Evartti ja Hetviina johdossa kuninkuuskilpailussa

Lissun Eerikki päivän viides. Camrilla oli jälleen epäonnea. 

Satu Pitkänen

Santtu Raitalan ohjastama Evartti leikkasi maalilinjan ensimmäisenä. Viiden hevosen kärkijoukossa maaliin saapui Ari Moilasen ohjastama Lissuun Eerikki, kuvassa takana joukon keskimmäisenä.
Santtu Raitalan ohjastama Evartti leikkasi maalilinjan ensimmäisenä. Viiden hevosen kärkijoukossa maaliin saapui Ari Moilasen ohjastama Lissuun Eerikki, kuvassa takana joukon keskimmäisenä.

Seinäjoen poikkeusajan kuninkuusravien ensimmäiset osamatkat menivät ennakkosuosikeille. Oriiden voiton vei Evartti, ja tammoista nopein oli Hetviina.

Tammojen keskimatkan ryhmäajossa auton takaa liukkaimmin pääsi matkaan Liisan Tulilintu Harri Kotilaisen ohjastamana. Valjakko avasi 500 metriä aikaan 19,5.

Reipas vauhti teki sen verran tepposia, että Liisan Tulilintu joutui loppusuoralla päästämään ohitseen ennakkosuosikki Hetviinan lisäksi Aurotaren ja Virin Camillan.

Antti Tupamäen suojatin Hetviinan voittoaika oli 23,3. Toissavuoden ravikuningatar Akaasia oli viimeinen eikä selvästi täydessä kilpailukunnossa.

Camri ontui lämmittelyssä

Oriiden kilpailussa koettiin dramatiikkaa juuri ennen lähdön esittelyä. Rataeläinlääkäri totesi Camrin ontuneen lämmittelyssä. Valmentaja Terho Rautiainen päätti jättää hevosen pois kuninkuuskilpailusta lyhyen harkinnan jälkeen.

– Ei tahdota sen kipeytyvän lisää. Mitään syytä eläinlääkäri ei löytänyt ontumiseen. Kyseessä oli lisäksi eri jalka kuin aiemmissa vaivoissa, Rautiainen totesi pettyneenä.

– Perjantai-iltana viimeistelyssä hevonen tuntui todella hyvältä, Rautiainen lisäsi.

Kaikkien matkojen pitäisi sopia Lissun Eerikille, ja jos se vain syö ja juo kunnolla. — Pekka Luukkonen

Itse lähdössä yhteen iski siis yksitoista kovaa oritta, joista ennakkosuosikki Evartti otti haltuunsa johtopaikan. Santtu Raitalan ohjastama Evartti pitikin pintansa loppuun asti. Sen kannoilla maaliin kirivät Caijus, Tähen Toivomus ja Joriini, kaikki kahdeksan kymmenyksen sisällä kokonaisajassa.

Evartin voitto oli Raitalalle jo päivän neljäs. Aiemmat kolme tulivat Main Stagen, Vappuäijän ja Thai Profitin rattailla.

Lissun Eerikki onnistui

Myös Lissun Eerikin suoritus avauspäivänä oli kiitettävän merkkinen. Se sijoittui viidenneksi täsmälleen samalla ajalla kuin Joriini.

– Siellä olivat vahvoilla ne, joita etukäteen pelättiinkin, valmentaja Pekka Luukkonen totesi lähdön jälkeen.

– Ollaan vielä lähellä kärkeä. Kaikkien matkojen pitäisi sopia Lissun Eerikille, ja jos se vain syö ja juo kunnolla, sen pitäisi jaksaa myös sunnuntain päätösmatka, Luukkonen lisäsi.

Aiemmin iltapäivällä ajettu neljävuotiaiden suomenhevosten Pikkuprinssi näytti alkuunsa savolaisittain lupaavalta. Seppo Suurosen valmentama Maurizo Esa Holopainen rattaillaan johti lähtöä pitkään. Kun sen tallikaveri Vauhtis painosti rinnalla, sortui Maurizo loppukaarteessa lannistuneena laukkaan.

Vauhtiskaan ei mahtanut mitään viime vuonna häviöttömästi kilpailleelle Kinderille, joka palasi Hannu Torvisen ohjastamana voittokantaan. Vuoden 2020 Pikkuprinssi vei Jämsään 10000 euron ykköspalkinnon.

Uusimmat uutiset