Nuorten huippu-urheilijoiden taustat kuntoon – Neljän vuoden aikana on tarkoitus kerätä rahaa jopa 100 000 euroa

Eteläsavolaisten sparraajana toimii Mikko Kolehmainen.

Jaakko Avikainen

Jasmin Kähärän, Jessica Kähärän, Vilma Viitasen ja Miika Nykäsen on entistä helpompi edetä kohti huippua, kun he saavat taakseen taustajoukot, jotka auttavat urheilijoita niin taloudellisesti kuin muutoinkin.

Etelä-Savon nuoret yksilöurheilijat voivat jatkossa panostaa uraansa entistä paremmin. Neljän lupaavan urheilijan ryhmä, Etelä-Savon Liikunnan Saimaa Sport Pro Team sai maanantaina taakseen valtakunnallisestikin ainutlaatuisen tukiryhmän, jonka tarkoituksensa on turvata urheilijoiden laadukas harjoittelu, kehittyminen huippu-urheilijoiksi ja antaa eväät urheilun jälkeiseen elämään.

Viime tammikuussa nimettyyn ryhmään kuuluvat Mikkelin Hiihtäjien hiihtäjä Jasmin Kähärä, Mikkelin Kilpa-Veikkojen yleisurheilija Jessica Kähärä, Mikkelin Melojien meloja Miika Nykänen ja Mikkelin Nyrkkeilijöiden nyrkkeilijä Vilma Viitanen.

Tarkoitus on nyt ponnistaa selvästi aikaisempaa korkeammalle. — Jarmo Vuorinen

He valikoituivat ryhmään sillä perusteella, että heillä katsotaan olevan mahdollisuudet edetä aina kansainväliselle huipulle asti. He kaikki ovat jo ehtineet menestyä kansainvälisillä kilpakentillä.

Urheilijoiden sparraajana ja esikuvana toimii melonnan olympiavoittaja Mikko Kolehmainen.

Ryhmän koko kasvaa

Tulevaisuudessa ryhmää on tarkoitus laajentaa. Seuraavan kerran tähän on tilaisuus tammikuun Etelä-Savon urheilugaalassa.

— Miksi valitsimme nämä urheilijat, sitä voi joku kysellä. Tässä on toimittu aika lyhyellä aikavälillä ja jatkossa ryhmään on tarkoitus kasvattaa 1-3 urheilijalla, kertoi ESLin aluejohtaja Heino Lipsanen ja mainitsi mahdollisina uusina urheilijoina suunnistajat, Navin Topias Aholan ja Anttolan Urheilijoiden Henna-Riikka Haikosen. He ovat aiemmin kuuluneet Saimaa Sport Pro Teamiin.

— Yksilölajien urheilijat ovat kaikista huonoimmassa asemassa ja tähän me nyt haluamme puuttua.

Tuen saannin ja ryhmään kuulumisen ehtona on, että urheilija edustaa nyt ja tulevaisuudessa eteläsavolaisia urheiluseuroja. Opiskella ja valmentautua urheilijat voivat missä vain.

— Näitä esikuvia Etelä-Savo tarvitsee. Menestyvät urheilijat ovat osa Etelä-Savon vetovoimaa. Emme halua menettää heitä, sanoi Lipsanen.

Lipsasen lisäksi Saimaa Sport Pro Teamin taustalla vaikuttaa kymmenen muuta henkilöä.

Kymmenkunta päätukijaa

Nyt julkistettua hanketta on valmisteltu vuoden päivät. Saimaa Sport Pro Team on jo viitisen vuotta tukenut nuoria urheilijoita muun muassa taloudellisesti, mutta ei nyt suunnitellussa mittakaavassa.

Teamin tausjoukkoihin kuuluva ja rahan keruusta/myynnistä vastaava Jarmo Vuorinen kertoi tavoitteeksi asetetun 70 000–100 000 euroa seuraavan neljän vuoden aikana. Pääyhteistyökumppaneita on tarkoitus hankkia seitsemästä kymmeneen. Ensimmäiset yhteistyökumppanit ovat Osuuskauppa Suur-Savo ja Suur-Savon Osuuspankki, jotka ovat olleet mukana jo alusta asti.

— Tarkoitus on nyt ponnistaa selvästi aikaisempaa korkeammalle ja siinä mielessä lähestyn niin maakunnallisia kuin valtakunnallisia yrityksiä, kertoi Vuorinen.

Tervetulleita mukaan ovat myös pienemmät yhteistyökumppanit.

— 10 000 euron pussia ei tarvitse heilutella. Yhteistyö on vain sitten pienimuotoisempaa, sanoi Vuorinen.

Yksityishenkilöitäkin on jo tullut kyselyjä, miten he mahdollisesti pääsisivät mukaan.

— Sitä pitää tutkia, miten se olisi mahdollista, kertoi Lipsanen.

Yksin on vaikea edetä uralla eteenpäin

Yksin raha ei kuitenkaan tee kenestäkään huippu-urheilijaa. Taloudellinen tuki on ehto laadukkaalle harjoittelulle mutta yhtä tärkeää, ellei tärkeämpää on osaavat taustajoukot ja heidän tietotaitonsa.

— Jos urheileminen olisi pelkästään kiinni rahasta, niin ei se kovin vaikeaa olisi, huomautti sparraajaksi hyvillä mielin mukaan lähtenyt Mikko Kolehmainen.

— Urheileminen on pitkäjänteistä työtä. Se vaatii rohkeutta ja sitoutumista, kun mennään kohti omia unelmia. Ei voida puhua mistään varmoista asioista. Matkan varrella voi tulla monta karikkoa.

— Yksin on tosi vaikeaa päästä uralla eteenpäin, tiesi Kolehmainen kertoa kokemuksestaan.

— Itse haluan omalla esimerkilläni antaa toivoa ja uskomusta siihen, että Etelä-Savostakin voi ponnistaa huipulle.

Lue tänä kesänä julkaistu Jessica Kähärän henkilöhaastattelu täältä ja Jasmin Kähärän henkilöhaastattelu täältä.

Saimaa Sport Pro Team

Urheilijat: Jasmin Kähärä, Jessica Kähärä, Miika Nykänen, Vilma Viitanen.

Taustajoukko: Heino Lipsanen, Kalle Husso, Olli Marjalaakso, Oskari Valtola, Jarmo Vuorinen, Tarja Wasenius, Ari Hänninen, Hannu Summanen, Mikko Kolehmainen, Vintte Viitanen, Saara Liukkonen.

Yhteistyökumppanit: Osuuskauppa Suur-Savo, Suur-Savon Osuuspankki.