Torstaina on edessä Miikka Oinosen viimeinen paikallisvääntö — Pelinälkää riittää, mutta aikaa yrittäjällä on rajallisesti: "Nyt on ajateltava järkevästi ja otettava muut huomioon"

Mikkelin Palloilijoiden kasvatti keskittyy tämän kauden jälkeen siviilielämään. Paikallispelin kuuluukin herättää tunteita, kokenut maalihai sanoo.

Taru Hokkanen

MP:n Miikka Oinonen on osunut Kakkosen peleissä kahdeksasti maalipuiden väliin. Paikallispeli on iso ottelu, mutta siihen valmistaudutaan Oinosen mukaan samalla tavalla kuin muihinkin.

Pelaajien keskuudessa paikallisottelu on kauden odotetuimpia matseja, jota kukaan ei halua hävitä, toteaa Mikkelin Palloilijoiden hyökkääjä Miikka Oinonen.

MP-kasvatti Oinonen, 35, pelasi ensimmäiset aikuisten pelinsä FC Mikkelin surullisenkuuluisalla viimeisellä kaudella 2001. Läpimurto seurasi kolmea vuotta myöhemmin, kun ”Oino” voitti Ykkösen maalikuninkuuden MP:n paidassa.

Nyt pitkä ura on lähestymässä loppuaan, joten tänään edessä on Oinosen viimeinen derby.

— Nälkää kyllä riittää pelata. Sitä riittäisi vielä pitkäksi aikaa, mutta vaikka pelihaluja olisi, on pakko luopua jostakin. Koskaan ei pidä sanoa ei koskaan, mutta uskoisin, että nämä ovat viimeisiä pelejä, jolloin minut Urheilupuiston kentällä nähdään, Oinonen sanoo.

— Jokaiseen peliin valmistaudutaan aina samalla tavalla. Mutta kyllähän tänään kentälle mielellään kaiken jättää, Oinonen sanoo.

Pelaamisesta Oinonen toteaa edelleen nauttivansa.

— Maalin tekeminen on yksi hienoimpia asioita, mitä housut jalassa voi tehdä, lohkaisee MP-hyökkääjä.

Oinosen peliuran päättymistä puoltavat työelämä ja perhekuviot. Kaikelle ei kiireisessä yrittäjän arjessa enää ole aikaan.

— Nyt on ajateltava järkevästi ja otettava muut huomioon.

Oinonen työskentelee rakennusalalla. Yritys työllistää Oinosen itsensä lisäksi muutaman työntekijän.

— Aikuisiällä opiskelin ammatin ja yrittäjänä olen ollut jo pitkään.

— Päävalmentaja Janne Wilkmanille pitää nostaa hattua, että hän osaa katsoa kokonaisuutta. Jos jotkut treenit ovat jääneet väliin, ei se ole maailmanloppu, kiittelee Oinonen.

Paikallispeli kiinnostaa

Kamppailu Mikkelin herruudesta on herättänyt kautta historiansa suuria tunteita. Ottelu kiinnostaa tänäkin päivänä runsaasti.

— Töiden kautta on tullut välillä puhetta, että olenko sama mies kuin jalkapallossa. Eli kyllä jotenkin tunnetaan, tosin en tiedä onko se hyvä vai huono asia, Oinonen naurahtaa.

— Joka pelissä pisteet ovat tottakai tärkeitä, mutta kyllä paikallispeli on lajin ehdoton suola, oltiin millä paikkakunnalla tahansa. Kun yleisöä on paljon, on se pelaajillekin mukavaa.

Ottelusta Oinonen odottaa yhdellä sanalla vastaten tasaista.

— Miten Kissat peliin lähtee, emme mieti sitä. Lähdetään pelaamaan samanlaista MP:n peliä, mitä koko kausi on haettu. Ei paikallispeliin pidä muuttaa mitään, vaan oma peli tuo sen tuloksen, jonka pelistä ansaitsemme.

Hyökkääjä on iskenyt tällä kaudella kahdeksan maalia pelaamissaan 13 ottelussa.

— Jonkun verran on matseja jäänyt pelikieltojen takia väliin. Ja olisi paikkoja ollut useampaankin maaliin, mutta peliin kuuluu se, ettei joka kerta voi onnistua. Tuloksellisesti ihan OK kausi.

Vahvan kärkipelaajan tehtävä MP:ssä ei ole pelkästään maalinteko. Moni suoraviivaisempi hyökkäys kulkee Oinosen kautta. Mikäli MP pysyy edellisen pelinsä muotissa, on Oinonen kärjessä Michael Nzekwen parina ja laidoilla pelaavat Lucas dos Santos ja Janne Kuhmonen.

— Muutamia pelejä on tällä tavalla pelattu ja kyllä pojat löytävät kentällä hyvin minut, ja minä heidät. Joukkueessa on hyvä henki.

MP:n kausi on ollut nousujohteinen. Nihkeän ja tuloksellisesti vaatimattoman alun jälkeen sinipaidat ovat kivunneet kohti sarjan kärkeä.

— Se oli tiedossakin, että projekti vaatii oman aikansa. Olemme kuitenkin oikealla tiellä. Kärjen tuntumassa kun pysymme kauden loppuun, niin se on hyvä. Ja mikä tahansahan on vielä mahdollista, Oinonen sanoo.

Paluu MP-paitaan viime syksynä

Oinonen teki toisen paluunsa kasvattajaseuraansa viime syksynä. Putoamiskurimukseen Kakkosessa ajautunut MP tarvitsi hyökkäysvoimaa ja sitä Ristiinan Pallossa Kolmosessa pelannut Oinonen toi.

— Minua kysyttiin leikkiin mukaan ja vastasin tulevani, mutta en leikkimään. Tiukallehan se meni, mutta riittävät pisteet säilymiseen saatiin raavittua kasaan.

Putoamistaistelua Oinonen pitää hyvänä herätyksenä seuralle.

— Kun katsoo niitä muutoksia, mitä MP:ssä on tehty, niin ehkä sellainen herätys oli tarpeen. Nyt asiat menevät oikeaan suuntaan. Janne Wilkman on oikea ukko valmentamaan tätä seuraa.

Oinosen peliura alkoi kuuden tai seitsemän vuoden ikäisenä. Ensimmäisenä MP:ssä treenejä veti Ilkka Vitikainen.

— Minähän aloitin Ilkan komennuksena peliurani maalivahtina, muistelee Oinonen.

Sittemmin pelipaikaksi vaihtui kuitenkin hyökkääjä, vaikka joitakin otteluita MP:ssä Oinonen on pelannut keskikentälläkin.

— Hyvä vaihdos se varmaan oli, mutta en muista tarkemmin, mistä se alkoi. Kun on sen verran laiska puolustamaan, on helpompi olla hyökkääjä, hymähtää Oinonen.

Miikka Oinonen

Syntynyt 26.5.1983

Hyökkääjä, Mikkelin Palloilijoiden kasvatti.

Muut seurat: FC Mikkeli, Rakuunat, MiKi, TPS, KuPS, KoRe, Ri-Pa.

Rakennusalan yrittäjä.