Jukolan viestiä esitetään tv-tapahtumien listalle – Tapahtuma täyttää kirkkaasti kaikki kriteerit

Jukolan viesti on paljon muutakin kuin maailman suurin viestisuunnistustapahtuma.

Mikkeli järjestää Jukolan viestin 2025. Kuva viestistä edelliseltä kerralta vuodelta 2009 Kalevankankaalta.
Mikkeli järjestää Jukolan viestin 2025. Kuva viestistä edelliseltä kerralta vuodelta 2009 Kalevankankaalta.

Maailman suurin viestisuunnistuskilpailu, vuodesta 1949 alkaen järjestetty Jukolan viesti halutaan saada yhteiskunnallisesti merkittävien televisioitavien tapahtumien listalle. Esityksen takana ovat tapahtumaan hallinnoiva Kaukametsäläiset ry yhdessä Suomen Suunnistusliiton kanssa.

Liikenne- ja viestintäministeriö pyysi lausuntoja valtioneuvoston asetusluonnoksesta, jossa mm. määritellään ne yhteiskunnallisesti merkittävät tapahtumat, joiden lähetykset on televisioitava Suomen alueelle siten, että merkittävä osa yleisöstä voi seurata niitä maksutta kokonaan tai osittain joko suorina tai tallennettuina.

Tapahtuman yhteiskunnallista merkitystä kuvaavia kriteerejä ovat mm. lajin erityinen kansallinen kaikupohja, tapahtuman kulttuurinen merkitys, maajoukkueen osallistuminen tapahtumaan ja suuret katsojamäärät.

– Jukolan viesti täyttää kirkkaasti yhteiskunnallista merkitystä arvioivat kriteerit ja on siksi perusteltu esitys lisättäväksi tapahtumien listalle, toteaa Kaukametsäläiset ry:n hallituksen puheenjohtaja Juhani Sihvonen.

Kaikki samalla viivalla

Asetusmuutoksella tavoitellaan erityisesti tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden vahvistamista.

Tapahtuma on monelle kävijälle ja katsojalle tapa juhlistaa Suomen ainutlaatuista alkukesän kesäyötä. — Juhani Sihvonen

– Naisten Venlojen viesti on ollut osa Jukolan kokonaisuutta jo vuosikymmeniä. Jukolassa samalla lähtöviivalla ovat niin maailman huiput kuin ensikertalaiset. Kaikki käyvät läpi samat rastit. Huippusuunnistajat kilpailevat voitosta ja aloittelijat kilpailun läpipääsystä, kertoo Sihvonen.

– Jukolan viesti on paljon muutakin kuin maailman suurin viestisuunnistustapahtuma. Se on monelle kävijälle ja katsojalle tapa juhlistaa Suomen ainutlaatuista alkukesän kesäyötä.

Jukola liikuttaa väkeä

Vuonna 2021 viesti järjestetään Rovaniemellä.

Jukolan viesti on jo vuosia ollut osanottajamäärältään Suomen ylivoimaisesti suurin harrasteliikuntatapahtuma, jossa kilpailee vuosittain lähes 20 000 lajin huippua ja harrastajaa. Kun lasketaan mukaan seurajoukot, huoltajat ja läpi yön tapahtumaa seuraavat katsojat, kohoaa Jukolan vieraiden määrä yli 50 000:n.

Jukolan järjestämiseen tarvitaan 1 500–2 000 talkoolaisen panos.