Ammattimies MP:n maalilla — Sammy Ndjockista piti tulla arkkitehti, mutta jalkapallo vei miehen maailmalle

Kokenut kamerunilainen on arvokas esikuva nuorelle joukkueelle.

Risto Hämäläinen

Sammy Ndock torjuu palloja MP:n tolppien välissä ja haaveilee joskus valmentavansa maalivahteja.
Sammy Ndock torjuu palloja MP:n tolppien välissä ja haaveilee joskus valmentavansa maalivahteja.

Kamerunilainen Sammy Ndjock oli lähellä isoa siirtoa. Asiat oli jo alustavasti sovittu manageri Rafael Benitezin kanssa, mutta vakava jalkavamma pilasi kaiken. Siirto Englannin Valioliigan Liverpooliin kariutui ja Ndjock jäi pelaamaan Turkkiin.

Nyt 28-vuotias Ndjock valmistautuu uuteen kauteen Mikkelissä, Mikkelin Palloilijoiden maalivahtina.

Miten urallaan Turkin Superliigassa ja Yhdysvaltain toiseksi tärkeimmässä sarjassa NASL:ssa ranskalaisen FC Nantes’n ja Lillen akatemioissa varttunut mies on Suomessa?
— Totta puhuakseni, Jumala toi minut tänne. Hän auttoi minua löytämään uuden seuran, ja olen onnellinen Suomessa ja Mikkelissä, Ndjock kertoo MP:n toimistolla.

Kontaktin Mikkeliin Ndjock sai agenttinsa kautta, ja nopeasti syntyi kahden vuoden sopimus.
— MP:llä on hieno tarina. Minulle on tärkeää, että seuralla on hyvä projekti.

Hyökkääjästä maalivahdiksi

Ndjock syntyi Kamerunin pääkaupungissa Yaoundessa. Afrikasta Eurooppaan tullessaan hän ei miettinyt tulevaisuutta jalkapalloilijana.
— Halusin arkkitehdiksi. Olen hyvä piirtämään. Aloimme pelata jalkapalloa kavereideni kanssa.

Ja pelipaikkakin oli aluksi hyökkääjä. Kärjessä pelaamisen ansiosta Ndjock pitää vahvuutenaan jalalla pelaamista, joka on tämän päivän jalkapallossa yhä tärkeämpi ominaisuus maalivahdille.

— Eräänä päivänä maalivahtimme oli sairas, ja vapaaehtoista kysyttiin maaliin. Minä menin, pelasin hyvin ja sain sopimuksen,
Ndjock kertaa.

Turkissa suuren yleisön eteen

Lillessä Ndjockin kanssa samaan aikaan pelasivat muun muassa nykyiset Belgian maajoukkuemiehet Eden Hazard ja Kevin Mirallas. Ranskasta Njdock siirtyi Turkkiin Antalyasporiin, missä vierähti kolme kautta. Neljäs kausi Turkissa sujui lainapestillä Fethiyesporissa, jonka ykkösvahtina Njdock torjui.

— Turkissa pääsi pelaamaan suurten yleisöjen edessä.

Turkista Njdock siirtyi Yhdysvaltoihin. Minnesotan osavaltiossa jalkapallo, sikäläisittäin soccer, ei ole muun maan tavoin suurimpia urheilulajeja, mutta omat innokkaat lajipiirit Yhdysvalloistakin löytyy.

— Minnesotassakin meillä oli 8000 katsojaa. Amerikkalaiset pelaajat eivät ole taktisesti yhtä hyviä kuin suomalaiset, mutta fysiikaltaan ja tekniikaltaan he ovat hyviä, Njdock vertaa.

Jalkapallon asemaa Yhdysvalloissa Njdock pitää hyvin samanlaisena kuin Suomessa.
— Jalkapallo on ehkä noin viides laji suurimpien takana.

Risto Hämäläinen

Sammy Ndjock on ollut MP:n vahvuudessa puolisentoista kuukautta. Kokenut ammattimies on arvokas esikuva nuorelle joukkueelle
Sammy Ndjock on ollut MP:n vahvuudessa puolisentoista kuukautta. Kokenut ammattimies on arvokas esikuva nuorelle joukkueelle

Takaiskut vahvistavat

Muuan episodi Minnesota Unitedissa on muodostunut eräänlaiseksi internet-ilmiöksi. Njdock ei ollut ensimmäinen samanlaisen virheen tehnyt, mutta norjalaisen Bjarte Flemin pelivuosina ei Youtube-videopalvelusta ollut tietoakaan – vaikka myös Flemin harhaheittokin nettiin on tiensä löytänyt.

Minnesota United pelasi harjoitusottelua Englannin Valioliigan AFC Bournemouthia vastaan. Njdock yritti avata nopeasti, mutta heitto lipesi suoraan omaan maaliin. Luulisi, että maalivahti olisi saanut puhua asiasta jo kyllästymiseen asti.

— Ei, ei se ole ongelma! Joskus täytyy pudota alas, jotta voi nousta takaisin ylös. Olin sen virheen jälkeen parempi maalivahti.

Minnesota United ja Ndjock julkaisivat välittömästi humoristisen videon, jossa virhe laitettiin hillotäytteisen paahtoleivän piikkiin.
— Tällaiset asiat pitää ottaa vastaan hymyillen. Pää ei saa jäädä painuksiin. Se tosin harmittaa, että videolla on paljon enemmän katsojia, kuin niillä, joissa esiinnyn paljon paremmin!

Aikaa perheelle

Kahden kauden jälkeen Njdock ei kuitenkaan jatkanut Minnesotassa Yhdysvaltain oleskelulupasäännösten vuoksi. Vuoden hän oli Ranskassa kotona uutta seuraa etsien.

— Moneen paikkaan ansioluetteloni pelaajana oli liian hyvä. Nautin kuitenkin ajasta perheen parissa.

Ndjockilla on tilillään myös kolme maaottelua Kamerunin paidassa. Maajoukkueessa pelaamista on hänen mukaansa vaikea kuvata tarkoin.

— Kuvittele olevasi korkeimmalla mahdollisella sillalla benji-hyppyä tekemässä. Sydän hakkaa, putoat alas ja nouset taas ylös. Se on samanlainen tunne.
— Mutta kun peli alkaa, kaikki muu unohtuu ja silloin keskityt vain suoritukseesi.

Kamerunin maajoukkueen jäsenenä hän osallistui myös Brasilian MM-kisoihin. Torjuntavastuun turnauksessa kantoi Charles Itandje, mutta kokemuksena turnaus oli varamaalivahdillekin upea.

— Maailman parhaita pelaajia ja legendoja on paikalla, ja kun kaltaiseni tavallinen kaveri pääsee paikalle... Ihmiset ja energia, se sai tuntemaan että olen kuin pikkulapsi. Vaikka en pelannut, uskon kehittyneeni turnauksessa.

Valmennus kiinnostaa

Elämä jalkapalloammattilaisena ei Njdockin mukaan vaadi enää erityisiä uhrauksia. Ne on tehty jo aikaisemmin.

— Kovimmat uhraukset tapahtuvat 15-vuotiaasta lähtien ennen ammattilaiseksi pääsyä. Kun olet akatemiassa, se on koko elämäsi. Koulua ja harjoituksia. Se ei ole tavallisen nuoren elämää.

Vapaa-aikaa on siis paljon. Mitä Njdock siis tekee?
— Haluan kehittää itseäni ja käyttää aivojani. Jos sinulla on vain yksi taito, ei se ole hyvä.

Jalkapallo loppuu joskus, joten mitä sen jälkeen?
— Teen musiikkia ja suunnittelen mobiilisovelluksia. Jossain vaiheessa peliuran jälkeen haluaisin valmentaa maalivahteja, Ndjock pohtii.

Risto Hämäläinen

Sammy Ndjock uskoo, että MP:llä on hyvät aseet taistella Kakkosen A-lohkon kärjessä
Sammy Ndjock uskoo, että MP:llä on hyvät aseet taistella Kakkosen A-lohkon kärjessä

MP:llä on hyvät
aseet kärkipäähän

Sammy Ndjock on ollut Mikkelin Palloilijoiden vahvuudessa puolisentoista kuukautta. Kokenut ammattimies on arvokas esikuva nuorelle joukkueelle.

— Uskon, että voin kehittyä Suomessa. Olen katsonut suomalaista jalkapalloa, eikä se ole huonoa. Suomalainen jalkapallo on aliarvostettua, ja täällä on paljon todella hyviä pelaajia, Ndjock näkee.

Myös MP:n menestyksekäs historia on tullut tutuksi. Samoin tosin viime kausi, jolloin ”Sinisten” putoaminen Kolmoseen oli lähellä.

— Viime kaudesta kuulin paljon. Organisaatio ei ollut hyvä ja joukkue ei ollut kunnossa. Jokainen kausi on kuitenkin erilainen.
— Haluan olla nostamassa MP:tä takaisin Ykköseen ja Veikkausliigaan. Siksi en ole täällä pelatessa mukava kenellekään, Ndjock toteaa.

MP:n puolustus saa siis taakseen itseltään ja myös muilta paljon vaativan maalivahdin.
— Olen vain osa puolustusta. En tee kaikkea itse. Mutta kun kommunikoimme hyvin ja olemme organisoituja, meitä on vaikea voittaa.

MP:llä saumat Kakkosen kärkeen

Ensi kaudesta Njdock puhuu vielä hiukan arvoituksellisesti.
— En halua mennä asioiden edelle, mutta sen voin sanoa, että luotan joukkueeseemme. Yllätämme vielä monet. Teemme kaikkemme, jotta voimme tuoda seuran kunnian takaisin.

Ndjock toteaa uskovansa, että MP:llä on hyvät aseet taistella Kakkosen A-lohkon kärjessä.
— Jos puolustus pitää, olet vaikea voitettava. Ja jos olet vaikea voitettava, menestyt kyllä. Meillä on myös hyvä hyökkäys.

Mikkeli on yllättänyt maailmaa nähden miehen positiivisesti.
— En osannut odottaa, että kaupunki olisi näin hyvä. Olen yllättynyt, mutta tosin en säästä, Minnesotan talvet nähnyt Ndjock toteaa.