Blogi: Ottelutapahtumaa rakentamassa

Ville Niskanen pohtii blogikirjoituksessaan, millainen on hyvä ottelutapahtuma.

Blogi: Ottelutapahtumaa rakentamassa

Jukureissa on aloitettu pontevasti liigapuitteiden rakentaminen. Komea toimisto on tulossa kaupungin parhaille liikepaikoille. Kalevankangas on nykyiselläänkin täysin riittävä liigahalli. Katsomotilat ovat paljon viihtyisämmät kuin esimerkiksi Jyväskylän Hippoksella.

Kuuluttaja Hane Häyhäsen lähtöä käsittelevä uutinen kirvoitti puintia muun muassa Jatkoaika.comin keskustelupalstalla. En malta olla lisäämättä omaa lusikkaani tähän soppaan.

Viime vuosina jonkunsorttiseksi harrastukseksi on tullut erilaisissa urheilutapahtumissa kiertely. Lajimieltymyksistä johtuen ne tosin ovat rajoittuneet raveihin ja erinäiseen palloilu-urheiluun, kesäisin lähinnä pesikseen ja futikseen, talvisin jääkiekkoon. Eri joukkueiden kotiareenoja kiertämällä on kuitenkin saanut paljon näkemystä siitä, missä homma toimii ja missä se toimii vähän huonommin.

Mutta mistä ottelukokemus sitten koostuu?

Kun menen halliin, ensimmäisenä vastaan tulevat useimmiten järjestysmiehet ja oheispalvelut kuten myyntipisteet. Jos joku kaveri on sattunut ottamaan kuskin homman, niin myös anniskelualueet. Ja jos ollaan töissä, niin toki lehdistöpalvelut. Ne ovat olleet kuitenkin 99-prosenttisesti kunnossa, kun reissutöitä on osunut kohdalle.

Yksi erittäin tärkeä osa on jäähallin äänimaailma.

Arvostan erittäin paljon Helsingin IFK:n perinnetietoisesti toteutettuja kotimatseja. Niissä on selkeä — toki myös omaan makuun sopiva — musiikkilinja, ammattitaitoinen kuuluttaja ja muutenkin hyvä meininki. Nordenskiöldinkadun jäähalli on vielä kunnon vanhan liiton pyhättö verrattuna joihinkin uudempiin ja tunnelmaltaan steriileihin areenoihin. On muuten mukava mennä sinnekin ensi talvena Jukurien peliä seuraamaan.

Jukureissa tämän maailman ovat muodostaneet vuorollaan Heikki Siitonen ja Hane Häyhänen, sekä tietysti hallin DJ Harri Kukkola. Kukkolan tietää varmasti lähes jokainen 1990-luvun Mikkelissä varttunut. Harpan soittama musiikki erittäin olennainen osa sitä Kalevankangasta, missä olen tottunut jääkiekkoa katsomaan. Niistä tunnistaa olevansa Jukurien kotiottelussa.

Minua on alkanut tympiä yhä yleistyvä tapa käyttää kuuluttajaa yleisön lietsomiseen. Jos ottelu tempaa yleisön mukaansa ja sytyttää katsojat, ei tunnelmaa tarvitse kohottaa mylvimällä hallin mikrofoniin. Tähän kiinnitin huomiota viimeksi television ääressä, kun Hakametsä juhli Tapparan voittamaa mestaruutta. Mihin ihmeeseen siinä vaiheessa tarvitaan enää toista kuuluttajaa kertomaan, että nyt huudetaan Tapparaa?

Tämä on samaa ärsyttävyyskategoriaa kuin katsomoihin jaettavat pahviset kannustusviuhkat, joita pidän todisteena paholaisen olemassaolosta. En olisi arvannut, että urheilukatsoja ei osaa taputtaa ilman apuvälineitä tänä päivänä.
Ei näitä läystäkkeitä ensi kaudella Kalevankankaalle, kiitos.

Ottelutapahtuman uudistamista on toki hyvä tehdä. Mutta onko nyt vaarana se, että asioita laitetaan uusiin puihin vain uudistamisen vuoksi? Ihan kaikkea ei tarvitse uudistaa pelkästään liigapaikan vuoksi, vaan hyviä ja Jukureihin liitettäviä Mestis-ajan asioita voi viedä ja jalostaa liigajäillekin.

Pitää muistaa, että kaiken keskiössä ovat urheilijat, joita yleisö saapuu katsomaan, oli kyse sitten ravikilpailuista tai jääkiekko-ottelusta. Muun porukan tehtävä on tukea tapahtumaa — siis parantaa katsojan kokemusta, eikä missään nimessä ottaa pääroolia.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.