaksi jäi HIFK.

Jatkopaikkaan, välieriin, selviytyy kahdella voitolla. Toiset osaottelut pelataan perjantaina. Jos voitot ovat sen jälkeen tasan, ratkotaan jatkoon menijä sunnuntaina kotiedun saaneen kentällä.

Jos Kampparit menee jatkoon, kohtaa se välierissä voittajan Akilles–OLS -otteluparista.

Välierä ja mahdollisuus taistella mitaleista olisi siten Kamppareille yhdestoista putkeen.

– Olisihan se taas perhanan hienoa mennä välieriin, tunnelmoi Kampparien kapteeni Kimmo Huotelin kotipelin alla.

Ennakkoon Kampparien vastustajaksi kaavailtiin JPS:ää. Narukerä kuitenkin "yllätti" valinnallaan jääpallopiirit.

–  Olisiko syynä ollut se, että Kerä sain vain pisteen HIFK:lta ja neljä JPS:ltä runkosarjassa? Tai tiesivätkö he, että Riku Hämäläinen mursi solisluunsa? Hämäläinen on kuitenkin puoli JPS:n joukkuetta, puntaroi Huotelin valintoja.

– Meidän kannalta valinnalla ei ole kuitenkaan ole mitään merkitystä, vakuuttaa Huotelin, joka saavutti yhden Bandyliigan merkkipaalun runkosarjan viimeisessä ottelussa JPS:ää vastaan.

Hän sai täyteen 400 tehopistettä pääsarjatasolla. 295 ottelussa Huotelin on nyt tehnyt 204 maalia ja antanut syötön 196 maaliin.

Kampparit on ollut niskan päällä

Kamppareille HIFK on tuttu pudotuspeleistä. Viime kaudella mikkeliläiset itse valitsivat HIFK:n puolivälierävastustajakseen ja raivasivat tiensä välieriin tiukan taiston jälkeen voittamalla kotonaan 3–2 ja Helsingissä jatkoajalla 4–3.

Joukkueet ovat kohdanneet 2010-luvulla kahdesti myös loppuottelussa. HIFK juhli 2011 Mikkelissä mestaruutta rangaistuslaukauskisan jälkeen maalein 3–2 ja 2015 Kampparit vei finaalin nimiinsä 6–3 Helsingissä.

Kampparien ja HIFK:n keskinäiset ottelut ovat muutoinkin olleet kovaa ja tasaista vääntöä etenkin parina viime vuotena. Peleissä Kampparit on kuitenkin ollut niskan päällä voittamalla 12 ottelusta 11 viiden viime kauden aikana. HIFK:n ainoa voitto on kotoa vuodelta 2017.

– Kyllä. Tilastojen valossa voimme lähteä peleihin luottavaisina, sanoo Kampparien päävalmentaja Antero Levänen.

Liikaa tilastoihin ei kannata tuijottaa.

– Ei mennä liian pitkälle. On pystyttävä pitämään ajatus vain seuraavassa treenissä ja pelissä.

HIFK on HIFK. Se vain sytyttää enemmän kuin muut. — Kimmo Huotelin

Puolustusten ottelu?

Kuluvan kauden peleissä Mikkelissä joukkueet pelasivat pitkään 0–0:aa, kunnes ottelu ratkesi Kampparien eduksi kolmeen maaliin kolmen minuutin sisään 70 minuutin molemmin puolin.

Helsingissä Kampparit oli tappiolla vielä 74. minuutilla, mutta nousi voittoon Eetu Karhusen 88. minuutin maalilla.

Puolivälieristä Levänen ja Huotelin odottavat samaan tapaan tasaväkisiä.

– Pärjättiin HIFK:lle sarjassa. Emme olleet altavastaajina. Se on positiivinen juttu ja sekin lisää luottamusta, kertoo Levänen.

 – Pallo on kuitenkin pyöreä. Se voi lähteä pomppimaan jommallekummalle.

– HIFK on hyvä puolustamaan. Vastataan siihen vielä paremmalla puolustuksella, viitoittaa Levänen.

– Pelit ovat olleet tiukkoja, mutta olemme pystyneet kääntämään ne eduksemme. Kyllä niistä nytkin tulee tasaisia vääntöjä 1-2 maalin erolla, komppaa Huotelin Levästä ja pitää helsinkiläisiä ihannevastustajina.

– HIFK on HIFK. Se vain sytyttää enemmän kuin muut.

– He pelaavat fyysistä peliä sääntöjen rajamailla. Meidän on oltava niin fyysisesti kuin henkisesti valmiita vastaamaan tähän, kertoo Huotelin.

HIFKin pelaajista Huotelin nostaa esiin Kampparien kasvatit Aku Ojasen ja Jaakko Liukkosen sekä Joonas Peuhkurin ja Stepan Okhalovin.

– He ovat isossa roolissa.

Kaartisella juhlaottelu

Illan peliin Kampparit saa jalkeille pitkäaikaistoipilaita Aki Mannista ja Vili Korhosta lukuunottamatta koko miehistönsä. Paluun riveihin tekee Topi Saukkonen.

Alpo Kaartiselle peli on 400:s pääsarjatasolla.

Kampparit–HIFK keskiviikkona kello 18.30 Hänskissä.

Parhaat pistemiehet

Kampparien ja HIFK:n parhaat pistemiehet runkosarjassa

Kampparit, maalit+syötöt: Santeri Laitinen 15+4=19, Iisakki Kaivola 13+4=17, Kimmo Huotelin 8+8=16, Ilia Sokolov 4+12=16, Eetu Karhunen 9+2=11.

HIFK: Aku Ojanen 18+9=27, Joonas Peuhkuri 14+7=21, Teijo Laitinen 8+5=13, Jaakko Liukkonen 5+7=12, Erik Hörhammer 1+8=9.