Erik Unger ja Joonas Pulkkinen kirkastivat hopeat SM-kullaksi

Erik Unger karkasi Lahdessa voittoon heti lähdössä. Jarmo Eromäki juoksi pronssille.

Sakari Kekki

Erik Unger juhli Suomen mestaruutta Lahden satseisella stadionilla.
Erik Unger juhli Suomen mestaruutta Lahden satseisella stadionilla.

Mikkelin Kilpa-Veikkojen Erik Unger lähti 14—15-vuotisten SM-kilpailuissa Lahdessa kuin tykin suusta P14-sarjan 2000 metrille.

Heti muilta karkuun juossut Unger viiletti täydellisen soolojuoksun jälkeen ylivoimaiseen mestaruuteen ennätysajallaan 5.57,22.

Oli kyllä valtaisa tunne, kun vaan jaksoin ja jaksoin pitää vauhtia. — Erik Unger

Toiseksi tullut HKV:n Anton Packalen jäi lähes kymmenen sekuntia Ungerille.

Vilistäessään yksin kärjessä Unger ei ajatellut voittoa.

— Ajattelin ja toivoin, että näin voi tapahtua. Lähdössä olin vähän hermostunut, kun monta kovaa kaveria oli mukana. Heti startin jälkeen helpotti. Keskityin siihen, että minä vain juoksen. Puolivälissä katsoin sitten taakse, että on niin hyvä etumatka, etten tätä halua menettää.

— Oli kyllä valtaisa tunne, kun vaan jaksoin ja jaksoin pitää vauhtia. Annoin mennä täydestä mielihalusta. Oli paras juoksuni niin, että ennätyskin parani yli viisi sekuntia, Unger riemuitsi.

Keskimatkat ovat pojalle mieleen. Lauantaina Unger sijoittui 800 metrillä toiseksi.

Ungerilla on sekä Suomen että Kanadan kansalaisuus. Kesät Unger viettää perheensä kanssa Mäntyharjussa. Talvikaudella poika käy koulua Kanadassa ja edustaa paikallista seuraa.

— En ole vielä yhtään ajatellut, kumpaa maata edustan, jos joskus pääsen maajoukkuetasolle. Nyt on vaan kiva harrastaa juoksua, harjoitella ja kilpailla, Unger totesi.

Eromäki paransi myös

Myös Haukivuoren Kisailijoiden Jarmo Eromäki onnistui mitalin kirkastamisessa. Lauantain P15-sarjan 100 metrin pronssin lisäksi Eromäki juoksi sunnuntaina 300 metrillä hopealle ennätysajallaan 36,27. Entinen ennätys oli 37,31.

Juoksun voitti Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Sampo Väyrynen 36,22.

Maaliin rajusti heittäytynyttä Eromäkeä ei niukka tappio harmittanut.

— Kyllä tämä hopea todella ilahduttaa. En olisi uskonut, että mitalin voisin saada, vaikka sitä kylläkin toivoin. Aika yllätyksenä hopea tuli.

— Loppusuoralle kaarruin kai neljäntenä. Huomasin, että kaverien selät alkoivat lähestyä ja siitä sain lisää voimaa. Pystyin vielä vähän lisäämään rytmiä ja maaliin piti sitten syöksyä täysillä, kun mitali oli tulossa. Tämä oli oikeesti hyvä tulos, Eromäki iloitsi.

Puumalalainen, Lappeenrannan Urheilumiehiä edustava Martti Majuri sijoittui P15-sarjan 2000 metrillä neljänneksi omalla ennätysajalla 6.08,75. Entinen ennätys viime kesältä oli 6.10,12.

Kilpa-Veikkojen Tuuli  Kammonen kohensi ennätystään T15-sarjan kiekossa yli kolme metriä sijoittuen 12:nneksi tuloksella 31.74. Lauantaina Kammonen oli moukarissa 14:s tuloksella 32.98.

Aada Äikäs oli T14-sarjan kolmiloikassa 14:s tuloksella 10.17 ja Lotta

Häkkänen 27:s tuloksella 9.76. Joukkuekilpailussa Kilpa-Veikot oli seitsemäs.

Pulkkinen uusi mestaruutensa

Ristiinan Urheilijoiden Joonas Pulkkinen uusi viimevuotisen kuulantyönnön Suomen mestaruutensa Kankaanpäässä.

Pulkkinen oli 17-vuotiaiden kilpailun selkeä ykkönen, vaikka vielä kolmen kierroksen jälkeen Pulkkinen oli vasta neljäntenä.

Kun päästiin finaalikierroksille, alkoi Pulkkisen työntö kulkea ja

mestaruus tuli yli metrin erolla kakkoseen uudella ennätyksellä 15,61.

— Tänään oli huono kisapäivä eikä oikein pää tuntunut kestävän. Viides työntö oli tosi hyvä, että jos sen olisin saanut korkeammalle, niin olisi voinut nuorten Ruotsi-ottelupaikka olla mahdollinen, Pulkkinen harmitteli.

Kankaanpäässä karsittiin kaksi edustajaa Tukholman maaotteluun, johon matkaa kuulantyöntöön kaksi ikäluokan nuorempaa työntäjää. Maaotteluun olisi vaadittu tulos 16,12.