Savonia-hiihto jouduttiin perumaan – Kalevankankaallakaan ei riitä lunta

Tiistaiaamuna suoritettu katselmus vahvisti päätöksen. Mikkelin Latu pistää Latupirtin tauolle.

Risto Hämäläinen

Savonia-hiihtoa ei tänä vuonna hiihdetä.
Savonia-hiihtoa ei tänä vuonna hiihdetä.

Mikkelissä lauantaina hiihdettäväksi suunniteltu Savonia-hiihto on päätetty perua. Tieto julkaistiin hiihdon Facebook-sivuilla. Tiistaina tehdyn latukatselmuksen perusteella hiihdon järjestäminen Kalevankankaallakin oli tekemätön paikka.

– Kyllä tämä yhteinen näkemyksemme katselmuksen perusteella oli. Lunta ei ole maastossa, eivätkä lumetustalkootkaan enää auta, järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Antti Lampinen toteaa.

Jo maanantaina järjestäjät tekivät päätöksen, että Otavasta tapahtuvaksi lähtö ei toteudu. Tilanne heikkeni nopeasti, sillä viikonloppuna järjestäjät olivat vielä optimistisia.

– Sunnuntaina näytti vielä hyvältä, mutta nyt tilanne on se, ettemme voi viedä tapahtumaa turvallisesti läpi. Lumipatjan pitää olla myös riittävän paksu, sillä ladulla menee paljon hiihtäjiä, muistuttaa Lampinen.

Tulijoita olisi riittänyt

Savonia-hiihto on jo toinen hiihdon massatapahtuma, jonka vähäluminen talvi estää. Maanantai-iltana Finlandia-hiihdon järjestäjät tekivät päätöksen Suomen suurimman massahiihtotapahtuman perumisesta ensimmäistä kertaa sen historiassa.

Savoniaan oli tullut jo 200 ilmoittautumista. Kyselyjä tuli vielä maanantai-iltanakin.

– Hiihtäjiä olisi varmasti ollut tulossa viitisensataakin. Moni tulee nykyisin mukaan jälki-ilmoittautumisella. Finlandian peruuntumisen myötä tulijoita olisi ollut varmasti vielä lisää, harmittelee Lampinen.

Päätöksen osallistumismaksuista Mikkelin Hiihtäjät tekee myöhemmin tiistaina.

Latupirtti tauolle

Oikukas ja vesisateinen talvi on koetellut hiihtokansaa laajemminkin. Mikkelin Latu on päättänyt pistää Latupirtin toiminnan tauolle, kunnes lumitilanne paranee.

Latupirtti on palvellut hiihtäjiä Tattalanlammen rannalla tammi-helmikuussa, mutta laduilta huvenneet lumet ovat tehneet päivystyksen tarpeettomaksi.

– Latupirtin päivystäjät päästetään vapaalle kunnes tulee uutta lunta suksen alle. Toivotaan kylmempää ja lumisempaa säätä, Mikkelin Ladun Facebook-sivuilla kerrotaan.