Kalevankankaalla Ruotsin juhlat — Carl Lindbom oli lähes ohittamaton

Suomi oli alle 16-vuotiaiden kotiturnauksensa kolmonen.

Vesa Vuorela

Ruotsin joukkue ryntäsi juhlimaan Mikkelin turnausvoittoa erinomaisen ottelun pelanneen maalivahtinsa Carl Lindbomin ympärille.

Ruotsi toipui nopeasti lauantai-illan Tshekki-jatkoaikatappiostaan. Sen sai todeta turnauksen isäntäjoukkue Suomi, joka joutui toteamaan länsinaapurin etevämmäkseen maalein 1—3 (0—2, 0—0, 1—1).

Kun Ruotsi johti alle 16-vuotiaiden neljän maan turnausta lauantain jälkeen, tiesi Suomen kaatuminen myös turnauksen voiton varmistumista Kalevankankaan jäähallin katsomosta hyvin erottuneiden pelaajien vanhempien ja joukkueen muiden taustajoukkojen riemuksi.

— Oli todella hauskaa pelaajille, että vanhempia oli noin paljon paikalla ja he vielä kannustivat äänekkäästi, iloitsi Ruotsin valmentaja Anders Lundberg iloitsi.

Joulukuussa Ruotsi hävisi Suomelle kolmesti peräkkäin, joten revanssi osui ruotsalaisittain varsin makeaan paikkaan.

— Olen todella vakuuttunut siitä, miten joukkue tähän otteluun tuli. Lauantaina pelaajat päättivät, että tämä ottelu voitetaan. Puhuimme paljon ennen ottelua, että nyt on meidän aikamme. Kyllähän tämä aika hyvältä maistuu, Lundberg naurahti.

Suomi hallitsi tehottomasti

Suomi hallitsi koko ottelua hienokseltaan, mutta Ruotsin puolustuksen ja maalivahti Carl Lindbomin ohittamiseen tehokkuus ei riittänyt kuin kertaalleen.
Ruotsin Victor Stjernborg joutui suihkuun keihästämisestä kolmannen erän lopussa, ja Suomen Niko Huuhtanen kavensi ottelun 1—2:een.

Välillä kaikkiaan 33 kertaa torjuneen Lindbomin patjat tuntuivat ilmestyvän kuin tyhjästä suomalaislaukausten eteen.

— Maalivahtimme oli kyllä tänään todella hyvä, totesi Lundberg.

Avauserässä Ruotsi oli tehokas. Simon Robertssonin laukaus painui maskin takaa reppuun jo reilun minuutin pelin jälkeen. Paavo Kohonen joutui antautumaan toistamiseen, kun Anton Olssonin laukaus upposi maaliin ylivoimalla.

— Suomi antoi todella paljon painetta. Pelaajamme maksoivat kuitenkin hinnan ottelun voittamisesta. He blokkasivat paljon laukauksia, Lundberg kertasi.

Hyvä oppimiskokemus

Lundberg piti kolmen päivän turnausta hyvänä oppimiskokemuksena
pelaajilleen.

— Pelaajille tämä toi hyvää kokemusta. Heidän on opeteltava valmistautumaan oikein ja pitämään huolta kehostaan.

Tuomaritoiminta jätti tosin Lundbergin hieman mietteliääksi.

— Minusta tuntuu, ettemme olisi ansainneet ihan kaikkia jäähyjä, mutta pelaajamme keskittyivät oikeisiin asioihin. Kunnioitan kuitenkin tuomareita, sillä heidän tehtävänsä ei ole helppo.

Turnauksen ottelut vihellettiin yhden päätuomarin voimin, joten kovatempoisessa nuorten kiekossa toinen päätuomari ei välttämättä olisi pahitteeksi.

Suomi kolmanneksi

Turnauksen päätösottelussa Venäjä löi Tshekin maalein 3—2, kun Jevgeni Gorfiniak ratkaisi pelin kolmannessa erässä.

Voittonsa myötä Venäjä otti myös turnauksen kakkossijan, ja Tshekki jäi lauantaisella jatkoaikavoitolla tulleella kahdella pisteellä viimeseksi.

Suomi oli turnauksen kolmas. Ruotsia vastaan Suomi pelasi huomattavasti virkeämmän ottelun kuin lauantaina, mutta koko turnauksessa hyökkäystehot olivat liiaksi Samu Tuomaalan varassa.

Tuomaala oli yhdessä Ruotsin Fabian Lysellin ja Tshekin Matous
Mensikin kanssa turnauksen tehokkain maalintekijä. Kaikki viimeistelivät neljä osumaa.