Race Hirvensalmi tuo Etelä-Savoon yli 30 ratamoottoriveneilijää — Ainoastaan ukkonen voi pilata vauhdikkaan viikonlopun

Perinteisen Race Hirvensalmen viikonlopun ainoa uhka on sää, sillä Etelä-Savoon on luvattu ukkosta.

Jukka Laitinen

Hirvensalmella nähdään myös kaksi ulkomaalaiskuskia, kun Hilmer ja Mathilda Wiberg kilpailevat GT15-luokassa.
Hirvensalmella nähdään myös kaksi ulkomaalaiskuskia, kun Hilmer ja Mathilda Wiberg kilpailevat GT15-luokassa.

Hirvensalmella ajetaan viikonloppuna jo 19. kerran ratamoottoriveneilyn merkeissä, kun Liekuneelle saapuu hieman yli 30 kilpailijaa kamppailemaan toisiaan vastaan eri luokissa.

Tänä vuonna Liekuneella ajetaan kaikkiaan neljä SM-osakilpailua. Eniten kilpailijoita on GT15-luokassa, jossa 10—16-vuotiaat ajavat myös Pohjoismaiden mestaruudesta.

Olemme monta vuotta olleet MM-sarjassa viiden joukossa ja nyt kaikki loksahtaa pikkuhiljaa paikalleen — Tuukka Lehtonen

GT15-luokassa nähdäänkin kilpailuiden ainoat ulkomaalaiset, kun ruotsalaiset Hilmer ja Mathilda Wiberg haastavat kahdeksan suomalaista kanssakilpailijaansa.

Juhani Manninen Hirvensalmen Veneilyseurasta kertoo, että kilpailujen järjestelyt ovat sujuneet hyvin, vaikka tekijöistä onkin pulaa.

— Hiljalleen tulee kilpailijajoukkoakin paikalle. Paikan päällä tarkastetaan veneet, että ne ovat sääntöjen mukaisia, Manninen kommentoi kisapaikalta.

Kuljettajia maailman huipulta

Race Hirvensalmella osallistujapulaa on O250-luokassa, jota ei täten voida ajaa SM-tason kilpailuna. Yksi syy vähäiseen kilpailijamäärään on Mannisen mukaan se, että luokan kilpailijat ovat vanhenneet.

— Toinen asia on se, ettei Suomessa ole laitteitakaan kovin montaa. Ne alkavat olla loppuun ajettuja.

Perinteiseen kilpailuun saapuu osallistujia myös maailman huipulta. F4-luokassa ajaa espoolainen Tuukka Lehtonen, joka ajoi viime viikonloppuna Euroopan mestaruuskilpailuissa hopealle Latviassa.

Hirvensalmen Veneilyseuraa edustavan Lehtosen tilillä on tällä kilpailukaudella myös yksi MM-osakilpailuvoitto, jonka hän ajoi Italiassa kesäkuussa.

Yksi vauhdin taustatekijöistä on se, että Lehtosen tiimi on löytänyt oikeat säädöt viime vuonna ostamalleen veneelle.

— Hyvä vauhti on vähän semmoinen kaikkien osien yhteensattuma. Olemme monta vuotta olleet MM-sarjassa viiden joukossa ja nyt kaikki loksahtaa pikkuhiljaa paikalleen.

Vilmusen vene on aiempaakin nopeampi

Hirvensalmen Veneilyseuraa edustaa myös vihtiläinen Jarno Vilmunen, joka nähdään Liekuneen laineilla GT30-luokassa. Vilmunen voitti viime vuonna luokassaan Suomen mestaruuden ja sijoittui Puolan MM-kilpailuissa neljänneksi.

Vilmunen voitti GT30-luokan ensimmäisen kilpailun Kotkassa muutama viikko sitten käytännössä ylivoimaisesti, sillä hän voitti jokaiset neljä kilpailuerää.

Ratamoottoriveneilyssä lopputuloksissa otetaan huomioon kolme parasta kilpailuerää.

— Vene on hyvässä kisakunnossa. Olemme saaneet vähän nopeutta lisää toissaviikonlopun Kotkan kisasta, Vilmunen sanoo.

Ukkonen voi pilata kilpailun

Ratamoottoriveneilyssä ei nykyisin sallita moottorin koneen säätämistä, joten oikean potkurin löytäminen on myös Hirvensalmella ratkaisevassa roolissa.

— Rata on tyypillinen, millainen se täällä yleensä on. Se on pitkä ja vesi on vähän semmoinen tahmea järvivesi. Se vaatii vähän eri potkureiden kokeilua ja korkoa koneelle, Lehtonen kommentoi.

Juhani Manninen kaavailee, että kisaviikonlopun lähdöistä tulee tasokkaita ja tasaväkisiä. Vauhdikkaan kisaviikonlopun ainoa uhka on ukkonen.

— Toivotaan, ettei ukkonen tule ja pilaa kisaa. Se olisi pahin asia. Jos niin käy niin, tietysti odotamme, että se on ohi.

Hirvensalmi Race alkaa lauantaina vapailla harjoituksilla kello 9.00 ja aika-ajoilla kello 11.30, joiden jälkeen ajetaan ensimmäiset ja toiset kilpailuerät sekä F4-luokan ensimmäinen kilpailu.