Pääkirjoitus: Puoluekenttä koki muutoksen

Pääkirjoitus: Puoluekenttä koki muutoksen

Sunnuntai oli demokratian juhlapäivä. Suomen kansa kertoi, keiden kautta se haluaa valtaansa seuraavat neljä vuotta käyttää.

Tänään maanantaina alkaa arki. Voittajat joutuvat miettimään, mitä voitollaan tekevät. Jokainen puolue joutuu arvioimaan, onko valmis hallitukseen ja millä ehdoilla.

Vaalituloksen perusteella voi päätellä, ettei hallituksen muodostaminen ole aivan helppoa. Yhdelläkään puolueella ei ole niin vahvaa mandaattia, että se itsestään selvästi olisi yksin tulevan hallituksen tukeva runko.

SDP voitti, mutta ei niin paljon kuin olisi voitu olettaa. Perussuomalaisten tulos oli puolueelle selvä voitto. Keskusta oli suurin häviäjä.

Vähemmistöhallituksia Suomessa ei ole nähty yli 40 vuoteen. Sellainen tuskin nytkään on kovin todennäköinen.

Jotta hallitukselle saadaan enemmistö, pohjasta tulee väistämättä laajapohjainen. Se taas edellyttää valmiutta kompromisseihin. Pidemmän päälle hallitustyöstä voi tulla isolla porukalla vaikeaa. Suomessa on Urho Kekkosen presidenttikauden jälkeen totuttu koko vaalikauden kestäviin hallituspohjiin. Nähtäväksi jää murtuuko tämä perinne puoluekentän muututtua.

Hallituspohjaa on tässä vaiheessa turha ennustaa. Suurimmat puolueet ovat kannatuksessa hyvin lähellä toisiaan. Suurimman puolueen puheenjohtaja aloittaa tuttuun tapaan hallitustunnustelijana. Muuta on vaikea sanoa.

Onnea valituille uusille kansanedustajille. Kiitos isosta työstä myös niille ehdokkaille, jotka nyt jäivät valitsematta.

Vaalitulos oli paras mahdollinen ja ainoa oikea. Näin kansa tällä kertaa halusi.