Ennakkoäänestys eduskuntavaaleihin alkaa keskiviikkona — Katso tästä listaus paikoista, joissa voit äänestää ennakkoon Mikkelin ja Pieksämäen seuduilla

Ennakkoon voi äänestää Suomessa missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa. Jokaisessa kunnassa on vähintään yksi ennakkoäänestyspaikka.

Vesa Vuorela

Mikkelissä esimerkiksi kauppakeskus Stellassa voi äänestää ennakkoon.
Mikkelissä esimerkiksi kauppakeskus Stellassa voi äänestää ennakkoon.

Ennakkoäänestys eduskuntavaaleihin alkaa tänään keskiviikkona 3. huhtikuuta. Ennakkoäänestys kestää viikon, joten viimeinen ennakkoäänestyspäivä on tiistai 9. huhtikuuta.

Ennakkoon voi äänestää Suomessa missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa. Virallisena vaalipäivänä voi äänestää vain määrätyssä äänestyspaikassa.

Äänestämään mennessä äänestäjällä täytyy olla mukanaan henkilöllisyystodistus eli poliisin myöntämä henkilökortti, passi, ajokortti tai muu vastaava kuvallinen asiakirja. Postitse kotiin tulleen äänioikeusilmoituksen voi ottaa mukaan, mutta myös ilman sitä voi äänestää.

Ennakkoäänestyspaikalla äänestäjä esittää henkilöllisyystodistuksen vaalivirkailijalle. Virkailija antaa äänestyslipun, joka kädessään äänestäjä menee äänestyskoppiin ja kirjoittaa kynällä lappuun sen ehdokkaan numeron, jota haluaa äänestää. Kopissa näkyvät listat vaalipiirin ehdokkaista. Jos ennakkoäänestäjä äänestää muualla kuin omassa vaalipiirissä, hän voi ennen koppiin menemistä pyytää vaalitoimitsijalta koosteen oman vaalipiirinsä ehdokkaista.

Kopista poistumisen jälkeen äänestyslippu leimataan ja laitetaan ruskeaan vaalikuoreen. Vaalivirkailija tulostaa lähetekirjeen ja äänestäjä allekirjoittaa sen. Vaalivirkailija sulkee lähetekirjeen ja vaalikuoren, jonka sisällä on äänestyslippu, keltaiseen lähetekuoreen, joka postitetaan ennakkoäänestäjän omalle keskusvaalilautakunnalle.

Täällä voit äänestää ennakkoon

Mikkelin ja Pieksämäen seudulla voi äänestää ennakkoon seuraavissa paikoissa:

Hirvensalmella, Juvalla, Pertunmaalla, Mäntyharjussa, Puumalassa ja Kangasniemellä voi äänestää ennakkoon kunnanvirastolla tai kunnantalolla.

Mikkelissä ennakkoäänestyspaikkoja on useita. Äänestää voi kauppakeskus Stellassa, kauppakeskus Graanilla, Rantakylätalolla, Anttolatalolla, Haukivuoren kirjastolla, Otavan lähipalvelukeskuksella, Ristiinan kirjastolla ja Suomenniemen kirjastolla. Lisäksi äänestysbussi kulkee Mikkelissä 9. huhtikuuta asti.

Myös Pieksämäellä äänestyspaikkoja on useita. Äänestää voi Poleenin kirjastolla, Kanttilassa, Jäppilä-talolla ja Virtasalmen kirjastolla. Lisäksi äänestää voi kirjastoautossa 3.—4. huhtikuuta.