Jalkapallo täyttää Juho Luukkosen arjen — "Juniorityössä ei ole oikotietä onneen"

Peliura sai jatkoa lainavarusteissa.

Mari Koukkula

Mikkelissä jalkapallo-oppinsa saanut Juho Luukkonen seuraa edelleen aktiivisesti kasvattajaseuransa MP:n edesottamuksia.
Mikkelissä jalkapallo-oppinsa saanut Juho Luukkonen seuraa edelleen aktiivisesti kasvattajaseuransa MP:n edesottamuksia.

Mikkelissä jalkapallo-oppinsa saanut Juho Luukkonen, 35, on seurannut viime vuodet aitiopaikalta perinteisen jalkapallokaupungin uutta nousua. Luukkonen toimii juniorityöhön nykyisin keskittyvän Kemin Palloseuran junioripäällikkönä.

— Juniorityössä ei ole oikotietä onneen, mikä on vain muistettava. Suomessa odotetaan usein tuloksia liian nopeasti. Tämä ei ole edes 2—3 vuoden, vaan enemmänkin 5—8 vuoden projekti, Luukkonen avaa.

Luukkonen tarttui seuran junioripäällikön tehtävään, kun oma pelaajaura loppui. Pelivuosilta oli tarttunut matkaan rutkasti tietoa ja näkemystä.

— Kun olin MP:ssä, seura oli iso ja juniorien asiat viimeisen päälle hoidettu. Samoin Jyväskylän JJK, missä pelasin MP:n jälkeen, on iso seura.

Jalkapallo täyttää Luukkosen arjen, sillä hän toimii myös Palloliiton Pohjois-Suomen piirin pelaaja- ja valmennuskouluttajana.

KePS:n juniorimäärät ovat nousseet kolmessa ja puolessa vuodessa alle kahdesta sadasta noin 440:een kaupungissa, jonka asukasluku on ollut niukassa laskussa jo kauan. Se on saavutettu mahdollistamalla harrastaminen yhä useammalle.

— Olemme käyneet kouluissa. Lisäksi on järjestetty kerhoja ja perheliikuntaa.

Juniorien kasvanut määrä muodostaa seuran toiminnalle hyvän tukijalan. Seuraavana askeleena on kehittää valmennuksen laatua.

— Hyvätasoisella toiminnalla myös pidämme junnut mukana. Kouluttamalla laadukkaita valmentajia saamme pelaajien kehitystä parempaan suuntaan. Prosessi on kuitenkin pitkä, eikä vuodessa tai kahdessa pidä odottaa ihmeitä.

Kemiläisen jalkapallon edustusjoukkueena toimii Veikkausliigassa pelaava PS Kemi. Edustusjoukkueen ja KePSin välillä on paljon valmentajayhteistyötä, onhan Luukkonenkin toiminut PS Kemin maalivahtivalmentajana aiemmin. Liigatason joukkue antaa hyvää vetoapua juniorityölle, ja toisaalta erillisissä seuroissa on etunsakin.

— Yhteistyökumppaneiden hankinta on helpompaa. Osa kumppaneista on sellaisia, että he haluavat tukea vain junioriurheilua. Liigajoukkue on junnuille taas hyvä motivaattori ja tuo kaupungille näkyvyyttä, sanoo Luukkonen.

Joukkue pelaa nykyisin paljolti muualta tulleiden pelaajien varassa, mutta tulevaisuudessa sinipunaisessa paidassa nähtäneen enemmän Meri-Lapin pelaajakasvatuksen tuloksia. Kemin lisäksi pelaajia löytyy Torniosta.

— Kolmen vuoden sisällä pitäisi olla siinä tilanteessa, että vuosittain edustusjoukkueeseen nousee yksi tai kaksi pelaajaa. Nyt alle 17-vuotiaiden maajoukkueessa on KePS-taustainen pelaaja (Henri Alamikkotervo) ja eri kalottimaaotteluissa on käynyt pelaajiamme.

MP:stä kauden 2005 jälkeen lähteneen Liukkosen tie vei lopulta pohjoiseen. Pelit jatkuivat sattumien kautta, kun tryout-tilaisuutta järjestäneestä PS Kemistä soitettiin. Koepelistä puuttui maalivahti ja tieto Luukkosen muutosta paikkakunnalle oli kantautunut seuraan.

— Lainasin Ville Himangalta numeroa liian pienet verkkarit. Lisäksi lainatut maalivahdin hanskat ja nappulakengät olivat numeroa liian isot. Peli menikin hyvin ja aloiteltiin keskustelut sopimuksesta, naurahtaa Luukkonen.

Luukkonen vartioi PS Kemin maalia kolmen kauden ajan. Kausi 2011 päättyi putoamiseen Kakkoseen. Kahta vuotta myöhemmin nousu oli lähellä, mutta Helsingin IFK oli etevämpi ratkaisevissa otteluissa.

— Olin viimeisellä kaudella maalivahtivalmentaja, mutta pelasin lopulta eniten pelejä kauden aikana. Ykkösvahtimme Mikko Vilmunen loukkaantui lämmittelyssä ennen Notts Countya vastaan pelattua harjoitusottelua. Meillä oli silloin hyvä joukkue.

Vuotta myöhemmin PS Kemi nousi Ykköseen ja ponnahti seuraavalla kaudella samantien Veikkausliigaan. Luukkosen pelit ovat nyt lopullisesti paketissa.

— Toukokuussa tuli paha välilevyn prolapsia ja alaraajahalvaus. Selkäydinvammaa on kuntoutettu kovasti. Lääkäreille lähtee suuri kiitos nopeasta ja ammattimaisesta toiminnasta, Luukkonen sanoo Mikkelin torilla.

Ville Niskanen

Ville Niskanen

Uusimmat uutiset