Jukurien orastava pistevire vaihtui murskatappioon – HIFK ratkaisi pelin toisessa erässä

Jukurit ei kiinnosta Helsingissä arkena eikä viikonloppuna. Michael Keränen kuritti Jukureita tehoin 3+1.

Antti Aimo-Koivisto

Jukurit ja Jesper Piitulainen jäivät Nordenskiöldinkadulla Helsingin IFK:n ja Teemu Engbergin jalkoihin.
Jukurit ja Jesper Piitulainen jäivät Nordenskiöldinkadulla Helsingin IFK:n ja Teemu Engbergin jalkoihin.

Mikkelin Jukurien pistevire jääkiekon Liigassa hukkui Helsingin lauantai-iltaan, kun HIFK nuiji mikkeliläiset 5–1. Michael Keränen kuritti Jukureita pistein 3+1.

Jukureilla oli takanaan kaksi peräkkäistä voittoa viime viikolta ja yksi piste perjantain tappiollisesta Tappara-ottelusta, mutta HIFK:ta vastaan mikkeliläisillä ei ollut mahdollisuuksia.

– Muutama virhe, joista kaveri teki maaleja. Olimme jalalla perässä ja hukkasimme kiekkoja keskialueella. Sitten jouduimme puolustamaan liikaa, Jukurien alakerrassa luutinut Samuli Piipponen tiivisti.

Jukurien kauden toinen Helsingin-vierailu alleviivasi sen, ettei päämajakaupungin joukkue kiinnosta pääkaupungissa. Marraskuussa HIFK kirjasi Jukurit-ottelussa kauden toistaiseksi matalimman arkiottelun yleisömääränsä 6392. Nyt Helsingin jäähalliin saapui kauden toistaiseksi matalin lauantaiottelun yleisömäärä 7116.

Kolmisen viikkoa sitten Jukurien päävalmentajana aloittanut Marko Kauppinen on Piipposelle tuttu mies. Kaksikko pelasi Jukurien takalinjoilla Mestiksessä 2015-16 ja Liigassa 2016-17.

– Hän on tuttu pakkipari. Hän on neuvonut pakkipuolen juttuja ja oli itse kiekollinen puolustaja. Kiekolliseen peliin hän voi tuoda apuja ja koko joukkueelle selkeyttä pelisysteemiin. Tänään se ei tosin näkynyt, mutta parissa edellisessä ottelussa oli hyviä juttuja, Piipponen sanoi.

HIFK teki jo avauserässä selväksi, että se vie peliä, ja Jukurit yrittää roikkua perässä. Helsinkiläiset vyöryttivät ensiminuuteilta lähtien, kun kesken kauden hankittu Ville Leskinen ja maailmanmestari Jere Sallinen loivat vaarallisia tilanteita.

Rajaniemi torjui minkä pystyi

Sami Rajaniemi esitti lähes parastaan Jukurien maalilla, mutta sarjan tehokkain ylivoimajoukkue HIFK iski avausmaalin ensimmäisen erän puolivälin jälkeen. Ylärima pelasti Rajaniemen kerran, mutta toisen laukauksensa Keränen sai pysymään riman alla.

– Ensimmäinen erä oli vielä ok, mutta toisesta erästä lähtien ei ollut epäselvyyttä kumpi oli parempi joukkue, Kauppinen tiivisti.

Takaiskun jälkeen mikkeliläisillä oli paikkansa, kun esimerkiksi Martins Dzierkals ja Valtteri Hotakainen hätyyttelivät HIFK-maalivahti Frans Tuohimaata. Vielä erän lopun ylivoimalla Miika Roine pääsi laukomaan kahdesti lähietäisyydeltä, mutta Tuohimaa tukki etukulman.

– Ensimmäiset viisi minuuttia olivat meiltä hyvät, mutta mitä pidemmälle erä meni, sen vaikeammaksi se kävi. Jukureilla oli momentum. Sen jälkeen pelasimme kaksi hyvää erää, mikkeliläisille erittäin tuttu HIFK:n päävalmentaja Jarno Pikkarainen sanoi.

Toisen erän alku oli synkkä Jukureille. Thomas Nykopp laukoi ja nosti paluukiekon ohi Rajaniemen. Jukurien päävalmentaja Marko Kauppinen haastoi tilanteen, mutta tuomaristo ei löytänyt tilanteesta maalivahdin häirintää.

– Meidän näkemyksen mukaan HIFK:n pelaaja kaatui maalivahdin päälle ja esti torjumisen, mutta tuomareiden mielestä se oli alueen ulkopuolella otettu kontakti, Kauppinen tuumi.

Erän puolivälissä HIFK:n ruotsalaisväkkärä Sebastian Dyk käytti Jukurien puolustusta pujotteluratana, mutta Rajaniemi pelasti tilanteen torjunnallaan. Hetken päästä helsinkiläisten ylivoima jauhoi lukemat 3-0:aan, kun Ville Leskinen viimeisteli Mikko Kousan ja Michael Keräsen esityön jälkeen.

Keränen kuritti vielä kerran ennen erätaukoa ja teki HIFK:n neljännen maalin. Vadim Pereskokov viimeisteli Jukureille 1-4 lohtumaalin päätöserän lopussa. Sen jälkeen Keränen kruunasi iltansa, kun hän teki kolmannen täysosumansa.

Jukurit pelaa seuraavan kerran ensi perjantaina, jolloin Porin Ässät saapuu vieraaksi Mikkeliin. Ässät taistelee Jukurien tavoin sarjan viimeisistä pudotuspelipaikoista.

HIFK–Jukurit

1. erä: 11.37 Michael Keränen (Ville Leskinen, Mikko Kousa) 1–0yv.

Jäähyt: 5.57 Keränen H 2 min, 10.11 Charles Sarault J 2 min, 18.27 Ville Varakas H 2 min.

2. erä: 20.46 Thomas Nykopp (Juho Keränen, Frans Tuohimaa) 2–0, 30.36 Leskinen (Kousa, Keränen) 3–0yv, 33.50 Keränen 4–0.

Jäähyt: 29.09 Samuli Piipponen J 2 min.

3. erä: 58.39 Vadim Pereskokov (Jesper Piitulainen) 4–1, 59.47 Keränen (Sebastian Dyk) 5–1.

Jäähyt: 40.54 Sarault J 2 min.

Jäähyt yhteensä: HIFK 2x2 min=4 min, Jukurit 3x2 min=6 min.

Maalivahtien torjunnat: Frans Tuohimaa HIFK 12+2+9=23, Sami Rajaniemi Jukurit 8+8+10=26.

Erotuomarit: Antti Boman, Riku Brander (Jussi Välisaari, Daniel Österholm).

Yleisöä: 7116.